Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cingel: Verím, že posledný krok mi raz vyjde

Hokejisti Hradca Králové so silnou slovenskou enklávou sú na čele českej najvyššej súťaže.

18.10.2018 16:40
Lukáš Cingeľ Foto: ,
Lukáš Cingeľ.
debata

„Je to príjemné, lebo káder sa v porovnaní s uplynulou sezónou dosť obmenil. Prišiel nový tréner, hráme agresívnejšie. Naším predsavzatím je hokejom baviť divákov ,“ vraví útočník Lukáš Cingel (26), slovenský reprezentant.

Bavíte návštevníkov?

Snažíme sa o to, viackrát nás povzbudzuje vypredané hľadisko, máme výborných fanúšikov. Každý tréner prinesie niečo nové, v porovnaní s minulou sezónou viac útočíme, výdatnejšie korčuľujeme. V omladenom tíme je viac energie, neponúkame žiadnu uspávanku. V prípravných zápasoch sme sa trochu trápili, do nového ročníka sme vstúpili prehrou na Sparte (0:4), no potom sme sa rozbehli a Sparte vrátili prehru na jej ľade. Situácia na čele je vyrovnaná, teší nás, že sme hore, avšak nič nepreceňujeme. Po takej obmene kádra však málokto čakal, že budeme tak vysoko.

V Hradci je tradične silná slovenská skupinka, aktuálne šesťčlenná. Je to výhoda, že v tíme korčuľujú viacerí krajania?

Ja to už tak neberiem, v mužstve sa nedelíme na skupinky. Skôr je to výhodné pre Juraja Bezúcha a Maťa Pauloviča, ktorí prišli pred sezónou – domov na Slovensko môžu cestovať jedným autom. My, čo sme v Hradci dlhšie, sme im radi pomohli pri adaptácii. Najpodstatnejšie je, že do tímu zapadli, uchytili sa. Česko nie je typická cudzina, jazykovú bariéru nepociťujeme, domov máme na skok.

Zo Slovákov ste s piatimi bodmi za tri góly, dve asistencie najproduktívnejší. Ste so svojimi číslami spokojný?

Vždy to môže byť aj lepšie, no som v pohode. Som rád, že na prvý gól som nemusel čakať tak dlho ako v minulej sezóne. Zatiaľ mi najlepšie vyšiel zápas proti majstrovskému Brnu – strelil som dva góly, jeden pridal Mislav Rosandič, víťazstvo 4:2 malo výrazný slovenský podpis. Som centrom v druhom útoku s krídlami Vincourom a Radom Pavlíkom. Vyhovuje mi to, som viac na puku, no hrával som aj na ľavom krídle. Na tomto poste som pôsobil v slovenskej reprezentácii.

Do Hradca ste prišli z pražskej Sparty. Ako vyznie porovnanie oboch klubov?

Ambície oboch sú rovnaké – najvyššie, v Hradci pociťujem väčšiu pohodu. V Prahe som na tréning cestoval v zápche niekedy aj trištvrte hodiny, v Hradci mi to trvá päť minút.

Hradec vyhráva zápasy zvyčajne tesne, najproduktívnejším hráčom je obranca Zámorský s jedenástimi bodmi. Chýba tímu strelec?

Možno nedávame toľko gólov ako v minulej sezóne, kariéru ukončil skúsený i produktívny útočník Jaroslav Bednář, odišli aj iní útočníci. Chvíľu potrvá, kým objavíme strelca, no dôležité je, že nám to ide. Zatiaľ máme v súťaži najlepšiu obranu – a to od nás odišiel do NHL brankár Patrik Rybár. Máme zaňho kvalitnú náhradu.

S účasťou vo finále už máte skúsenosti máte, na oslavu prvenstva čakáte. Pomýšľate na titul?

Kto by sa nechcel stať majstrom? Rád by som zažil ten pocit, no nechcem predbiehať. Počas pôsobenia v pražskom Leve sme útočili na Gagarinov pohár, Magnitogorsku sme podľahli až v rozhodujúcom siedmom zápase vyrovnanej finálovej série. S pražskou Spartou sme sa dostali do finále extraligy i Ligy šampiónov, no v oboch prípadoch sme súperom podľahli. Bolo to blízko, no posledný krok nevyšiel. Verím však, že raz vyjde.

Ktoré tímy sú najväčšími favoritmi na český titul?

Za našich najväčších konkurentov považujem Liberec, Spartu, Plzeň a Brno, obhajcu prvenstva. Kometa to v play off vie, k titulu sa odrazila z piateho miesta po základnej časti.

Hradec pôsobil v Lige šampiónov aj v tomto ročníku, ale zo skupiny nepostúpil. Nemal na viac?

Ušiel nám začiatok súťaže, stratu sme už nedobehli. Odohrali sme však šesť kvalitných zápasov, každá medzinárodná konfrontácia sa zíde.

V hradeckej hokejovej hale koncertoval vo štvrtok Elán. Boli ste sa rozptýliť?

S manželkou sme si v predstihu kúpili vstupenky, Elán sme si nenechali ujsť.

Máte obľúbenú pesničku z jeho repertoáru?

Mám – Smrtku na Pražskom orloji.

A hokejový sen – okrem zisku titulu?

Jeden sa mi splnil vo februári, keď som reprezentoval Slovensko na olympijskom turnaji v Pjongčangu. Rád by som skúsil ešte ďalší zahraničný angažmán. Uplynulú sezónu považujem za svoju najlepšiu, dostal som veľa priestoru v klube i v reprezentácii, odohral som veľa zápasov. V tejto sa ju pokúsim prinajmenej zopakovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Cingel #HK Mountfield Hradec Králové