Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárni bratia Šťastní? Česi našli ich nasledovníkov

V klube sa nikdy nestretli v plnej zostave. Dokopy ich dal až reprezentačný tréner Miloš Říha. Traja hokejoví bratia Zohornovci si minulý týždeň počas Švédskych hier zahrali v jednej formácii v drese českého národného tímu.

11.02.2019 16:06
Hynek Zohorna, Tomáš Zohorna Foto: ,
Hynek Zohorna ohrozuje fínsku bránku, akcii sa prizerá jeho brat Tomáš.
debata

Rodáci z Havlíčkovho Brodu – 31-ročný Tomáš, 28-ročný Hynek a 22-ročný Radim – odohrali spoločne prvý zápas so Švédskom (5:2) aj tretí proti Rusku (1:3). Říhovi zverenci ovládli celý turnaj (po dlhých 25 rokoch) a Zohornovci napodobnili bratov Mariána, Petra a Antona Šťastných z konca sedemdesiatych rokov minulého storočia.

Spolupráca fungovala

„Na tento turnaj nikdy nezabudnem. Sme vďační za túto šancu. Prileteli sa na nás pozrieť aj rodičia. Bolo to úžasné,“ nadchýnal sa po poslednom stretnutí najstarší z bratov Tomáš. Útočník Chabarovska z KHL odohral za národný tím už 75 stretnutí a v nedeľu proti Rusom strelil svoj 14. gól v najcennejšom dre­se.

Česko reprezentoval na dvoch svetových šampionátoch i na olympiáde v Pjongčangu. O dva a pol roka mladší Hynek načal vo Švédsku druhú desiatku reprezentačných štartov a zaznamenal prvý gól. Najmladší Radim ešte len naberá prvé skúsenosti, zapísal si druhý a tretí štart.

Poskladanie bratskej formácie bolo minulý týždeň hokejovou témou číslo jeden. Říha čelil i otázke, či nejde len o marketingový ťah. Útok Zohorna, Zohorna, Zohorna však vo Švédsku ukázal, že takéto zloženie malo zmysel a bratská spolupráca fungovala ukážkovo.

„Najmladší v prvej tretine trochu prepálil tempo. Bolo vidieť, že mu potom nezostal dostatok síl. Ale dvaja starší splnili, čo sme od nich potrebovali a boli efektívni aj v oslabení,“ vravel Říha po prvom dueli.

Treba však dodať, že na ľade bolo vidieť aj Radima. Vybojoval dva fauly a mal aj výhodu trestného strieľania, ktoré však nevyužil. „Ráďa tam mal dve výborné príležitosti. Plus penaltu. Škoda, že ju nepremenil. Ale tak to v hokeji chodí. Vyhrali sme, takže všetko je, ako má byť,“ citovala agentúra ČTK Hynka.

Našli štvrtého brata

Ten bol hrdinom druhého stretnutia. Pri výhre 3:1 nad Fínskom strelil víťazný gól. Po asistencii brata Tomáša. Radim ostal v sobotu na tribúne.

„Dať gól po prihrávke brata bola paráda. V oslabení sa nám naskytla situácia dvoch proti jednému a využili sme ju. Bol to dôležitý gól. Tomáš mi puk krásne posunul, hoci bol v náročnej pozícii. Pre mňa to už bolo jednoduché. Brankár ležal, takže mi stačilo dvihnúť to hore,“ priblížil.

Pochvaľoval si aj spoluprácu s Radkom Koblížkom, ktorý nahradil v útoku mladšieho brata Radima. „Výborne k nám zapadol. Vidieť, že zažíva v Oulu dobrú sezónu. Bol to taký náš falošný brat. Odteraz je v rodine. Číslo štyri,“ smial sa Hynek a vrátil sa aj k bratskej spolupráci: „Sadli sme si. Každý z nás zápasy odmakal. Bolo vidieť, že si dokážeme vhodne pomáhať a dostávali sme sa aj do šancí. Bolo cítiť správnu bratskú chémiu.“

Spolu naposledy na rybníku

Záverečný zápas v Štokholme Čechom nevyšiel, ale Zohornovci si súboj opäť užili. Jediný gól strelil najstarší Tomáš. Vystrašilo ich odstúpenie Hynka, ale jeho zranenie by nemalo byť vážne.

„Verím, že toto nebola posledná reprezentačná akcia, na ktorej si zahrám s bratmi. Uvidíme, či to vyjde. Sezóna sa mi skončí už o dva týždne, ale bratia by mali pokračovať oveľa dlhšie. Budem im držať palce. Veľmi by ma potešilo, keby sme sa potom znova zišli v príprave pred MS. Každá spoločná minúta v kabíne je parádna,“ vysvetlil.

Mimo reprezentácie sa nikdy v jednom tíme nestretli. Tomáš pôsobil v domácej lige v Pardubiciach, s ktorými získal dvakrát titul. Momentálne ťahá už štvrtú sezónu v Chabarovsku. Hynek a Radim si spoločne zahrali za Brno a obaja boli v tíme aj pri tituloch v predošlých dvoch ročníkoch. Hynek však v lete odišiel skúsiť šťastie do fínskeho Lahti a Radim len prednedávnom vymenil Brno za Mladú Boleslav.

„Keď nás dal tréner dokopy, mamička si aj poplakala. Obaja rodičia sú na nás veľmi pyšní,“ priznal pre Sport najmladší Radim. Hynek si zaspomínal aj na posledný rybníkový súboj v Chotěboři: „Bolo to asi pred desiatimi rokmi. Odvtedy nám voda poriadne nezamrzla. Vtedy sme si zobrali lopaty, odhádzali si ihrisko a dobre si zahrali.“

Bratia Šťastní odohrali spolu v československej reprezentácii podľa štatistík denníka Sport 31 zápasov. Bok po boku nastupovali na MS 1979 aj o rok na olympiáde. Neskôr si spoločne zahrali aj v zámorskej NHL v drese Quebecu.

Kto získa futbalový titul a kto vypadne? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede vo videu (vysielané 11. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Českí hokejisti #Tomáš Zohorna #Hynek Zohorna #Radim Zohorna