Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Piatykrát v histórii. Mladí Fíni sa stali majstrami sveta

Hokejisti Fínska triumfovali na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Kanade. Vo finále vo Vancouveri zvíťazili nad USA 3:2, o držiteľovi zlatých medailí rozhodli 86 sekúnd pred koncom duelu.

06.01.2019 08:01
World Juniors Hokej Fínsko Foto: ,
Majstrami sveta sa stali mladí Fíni.
debata (6)

Fíni viedli po dvoch tretinách 1:0, v tretej pridali druhý gól. Zámorskí hokejisti však dokázali vyrovnať a keď už sa zdalo, že duel pôjde do predĺženia, rozhodol Kaapo Kakko.

Fíni vybojovali na juniorských šampionátoch celkovo svoj piaty titul, okrem toho majú na konte štyri striebra a šesť bronzových kovov. Američania získali strieborné medaily po druhý raz v histórii.

MS do 20 rokov – finále

USA – Fínsko 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Góly: 48. Chmelevski (J. Hughes, Cates), 49. Norris (Chmelevski, Cates) – 32. Ylönen (Laaksonen, Puustinen), 46. Latvala (Heponiemi, Kupari), 59. Kakko (Lundell, Jokiharju). Rozhodcovia: Pražák (ČR), Romasko (Rus.) – Chaput (Kan.), Yletyinen (Švé.), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.206 divákov.
USA: Primeau – Samberg, Anderson, Q. Hughes, Kemp, Samuelsson, Miller, St. Ivany – Farabee, Norris, Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, J. Hughes, Chmelevski – O'Brien.
Fínsko: Luukkonen – Utunen, Jokiharju, Vaakanainen, Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie – Tolvanen, Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Engberg, Vainionpää, Moilanen – Nyman.

V prvej tretine sa hral výborný hokej, obaja brankári predviedli niekoľko excelentných zákrokov. V 10. minúte sa Američania tešili z gólu, ale ten arbitri po zhliadnutí videa neuznali pre postavenie hráča v bránkovisku.

Fíni boli strelecky aktívnejší a miernu prevahu využili v druhej tretine gólom Ylönena v presilovej hre. Tretia časť hry bola najdramatickejšia. Najskôr poslal Latvala Fínov do dvojgólového vedenia, ale v rozmedzí necelých dvoch minút Američania vyrovnali zásluhou Chmelevského a Norrisa. V závere však 86 sekúnd pred koncom duelu rozhodol o titule pre Fínov Kakko.

„V záverečnom zápase na turnaji sme ukázali, prečo sme najlepší na svete. Vyrástli sme spolu ako hráči a ako kolektív. Získali sme zlato, viac otázok netreba,“ citovala agentúra AP slová fínskeho brankára Luukkonena.

Fíni dali gól aj vďaka zaváhaniu brankára Primeaua, ktorý neudržal puk po strele Lundella a Kakko ho poslal do siete. „V takomto zápase je to o tom, ktorý tím zabráni puku prejsť do bránky. Nám sa to nepodarilo,“ uviedol americký brankár.

Konečné poradie 43. MS v hokeji do 20 rokov
1. Fínsko, 2. USA, 3. Rusko, 4. Švajčiarsko, 5.Švédsko, 6. Kanada, 7. Česko, 8. SLOVENSKO, 9. Kazachstan, 10. Dánsko (zostup do A-skupiny I. divizie)

Žreb určil súperov pre Slovákov

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov sa na budúcoročnom juniorskom šampionáte predstavia v základnej A-skupine s Fínskom, Švédskom, Švajčiarskom a Kazachstanom. Majstrovstvá sveta sa uskutočnia v českých mestách Ostrava a Třinec.

V B-skupine sa pobijú o postup domáci Česi, Kanada, Rusko, USA a Nemecko, ktoré sa prebojovalo medzi elitu z A-skupiny I. divízie MS. Zápasy A-skupiny sa budú hrať v Třinci, tímy v B-skupine odohrajú svoje stretnutia v Ostrave.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zatiaľ zloženie skupín definitívne nepotvrdila, mala by to však byť iba formalita. Nasadenie do skupín sa v juniorskej kategórii definuje výhradne podľa športového poriadku IIHF. Poradie určujú výsledky na predchádzajúcom turnaji a žiadne výmeny nie sú možné.

základné skupiny juniorských MS 2020
A-skupina (Třinec): Fínsko, Švédsko, SLOVENSKO, Švajčiarsko, Kazachstan
B-skupina (Ostrava): Česko, Kanada, Rusko, USA, Nemecko

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #juniorské MS v hokeji