Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kedysi obávaný Medveščak Záhreb je na kolenách. Je varovaním pre Slovan?

Z výslnia to na dno nebýva až tak ďaleko. Presvedčili sa o tom aj v hokejovom Medveščaku Záhreb.

31.01.2019 19:34
Johan Backlund Foto: ,
Momentka zo zápasu Slovan - Medveščak Záhreb v KHL.
debata (1)

Chorvátsky klub bol pred piatimi rokmi príjemným oživením KHL. V Západnej konferencii obsadil šiestu priečku. Zaslúžene sa prebojoval do play off. Keby v prvom kole nenarazil na neskoršieho finalistu Lev Praha, pokojne mohla mať rozprávková sezóna ešte krajší koniec.

Potlesk po výprasku

Záhreb mal vypredaný každý domáci zápas a jeho prvý útok s Mattom Murleym a najmä kanonierom Jonathanom Cheechoom naháňal strach všetkým súperom.

V lete 2017 vymenil Medveščak z rôznych dôvodov, vrátane finančných, KHL za EBEL. Momentálne padol na úplné dno. Ťahá sériu 24 prehier po sebe a v nedeľu sa pre neho sezóna i pôsobenie v EBEL skončí. Vedenie súťaže pochopilo, že trápenie mužstva hrajúceho na dve päťky juniorov lige len škodí. Do ďalšej fázy nezasiahne.

Chorvátom patrí jednoznačne posledná priečka a v posledných týždňoch zbierajú jeden výprask za druhým. Z predošlých deviatich duelov vyšli sedemkrát strelecky naprázdno a päťkrát inkasovali desať a viac gólov.

Fanúšikom súperov je už hráčov Záhrebu ľúto. V Salzburgu, kde utrpeli bolestivú prehru 0:13, ich diváci vyprevadili z ľadu búrlivým potleskom. Ocenili bojovnosť mladých chlapcov, ktorí proti elitnému tímu ligy nemali žiaden nárok na úspech.

Úplný koniec?

Medveščak odohrá ešte dva zápasy (dnes v Linzi a v nedeľu so Znojmom) a jeho anabáza v EBEL sa nadobro skončí.

„Pre všetkých bude férovejšie, keď sa už ďalšej fázy súťaže nezúčastníme. Klub sa chce poďakovať fanúšikom, ktorí mu ostali verní aj počas náročných predošlých mesiacov. Ukázali, že naozaj milujú hokej. O budúcnosti tímu budeme informovať na našej webovej stránke,“ uvádza sa v stanovisku Medveščaku.

Zatiaľ nie je jasné, čo bude s klubom ďalej. Ako najpravdepodob­nejšie riešenie sa však javí úplný koniec. Záhreb má veľké podlžnosti a je veľmi nepravdepodobné, že sa nájde mecenáš, ktorý by sa postaral o ich vyrovnanie.

„Mrzí ma, že Medveščak končí,“ priznáva slovenský obranca Ivan Švarný, ktorý hájil jeho farby v prvej sezóne v KHL. „Vtedy tam všetko fungovalo. Chorvátsko síce nie je tradičná hokejová destinácia, ale čo sa týka financií, výstroja, hotelov či stravy, nemali sme žiadne problémy. Sezóna nám vyšla aj výsledkovo. Rád na ňu spomínam.“

Idylka v Záhrebe však netrvala dlho. Už v druhom ročníku v KHL sa prejavili prvé problémy a mužstvo už nenadviazalo na predošlé výsledky.

Ivan Švarný. Foto: Ľuboš Pilc
Ivan Švarný Ivan Švarný.

„Prestúpil som do Minska, ale od bývalých spoluhráčov, ktorí v klube ostali, som mal správy, že všetko začína pokrivkávať. Chýbali im výplaty, k dispozícii nemali spoločné oblečenie ani hokejky. Postupne som však dianie v klube prestal sledovať. Vedel som len, že prešiel do EBEL a v poslednom období veľa prehrával,“ tvrdí bývalý reprezentačný bek.

Slovensko nie je Chorvátsko

Hroziaci zánik klubu ho zaskočil. Mrzí ho najmä kvôli vďačným fanúšikom, ktorí si v Záhrebe hokej rýchlo obľúbili.

„Hoci hokej nepatrí medzi najpopulárnejšie športy v krajine, mali sme pravidelne vypredané. Fanúšikovia chodili aj na výjazdy do Bratislavy a marí sa mi, že sa vybrali aj niekam do Ruska. Keďže sa nám vtedy darilo, boli nadšení a vládla eufória. Tak mali vyzerať aj ďalšie ročníky. Škoda, že sa to nepodarilo naplniť,“ smutne skonštatuje.

Z pôsobenia v Slovane dobre vie, aké ťažké je hrať, keď klub prestane plniť finančné záväzky.

„Každý reaguje inak. Niekto má našetrené a hokej vníma viac ako zábavu, inému však peniaze veľmi chýbajú. Keď sa k tomu pripoja zlé výsledky, je to extrémne náročné. Keď Záhreb opustil KHL, ostali tam len domáci hráči a pár Kanaďanov, ktorým sa nechcelo sťahovať. EBEL predsa len nie je zlá liga. Situácia sa však asi úplne vyhrotila,“ vysvetľuje Švarný.

Nehrozí podobný osud aj Slovanu?

„O tom môžeme iba polemizovať. Reálnu odpoveď poznajú len kompetentní ľudia. Možné je všetko. Pozícia Slovana a Medveščaku, rovnako ako hokeja na Slovensku a v Chorvátsku, je však diametrálne rozdielna. Hokej má u nás úplne iné postavenie. Športovú verejnosť by prípadný koniec Slovana výrazne zasiahol. V Chorvátsku sa asi aj dalo čakať, že nejde o dlhodobo udržateľný projekt. U nás by sa to stať nemalo a som aj presvedčený, že sa to nestane,“ doplnil optimisticky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Medveščak Záhreb