Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrátil Chicagu Stanleyho pohár. Marián Hossa oslavuje štyridsiatku

Patrí medzi najlepších slovenských hokejistov histórie. Jediné, čo mu v zbierke úspechov naozaj chýba, je medaila v drese slovenskej reprezentácie. Marián Hossa má dnes 40 rokov.

12.01.2019 17:46
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa so Stanleyho pohárom.
debata

Vyrastal v hokejovom prostredí. Otec František bol obranca a neskôr úspešný tréner, puk naháňal aj jeho mladší brat Marcel.

Marián Hossa to však na ľade dotiahol jednoznačne najďalej. Zámorskú NHL najprv upútal rýchlosťou a presnou strelou, ale postupne pridal k výnimočným ofenzívnym schopnostiam aj poctivú defenzívu a zaradil sa medzi najkomplexnejších hráčov sveta.

Spoluhráči v Chicagu, kam prišiel v lete 2009 z Detroitu, vždy vyzdvihovali jeho obrovský prínos pre mužstvo. Bodaj by nie. Veď práve príchod Hossu skompletizoval zdravé jadro tímu Joela Quennevilla, ktoré sa v nasledujúcich šiestich sezónach zaslúžilo o zisk troch Stanleyho pohárov.

Prvý raz ho dvihol Hossa nad hlavu hneď v závere svojho prvého ročníka v drese Blackhaws. Chicago sa radovalo po dlhých 49 rokoch.

„Na oslavy v Chicagu nikdy nezabudnem. Podarilo sa mi získať trofej, o ktorej som dlho sníval. Mám za sebou tri veľmi náročné roky. Bolo by nádherné ešte si to niekedy zopakovať,“ vravel rodák zo Starej Ľubovne. Veľké oslavy si neskôr zopakoval v roku 2013 a 2015.

Prvý titul bol pre neho špeciálne výnimočný. Rok pred jeho ziskom mu totiž v zámorí prischla prezývka „prekliaty“. Mnohí fanúšikovia tvrdili, že svoju šancu prepásol, príliš špekuloval a hokejový svätý grál už nezíska. Stalo sa tak po dvoch neúspešných finále.

Prvé odohral v drese Pittsburghu po boku Malkina s Crosbym proti Detroitu a druhé v opačnom garde – vo farbách Red Wings proti Penguins. Najprv sa na neho za odchod hnevali priaznivci Pittsburghu a po nich aj fanúšikovia Detroitu. Ako sa však rýchlo ukázalo, podpis 12-ročnej zmluvy s Chicagom bolo to najlepšie, čo mohol urobiť.

Marián Hossa v drese Chicaga pred brankárom... Foto: SITA/AP, Adrian Wyld
Marián Hossa, Mike Condon Marián Hossa v drese Chicaga pred brankárom Ottawy.

Hossa odohral v NHL 1 309 stretnutí v základnej časti (z rodákov zo Slovenska má viac len Mikita), zaznamenal v nich 525 gólov (druhý za Mikitom) a 609 asistencií (tretí za Mikitom a Petrom Šťastným).

Pred vstupom do ligy získal Memorial Cup pre najlepší tím juniorských líg a úspechu sa nedočkal len vo farbách reprezentácie. Najbližšie k medaile mal na olympiáde vo Vancouvri 2010 a na MS 2004 v Česku. Slováci obsadili zhodne štvrtú priečku.

3× Marián Hossa

  • Trikrát vyhral s Chicagom slávny Stanleyho pohár (2010, 2013 a 2015).
  • Oficiálne neukončil kariéru, ale už dva roky nehrá pre kožné problémy.
  • Chicago ho v lete vymenilo do Arizony, aby si uvoľnilo priestor pod platovým stropom.
debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa