Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smutná správa. Na večnosť odišla hokejová legenda Ján Starší

Vo veku 85 rokov opustil tento svet niekdajší skvelý československý hokejista a neskôr aj tréner Ján Starší. V sobotu popoludní prehral dlhý boj so zákernou chorobou.

13.04.2019 17:46
hokej starší Foto: ,
Ján Starší.
debata (16)

„V ostatnom polroku bol už na tom horšie. Tie lepšie etapy priebehu choroby sa skracovali a tie horšie predlžovali. Napokon ho v piatok odviezli naspäť do nemocnice, kde aj poslednýkrát vydýchol,“ prezradila webu sport24.sk jeho manželka Zora.

Rodený Lipták sa počas aktívnej kariéry ako hráč stal vicemajstrom sveta (1961), ale na zlato nikdy nesiahol. Podarilo sa mu to až na trénerskej lavičke.

Ako jediný tréner získal s Československom dva tituly majstra sveta v rokoch 1976 a 1977. Ján Starší reprezentoval Československo 73-krát, dal 29 gólov.

Trénerom československej reprezentácie bol v rokoch 1973 – 1979 (spolu s K. Gutom, 2-krát zlato z MS 1976–77, 4-krát striebro z MS 1974–75, 78–79, striebro zo ZOH 1976), 1985 – 88 (s F. Pospíšilom, bronz z MS 1987).

Ján Starší je člen Siene slávy IIHF (1999) aj Siene slávy slovenského hokeja (2002). V roku 2003 dostal od prezidenta SR Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Ján Starší

Ján Starší sa narodil 17. októbra 1933 v obci Sokolče, ktorá už dnes neexistuje, padla za obeť výstavbe vodnej nádrže Liptovská Mara. Takmer celú aktívnu kariéru absolvoval ako útočník v Slovane Bratislava. Na medzinárodnej scéne získal ako hráč jednu striebornú a dve bronzové medaily z majstrovsti­ev sveta.

Ako tréner československého reprezentačného výberu sa podpísal pod dve zlaté, štyri strieborné a jednu bronzovú medailu zo svetových šampionátov. Na trénerskom konte má aj striebro zo zimných olympijských hier 1976 a rovnakú medailu aj z historicky prvého ročníka Kanadského pohára.

Členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) sa stal v roku 1999 a o tri roky neskôr ho zaradili aj medzi členov Siene slávy slovenského hokeja. V roku 2003 dostal od vtedajšieho prezidenta Slovenskej republiky Rufolfa Schustera Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

S hokejom začal v Liptovskom Mikuláši a kanonierske schopnosti ukázal ako 16-ročný v zápase proti Vrútkam, ktorý Liptáci vyhrali 42:0 a Ján Starší strelil 15 gólov. V mladosti vynikal aj v stolnom tenise, zdobí ho dorastenecký slovenský titul vo dvojhre a československý vo štvorhre. Hrával aj futbal za Iskru Liptovský Mikuláš a nepohrdol ani basketbalom. Aj napriek rôznorodým športovým záujmom zvíťazil u Staršieho hokej.

Po maturite na gymnáziu v Liptovskom Mikuláši odišiel študovať do Bratislavy na Vysokú pedagogickú školu. Dres Slovana Bratislava si prvýkrát obliekol v roku 1952. V najsláv­nejšom slovenskom klube pôsobil do roku 1966 s výnimkou dvoch rokov (1954 – 1956), keď študoval v Prahe a hrával za vtedajší Spartak Sokolovo.

Ján Starší (uprostred) pred začiatkom zápasu... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
HOKEJ-KHL: Bratislava - Riga Starší Ján Starší (uprostred) pred začiatkom zápasu ligy KHL medzi HC Slovan Bratislava a Dynamom Riga v októbri 2013.

V tíme „belasých“ vytvoril najprv s centrom Karolom Fakom a neskôr s Jozefom Golonkom a s ďalším krídlom Júliusom Černickým v tej ére najúdernejší útok v najvyššej československej súťaži. V sezóne 1959/1960 sa stal aj kráľom strelcov prvej ligy, ale ligový titul so Slovanom nikdy nezískal. Slovan skončil v ére Staršieho štyrikrát druhý a dostal prívlastok „korunný princ ligy“. Celkovo strelil v najvyššej súťaži za 14 sezón 267 gólov a odohral viac než tristo zápasov.

Hokejové schopnosti Jána Staršieho sa nestratili ani v konkurencii československej reprezentácie, za ktorú odohral 73 zápasov a strelil 29 gólov. Zo štyroch svetových šampionátov si odniesol tri cenné kovy. Jednu striebornú medailu z roku 1961 z majstrov­stiev sveta vo Švajčiarsku a dve bronzové medaily z domáceho šampionátu 1959 a z MS 1963 vo Švédsku.

Československo reprezentoval na zimných olympijských hrách 1960 v Squaw Valley, na ktorých skončilo štvrté. Na týchto ZOH bol ako prvý slovenský hokejista v histórii vlajkonosičom československej výpravy.

Aktívnu hráčsku kariéru ukončil v roku 1966 a zároveň sa začala jeho nemenej úspešná trénerská cesta. Ako kouč začínal v bývalej Nemeckej spolkovej republike na striedačke Bayernu Mníchov.

Najväčšie úspechy slávil ako tréner československej reprezentácie. Spolu s Čechom Karlom Gutom vytvoril trénerskú dvojicu, ktorá reprezentáciu v rokoch 1973 až 1979 priviedla k dvom titulom majstrov sveta (1976, 1977) a k štyrom strieborným medailám z MS. Pod ich vedením slávil československý výber aj úspech na ZOH v Innsbrucku, kde v roku 1976 získal striebro. To však nebolo všetko, lebo striebro si pod vedením Staršieho a Guta priniesol tento výber aj z historicky premiérového ročníka Kanadského pohára (1976). K bronzu z MS doviedol československý výber aj v roku 1988, keď spolupracoval s Františkom Pospíšilom.

Trpkú príchuť prívlastku „korunný princ ligy“ okúsil Ján Starší opäť ako tréner Slovana Bratislava. V rokoch 1968 až 1974 obsadil Slovan zase štyrikrát druhé miesto. Ligové tituly sa mu podarilo získať v rokoch 1981 a 1989, ale s vtedajšími západonemeckými tímami SC Riessersee a SB Rosenheim.

Do histórie slovenského hokeja sa Doc. PhDr. Ján Starší, CSc. zapísal aj ako veľký hokejový odborník. Štvrťstoročie pôsobil na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, kde prednášal o hokejových tréningových metódach, ktoré uplatňoval aj vo vlastnej trénerskej praxi. Jeho poznatky roky využíval SZĽH, v ktorom pôsobil ako predseda trénerskej rady, člen výkonného výboru či ako konzultant.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Ján Starší