Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Večera zadarmo? To by som musel byť Lundqvist, smeje sa Janus

Pred rokom prežíval ťažké obdobie. V Slovane nedostal sľubovanú šancu, vedenie s ním na konci septembra rozviazalo zmluvu a na nový angažmán čakal ďalší mesiac. Nakoniec mu ani pôsobenie v Liberci nevyšlo podľa predstáv.

04.10.2018 16:50
debata
Jaroslav Janus v drese Vervy Litvínov. Foto: Profimedia
janus hokej Jaroslav Janus v drese Vervy Litvínov.

Teraz je späť v Litvínove, kde chytal v sezónach 2015/16 a 2016/17 a hokej si znova naplno užíva. Verva je na čele českej ligy a Jaroslav Janus (29) medzi najlepšími brankármi súťaže.

„Nedá sa to ani porovnať so situáciou spred roka. Chytám a tímu sa darí. Užívam si to. Verím, že ostaneme zdraví a naďalej budeme dosahovať dobré výsledky,“ tvrdí účastník troch seniorských majstrovstiev sve­ta.

Čím to je, že sa Litvínovu tak darí?

>Možno nám zahralo do karát aj vyžrebovanie. Zatiaľ sme hrali proti súperom nášho rangu a až teraz prídu ťažšie zápasy s papierovo silnejšími tímami. Bohužiaľ, zranil sa nám top obranca Daniel Sorvik a Karel Kubát odišiel do Vladivostoku. Plus ďalší obranca dostal trest na tri zápasy. Som zvedavý, v akej zostave nastúpime v piatok doma proti Třincu.

Takže až teraz sa ukáže, ako na tom reálne ste?

To áno, ale je nepríjemné, že práve v týchto chvíľach nám vypadli traja obrancovia z prvých dvoch formácií. Nebudeme sa však na to vyhovárať a pokúsime sa vyhrať. Asi by mohlo zareagovať aj vedenie a namiesto Kubáta dotiahnuť nejakú náhradu, lebo jeho odchod je veľká strata.

Aké sú ambície Vervy?

Postúpiť do play off je ambícia každého tímu v lige. V ňom by sme sa radi dostali čo najďalej. Liga je vyrovnaná a náročná. Všetky tímy hrajú o niečo až do konca základnej časti. Zatiaľ nám to vychádza, čo je oveľa lepšie, ako keď vám ujde začiatok a v závere musíte naháňať body a veľkú stratu. Litvínov hral naposledy baráž, aj preto je aktuálna forma príjemné prekvapenie pre fanúšikov. Najpodstatnejšie je pokúsiť sa bodovať v každom zápase.

Aj pre vás osobne je iste dôležité, že máte pevné miesto v bránke.

Každý brankár potrebuje chytať. A keď chytá, chce víťaziť. Nie je krajší pocit ako víťazstvo! Momentálne prežívam výborné obdobie a veľmi sa z toho teším. Túžim so spoluhráčmi dokázať, že doterajšie výsledky neboli náhoda a budeme víťaziť naďalej.

Prostredie v Litvínove vám sedí?

V klube ma poznajú, tréner brankárov Zdeněk Orct mi dáva priestor a pracuje s nami. Inde je možno väčšia konkurencia a niekedy tréner viac preferuje vášho konkurenta. Tu cítim veľkú dôveru aj podporu – od fanúšikov, spoluhráčov aj trénerov. V Liberci som spočiatku chytával, ale po určitom čase ma tréner odpísal. Najhoršie bolo, že som vôbec nevedel prečo. Nič mi nepovedal. V Litvínove si všetko hovoríme na rovinu, tak to mám rád. Určite príde aj obdobie, keď sa mi nebude dariť, ide o to, aby boli výkyvy formy čo najmenšie.

Chytá sa vám ľahšie v známom prostredí?

Jasné. I keď aj do Slovana som sa vracal do známeho prostredia a videli ste, ako to dopadlo. V Litvínove všetko dobre poznám, strávil som tu dva roky. Vedel som, do čoho idem. Po nevydarenej sezóne sa káder trochu obmenil a vyzerá to dobre.

Akú majú výsledky odozvu u divákov?

Vládne tu šialenstvo. No keď sa vyhráva, tak sa to deje azda všade. Ľudia žerú hokej a pýtajú sa, kedy máme najbližší zápas. Štadión je plný, diváci sa bavia a atmosféra je perfektná. Čítal som, že v prieskume medzi hráčmi českej ligy vyšlo, že práve v Litvínove sa hrá všetkým súperom najťažšie. Neviem, či je to vďaka fanúšikom alebo kvôli staršiemu štadiónu, ale hurhaj je tu vždy poriadny.

Už sa to posunulo do fázy, že máte v reštauráciách večeru zadarmo?

(smiech) To veru nie. To by som asi musel byť Henrik Lundqvist a chytať v New Yorku. Pred pár dňami sa však so mnou v obchode fotili mladí hokejisti, je to fajn. Vládne tu rodinná atmosféra.

Jaroslav Janus. Foto: SITA, Marek Mrvis
Janus Jaroslav Janus.

Všimli ste si úbytok slovenských brankárov v súťaži?

Áno, je nás menej. Ostali sme len ja, Braňo Konrád a (chvíľku premýšľa) Peťo Hamerlík v Třinci. Je to však podľa mňa skôr zhoda náhod než trend. Jano Laco išiel preč a zatiaľ nechytá. Marek Čiliak a Paťo Rybár išli za lepším. Je super, že sa z českej ligy dá odraziť do lepšej súťaže. Každý rok sa nejaký brankár posunie do KHL alebo zámoria. Naznačuje to, že súťaž má dobrú úroveň. Som rád, že tu môžem chytať.

Tiež myslíte aj na lepšiu ligu?

Už nie som najmladší, ale stále verím, že sa ešte môžem v kariére niekam posunúť. Každý deň makám, aby som sa zlepšoval. Šiel by som ešte do KHL alebo si vyskúšal inú ligu. Predošlé dva roky v Litvínove mi vyšli, vrátil som sa do Slovana, ale tam to dopadlo, ako dopadlo. Takže idem na to opäť odznova.

Myslíte aj na reprezentačný dres?

Majstrovstvá sveta na Slovensku sú pre každého obrovské lákadlo a pre mňa je reprezentácia vždy veľká vec. Najprv si potrebujem vybojovať miestenku na niektorý z prípravných turnajov a tam presvedčiť trénerov o svojich kvalitách. Všetko sa bude odvíjať od mojich výkonov v klube. Bola by to paráda, keby to vyšlo! To bez debaty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Janus #HC Verva Litvínov