Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec jednej éry. Fasel už nebude kandidovať na post prezidenta IIHF

Predseda Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel uviedol, že v roku 2020 vo funkcii skončí. Na ďalšie obdobie už šesťdesiatosemročný Švajčiar, ktorý je na čele IIHF od roku 1994, s ohľadom na svoj vek kandidovať nebude.

01.11.2018 13:34
debata
René Fasel s kapitánom Kanady Sidneym Crosbym... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
René Fasel, Sidney Crosby René Fasel s kapitánom Kanady Sidneym Crosbym po finále MS v máji 2015.

O jeho nástupcovi sa rozhodne počas majstrovstiev sveta 2020, ktoré sa bude hrať práve v jeho rodnej krajine.

„S definitívnou platnosťou som sa rozhodol, že už do toho nepôjdem a o zotrvanie vo funkcii sa nebudem uchádzať. O dva roky budem mať 70 rokov. A myslím si, že to je ten správny čas skončiť,“ uviedol Fasel pre ruskú agentúru TASS.

Rodák z Fribourgu, ktorý je civilným povolaním zubár, pôsobil ako hráč v rokoch 1960 až 1972 v tíme Fribourg-Gottéron, ale už v 22 rokoch sa dal na dráhu rozhodcu. Rozhodoval ďalších desať rokov a v roku 1982 sa stal šéfom rozhodcov vo Švajčiarsku.

Február 2010. Prezident IIHF René Fasel s... Foto: SITA/AP, Gerry Broome
René Fasel, Gary Bettman Február 2010. Prezident IIHF René Fasel s komisárom NHL Garym Bettmanom.

Tri roky nato šéfoval celému švajčiarskemu hokeju. V júni 1994 ho zvolili za šéfa IIHF a stal sa nástupcom Günthera Sabetzkiho. Od roku 1995 je členom Medzinárodného olympijského výboru, a to ako vôbec prvý zástupca ľadového hokeja v histórii.

Významným míľnikom Faselovej éry bola dohoda s NHL o štarte hráčov z najlepšej ligy sveta pod piatimi kruhmi v Nagane 1998. Za možného Faselova nástupcu vo funkcii prezidenta IIHF je považujú šéfa nemeckého hokeja Franza Reindla.

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHF #René Fasel