Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko znova zachváti hokejový ošiaľ

Patríte medzi hokejových priaznivcov a už sa neviete dočkať? V máji (10. až 26.) sa po ôsmich rokoch vrátia na Slovensko majstrovstvá sveta.

03.01.2019 06:30
hokej, fanusik, finale ms, namestie Foto: ,
Archívna snímka.
debata (1)

Zverenci Craiga Ramsayho si rozložia svoj stan v Košiciach, kde odohrajú zápasy základnej skupiny (proti USA, Fínsku, Kanade, Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii a Dánsku), no pevne veria, že sa predstavia aj v Bratislave. V play off. V boji o medaily.

Doma im budú držať palce nielen hokejoví fanatici. Turnajom bude žiť celá krajina. Máločo totiž dokáže spojiť Slovákov a dopriať im národnú hrdosť tak, ako víťazstvá hokejistov.

Pred ôsmimi rokmi sa veľa radosti nedočkali. Hviezdny výber s Demitrom, Hossom, Gáboríkom, Šatanom, Halákom či Višňovským nepostúpil do štvrťfinále. Napriek tomu vládla v Bratislave nesmierne prajná atmosféra a na Demitrovu rozlúčku s národným tímom po výhre nad Dánskom asi nik nezabudne.

V súčasnosti reprezentácia takou kvalitou nedisponuje. Za najlepšími zaostáva. Nemci na olympiáde v Pjongčangu a Švajčiari na MS v Dánsku však predviedli, že zápasy nerozhodujú mená, ale kolektívy.

Úvodný zápas hokejistov na Švajčiarskom pohári Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Slovenska v Luzerne.

Preto sa aj slovenskí hokejisti môžu doma pokúsiť o menšie či väčšie prekvapenie. Ak budú do bodky plniť pokyny ostrieľaného kouča, štvrťfinále pre nich nemusí byť nedosiahnuteľnou­ métou.

Hokej je pod Tatrami fenomén už dlhé roky. Slováci boli hrdí fanúšikovia už vtedy, keď sa partia pod vedením Júliusa Šuplera postupne šplhala medzi elitu z C-kategórie. Výrazne k tomu prispel aj olympijský turnaj v Lillehammeri. Definitívne sa naša krajina nakazila hokejovou závislosťou na začiatku nového milénia.

Mužstvo okolo kapitána Miroslava Šatana získalo prvú medailu – striebornú – na MS v Petrohrade a o dva roky dvihli Slováci nad hlavu pohár pre majstrov sveta. V predošlých rokoch (s výnimkou prekvapujúceho striebra v Helsinkách 2012) si fanúšikovia odvykli od úspechov, no naďalej v máji pravidelne zasadnú k televíznym obrazovkám.

Hokej je témou číslo jeden nielen u mužov, ale často aj u žien. Bodaj by sa mohli pri hokejových debatách usmievať a ospevovať svojich hrdinov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #19 udalostí roka 2019