Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Larionov v liste Tichonovovi: Sme ľudia, nie otroci

Sloboda je viac než nesloboda. Koncom októbra 1988 uverejnil v renomovanom časopise Ogoňok v 42. čísle otvorený list Igora Larionova, stredného útočníka CSKA Moskva i hokejovej zbornej, trénerovi Viktorovi Vasilievovičovi Tichonovovi. V tých časoch sa stal bombou, pred novinovými stánkami stáli kilometrové rady. Ruský denník Sport-Express s odstupom tridsiatich rokov sa vrátil k tejto téme - prostredníctvom výpovedí zainteresovaných.

12.11.2018 22:46
Kasatonov, Tichonov, Tretiak, Larionov, Fetisov Foto:
Zľava Alexander Kasatanov, Viktor Tichonov, Vladislav Tretiak, Igor Larionov a Vjačeslav Fetisov.
debata (25)

Igor Larionov – počas úspešnej kariéry v NHL dostal prezývku Profesor – sa odhodlal odkryť surové zákulisie tréningov CSKA i zbornej pod vedením prísneho trénera-plukovníka. Rozkazmi a vojenskou drezúrou si vynucoval poslušnosť svojich zverencov, lámal ich charaktery.

Medzinárodná hokejová federácia pri príležitosti jej stého výročia zaradila Larionovov manifest na 65. miesto v stovke najväčších hokejových míľnikov.

Z otvoreného listu

"Pred majstrovstvami sveta v roku 1981 v apríli ste mi bez pohnutia oznámili: Napíš si žiadosť, prestúp do CSKA, inak bude tvoja cesta do reprezentácie zatvorená… Čo bolo ďalej? Dostal som povolávací rozkaz, prešiel som z Chimiku Voskresensk do CSKA – a neskôr mi dali dôstojnícku hodnosť… Za posledné roky ste sa, Viktor Vasilievič, premenili na hokejového monarchu.

Desať mesiacov sme odlúčení od domova – v surovom režime. Po zápasoch ideme do autobusu – a ženy a deti nám mávajú – dovidenia! Je ti smutno? Môžeš zatelefonovať. Telefonický rodinný život – na to sme si vďaka vám zvykli. Je takmer na počudovanie, že naše manželky rodia deti… A teraz stojí pred vami dospelý človek, hokejista svetového mena, vynútený mlčky počúvať, ako naňho kričíte a ponižujete ho pred ostatnými!…

Česť a dôstojnosť je pre vás – nič. Vzal som na seba odvahu povedať, že v spôsobe vedenia CSKA i reprezentácie ste na nič nové nepristúpili… Vy, súdruh plukovník, trestáte celé mužstvo, ak jeden hráč narušil režim. … Najmä preto naša päťka, nezávisle od vašich príkazov, ešte pred vstupom na ľad modeluje svoju hru, mení taktiku v priebehu zápasu…

Strana sa učí myslieť po novom. Prišiel čas zaoberať sa tým aj nám, športovcom!

Sviatok v autorovej duši

Literárnu podobu listu sformuloval redaktor vnútornej politiky Anatolij Golovkov.

"Ak je potrebné pochopiť ruskú dušu – niet lepšieho príkladu než Larionov, neohrozený hľadač pravdy. Proti Tichonovovi vystupoval nepoddajne, do očí mu povedal, čo by si nedovolil nik iný. Ničoho sa nebál. Pritom Tichonov požíval veľkú úctu na najvyšších miestach – i politických. Umožňovali mu to mimoriadne úspechy. Stačilo slovo – a protivníkovi mohol veľmi poškodiť. Larionov neuveriteľne riskoval.

Neraz som Igorovi hovoril: Vieš, čo robíš, rozumieš tomu? Rozumiem, odvetil. Toľko som toho prežil, že nemôžem cúvnuť. Nemám iné východisko Keď ma nepustia do NHL, vrátim sa do Chimika Voskresensk – hrať, trénovať. A možno nás pustia, no takto ďalej pokračovať nemôžem. Keď sa všetko na dobré obrátilo a mohli odísť, mal som sviatok v duši. Igor túžil žiť civilizovane, chcel, aby sa takto pristupovalo k hokejistom," uviedol Golovkov pre denník Sport-Express.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Кубок Канады 1981 года. Минута молчания в память о погибшем Валерии Харламове. Вячеслав Фетисов, Владимир Мышкин, Виктор Шалимов, Игорь Ларионов/Canada Cup 1981. Team USSR. A moment of silence in memory of Valery Kharlamov. Vyacheslav Fetisov, Vladimir Myshkin, Viktor Shalimov and Igor Larionov #canadacup1981 #canadacup #teamussr #amomentofsilence #valeriykharlamov #vyacheslavfetisov #viktorshalimov #vladimirmyschkin #igorlarionov #ussrcanada #ussrhockey #legends #кубокканады1981 #кубокканады #1981 #валерийхарламов17 #валерийхарламов #вячеславфетисов #владимирмышкин #викторшалимов #игорьларионов #сборнаяссср #советскийхоккей #сссрнхл #ссср #сссрканада #краснаямашина #redmaschine #былтакойхоккей #byltakoyhockey

Príspevok, ktorý zdieľa Андрей Теоретиков (@byltakoyhockey),

Priznal, že nebol odborník na hokej. Takého však Larionov nepotreboval. Hľadal žurnalistu, ktorý ľudsky pochopí hokejistov a ich prežívanie. A literárnym jazykom to stvárni. „Z toho, čo som si vypočul od Slavu (Fetisova) a Igora, je v liste jedna desatina,“ podotkol.

„Nepoznáme taký precedens v histórii, keď sa žurnalistický text stal časťou i zrkadlom histórie celej krajiny. V Larionovovom prípade sa tak stalo Jeho list sa stal jedným zo symbolov perestrojky, glasnosti i nevídaných zmien v Sovietskom zväze, ktoré prispeli k pádu komunistického režimu i rozpadu ZSSR,“ tvrdí komentátor Sport-Expressu.

Dôstojníkom proti svojej vôli

Kde sa to všetko začalo?

"Koncom mojej prvej sezóny sme vyhrali všetko, čo sa dalo – aj Kanadský pohár, aj majstrovstvá sveta. Tichonov ma pozval na šálku čaju. Je taký návrh, môžeš dostať hodnosť dôstojníka. A priblížil privilégiá, ktoré s tým súvisia: bezplatné liečenie, byt za polovičnú cenu. Ja som však od začiatku hovoril, že nevidím svoju budúcnosť v armáde.

Igor Larionov na snímke z roku 2008. Foto: SITA/AP, Paul Sancya
Igor Larionov Igor Larionov na snímke z roku 2008.

Sú hráči, ktorí chcú byť dôstojníkmi a užívajú si vymoženosti, no ja k nim nepatrím. Tichonov vzápätí argumentoval: Bol taký brankár Mkrtčan. Celý život smútil, že odišiel z CSKA, prišiel o vojenskú penziu. Rozumiem, no ja mám iný pohľad na život. Postupuješ nesprávne, reagoval Tichonov."

Larionov bol azda jediný, kto sa stal dôstojníkom, hoci nič nepodpísal. Zariadil to druhý tréner Jurij Mojsejev. Jeho manželka sa Igorovi za to ospravedlnila: „Urobil to pre tvoje dobro,“ prihovorila sa mu na jednom bankete s armádnou generalitou.

Čo bola povestná posledná kvapka, ktorou pretiekol pohár Larionovovej trpezlivosti? ? "Nie som prívrženec vynášania vnútorných vecí na verejnosť. Nik nás však nepočúval. V júli 1988, tri mesiace do uverejnenia, sme mali so Slavom rozhovor s Tichonovom. Rozprávali sme sa o tom, aby zmenil vzťah k hráčom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Сегодня великому тренеру исполнилось бы 88 лет. Виктор Васильевич Тихонов – это человек, имя которого долгое время было подлинным синонимом советского хоккея. Много лет он выступал в качестве игрока, а затем сумел сделать успешную карьеру как хоккейный тренер и функционер. В конце ноября 2014 года Виктор Тихонов оставил этот мир, однако слава этого легендарного игрока все также продолжает жить в сердцах многих поклонников российского хоккея. #сДнемРожденияТренер#хоккей#виктортихонов#тихонов#историяхоккея#легенда#хоккейроссии#хоккейссср#краснаямашина#hockey#icehockey#viktortikhonov#coach#hockeyrussia#redmachine#tikhonov#ussr#hockeygram#instahockey

Príspevok, ktorý zdieľa HOCKEY City SPb (@hockeycity_spb),

Sme ľudia, nie otroci, argumentovali sme. Nič sa však nezmenilo. A tak som sa rozhodol pre uverejnenie. Cítil som sa spokojne, nemali ma čím kompromitovať. Jediné, čo mi mohli vyčítať, bolo, že som nepodpísal formality na hodnosť dôstojníka. Vtedy som už bol kapitán. CSKA som odviedol maximum, čo som mohol. Perspektívu som v klube nevidel," Larionov.

V NHL mali rešpekt

V otvorenom liste sa vôbec nespomína odchod do NHL.

„Hovorili sme o tom, že do NHL nás pustia od 29 rokov. Otázka však nestála tak, že pôjdem do NHL Vedel som, že ma draftoval Vancouver, stretol som sa s jeho ľuďmi. Severná Amerika bola len jedným z variantov. Iste, aj ja som by som rád na konci kariéry dostal šancu, akú dovtedy nedostal nik,“ vravel Profesor.

Larionov a po ňom aj niektorí ďalší reprezentanti sa jej aj vďaka perestrojkovému odmäku dočkali – a v NHL si získali rešpekt. Igor Larionov ukončil úspešnú kariéru v 43 rokoch, stal sa trojnásobný víťaz Stanley Cupu.

Zľava Vladimir Krutov, Vjačeslav Fetisov, Igor... Foto: SITA/AP, IVAN SEKRETAREV
Vladimir Krutov, Vjačeslav Fetisov, Igor Larionov, Alexej Kasatonov a Sergej Makarov Zľava Vladimir Krutov, Vjačeslav Fetisov, Igor Larionov, Alexej Kasatonov a Sergej Makarov na Červenom námestí v decembri 2006.

A napokon prišlo aj na čiastočné zmierenie so starým pánom Tichonovom, keď v decembri 2006 pod jeho vedením v exhibičnom zápase hviezdnych veteránov Ruska a sveta na Červenom námestí vykorčuľovala na ľad slávna päťka: Fetisov, Kasatonov – Makarov, Larionov, Krutov.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Tichonov #Viačeslav Fetisov #Igor Larionov #Sergej Makarov #Alexej Kasatonov