Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatanova rozlúčka: Buly vhodil Hašek, Marián Hossa velil na striedačke

Advent v Bratislave mal príťažlivú hokejovú príchuť. Dvojdielnu. Popoludní na autogramiáde zlatej hokejovej generácie v jednom z bratislavských nákupných stredísk, večer od 18. hodiny na ľade v exhibícii Šarky ďakuje(me).

18.12.2018 20:46
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (14)

Titulná úloha v oboch patrila Miroslavovi Šatanovi, dlhoročnému kapitánovi slovenskej hokejovej reprezentácie – a jeho rozlúčke s hráčskou kariérou.

Podpisy na pamiatku

Nech Bože dá, nech Bože dá… ten víťazný gól – hrmel pred začiatkom autogramiády známy hokejový refrén. Pred improvizovaným pódiom, na ktoré prišli viacerí majstri sveta z Göteborgu, sa vlnil dlhý had priaznivcov slovenského hokeja i jediného držiteľa všetkých štyroch medailí Slovenska zo svetových šampionátov: zlata, dvoch striebier, jedného bronzu.

Trpezlivo v rade čakal aj desaťročný Max Štuk: „Chcem podpis od Šatana i od všetkých jeho spoluhráčov. Je to pekná pamiatka. Keď vyhrali zlato, ešte som nebol na svete, ale videl som záznamy v televízii,“ vravel.

Dvadsaťšesťročný Martin prišiel v drese Pavla Demitru, avšak aj s viacerými fotografiami. „A ďalšiu som si urobil s Mirom. Súhlasil. Vždy bol správny srdciar i kapitán, to ho najviac charakterizuje. Jeho posledný zápas som si nechcel dať ujsť, pricestoval som z Rožňavy, vzal som si trojdňovú dovolenku. Aj do zámoria som cestoval kvôli hokeju. Mira som síce nestihol, vtedy už nehrával, ale videl som Mariána Hossu, Richarda Pánika, Tomáša Jurča. Teším sa z každého úspechu.“

Rozlúčka Miroslava Šatana Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Miroslav Šatan.

Gymnazistka Veronika zo Šale nešla do školy. Keď odchádzala s podpismi hráčov zlatej generácie, strihla víťazné gesto. „Na hokej sa rada pozerám, som veľkou fanúšičkou národného tímu,“ pochválila sa.

Tajming na ľade i v šatni

Marián Hossa večer na ľad nenastúpil, velil striedačke. „Ťažko vybrať nejaký zážitok s Mirom, mám ich veľa. Takýto rozlúčkový zápas si určite zaslúžil pre všetko, čo urobil pre slovenský hokej – a čo stále robí. Dal a dáva mu nesmierne veľa. Som rád, že tu môžem byť. Obaja sme boli pravé krídla, no pár striedaní sme určite spolu odohrali. Mirova kreativita robila spoluhráčov lepšími. A jeho prezývka v NHL Tichý zabijak hovorí o tom, aký bol pre brankárov nebezpečný,“ zdôraznil.

Uvidíme Mariána ešte v súťažnom zápase? „Vyzerá to tak, že pravdepodobne už nie. Rozlúčkový zápas zatiaľ nechystám, uvidíme, čo prinesie čas.“

Michal Handzuš si najradšej spomína na medailové šampionáty, najviac na zlatý Göteborg 2002. „Hrávali sme spolu v útoku, Miro sa postaral o veľa pamätných akcií, pamätných zápasov i pamätných gólov. Ťažko vyzdvihnúť jeden. Vedel dať gól zo všetkého, bol v správnom čase na správnom mieste. Takú danosť má v sebe málo hokejistov – a on ju dokazoval každý rok počas jeho kariéry. Na ľade i v kabíne šiel príkladom, keď to bolo potrebné, vedel povedať motivačné slová. Mal správny tajming na ľade i v šatni, to z neho robilo rešpektovaného lídra.“

Poďakovanie ováciami postojačky

Ján Filc, tréner zlatého göteborského tímu, opäť koučoval svojich bývalých zverencov – aj s Júliusom Šuplerom, na druhej striedačke stáli František a Marián Hossovci.

Miroslav Šatan zdraví spoluhráčov. Foto: SITA, Diana Černáková
Miroslav Šatan Miroslav Šatan zdraví spoluhráčov.

„Mira som registroval, keď ešte hrával v Topoľčanoch – a sústredene od olympijského turnaja v Lillehammeri 1994. Jeho hokejová výnimočnosť súvisela s jeho videním a čítaním hry. Nepatril k silovým hráčom, jeho prednosťou bola tvorivosť. Vedel si počkať na puk na správnom mieste, aj preto dával dôležité góly. Ako kapitán tímu nemal tendenciu výrazne vstupovať do vecí, ale keď niečo povedal, malo to hlavu i pätu. Mimo ľadu pôsobil skôr nenápadne, niekedy možno aj príliš seriózne, nemal nijaké výstrelky. Mne takéto typy hráčov imponovali, spolupracovalo sa mi s ním dobre. Bol profík a džentlmen v jednej osobe, držím mu palce aj na súčasnom neľahkom poste,“ zaželal mu Filc.

Miroslavovi Šatanovi a jeho zlatej partii večer v rozlúčkovej exhibícii – buly vhodil legendárny brankár Dominik Hašek, Šatanov spoluhráč z Buffala a šachový súper – opäť ďakovalo a aplaudovalo zaplnené hľadisko – aj ováciami postojačky a skandovaním jeho mena.

Pred vypredaným „zimákom“ triumfoval Biely tím 11:8. Do hry zasiahol aj Šatanov syn Miroslav, ktorý sa prezentoval dvoma gólmi.

Zostavy:
Modrý tím: Lašák (J. Laco) – Ľ. Višňovský, Štrbák, Valábik, Sekeráš, Richard Pavlikovský, R. Hecl, Pauček – L. Nagy, Handzuš, Šatan, Somík, Kapuš, Cibák, Uram, Hurtaj, P. Bartoš, P. Pucher, Bartovič
Biely tím: Staňa (Šimonovič, Lipovský) – Lintner, Milo, Podhradský, R. Suchý, I. Droppa, L. Čierny, Graňák – P. Bondra, Stümpel, Radivojevič, Vaic, Rastislav Pavlikovský, Pardavý, Lipiansky, Hreus, V. Plavucha, T. Višňovský, T. Surový

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan