Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tri hráčske asociácie sa usilujú o vyšší komfort hráčov

Hokejové odbory si v stredoeurópskom regióne aktívnejšie hľadajú miesto na slnku. Svedčí o tom užšia spolupráca slovenskej, českej i maďarskej hráčskej asociácie, stvrdená podpisom ich šéfov pod spoločným memorandom.

07.09.2018 10:00
SR Hokej SIHPA CAIHP JESZ spolupráca BAX Foto: ,
Na snímke zľava šéf Maďarskej hráčskej asociácie (JESZ) Attila Pavuk, prezident Asociácie českých hokejistov (CAIHP) Libor Zbořil a prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja (SIHPA) Oliver Pravda si podávajú ruky po podpise memoranda o spolupráci.
debata

„Efektívne zastupovanie hráčov ponúka veľa tém. Máme možnosť identifikovať ich, porovnať štandardy u susedov s našimi a nájsť čo najlepšie riešenia v záujme hráčov,“ uviedol na stretnutí Oliver Pravda, prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja. Slovenská zastupuje 220 hráčov, česká asociácia 350, čo je približne 85 percent.

Rôznosť pri pokutách i maródke

„Považujem spoločný postup v ochrane práv hráčov za prospešný. Verím, že sme naštartovali niečo nové. Do budúcnosti by sme radi spolupracovali aj s ďalšími asociáciami, chceme osloviť švédsku, fínsku, švajčiarsku i dánsku, máme ambíciu utvoriť asociáciu asociácií,“ zdôraznil Libor Zbořil, šéf českej.

Jeden z hlavných princípov memoranda hovorí o vyznávaní rovnakých športových hodnôt a podpore súladu medzinárodnej športovej legislatívy s národnými športovými legislatívami. V súvislosti so sankcionovaním hráčov sú v hokejovom prostredí na Slovensku, v Česku i Maďarsku rozdiely, vyplývajúce aj z platných legislatív.

Na Slovensku môže dostať hokejista v najvyššej súťaži podľa závažnosti previnenia pokutu do výšky 80 percent platu, v Česku do 20 percent (v prípade vážnych prehreškov ako doping 200 percent), v Maďarsku nie je možné hráčov pokutovať. Nejednotnosť je aj pri vyplácaní hráčov počas zranení.

„Od sezóny 2014/2015 vypadli z hráčskych zmlúv ustanovenia o tom, že hokejista dostáva plat počas zranenia. Niektoré kluby, napriek tomu, že to hráči nemajú v zmluvách, hráčov platia aj počas rekonvalescencie, no podstatné je, že hráč stratil zmluvný nárok na odmenu počas zranenia,“ približuje Pravda.

V Česku dostáva zranený hokejista za prvé štyri týždne sto percent platu, pri dlhšej maródke je to percentuálne odstupňované, v Maďarsku sú hráči v zamestnaneckom pomere, sú platení ako počas práceneschopnosti.

„Hokejové kluby v Maďarsku sú v tomto ďalej ako my, pre nás je aktuálne jednou z najdôležitejších úloh zosúladenie hráčskych zmlúv so zákonom o športe,“ informuje Pravda o téme, ktorá klubom príliš nevonia.

Na snímke zľava šéf Maďarskej hráčskej... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Hokej SIHPA CAIHP JESZ spolupráca BAX Na snímke zľava šéf Maďarskej hráčskej asociácie (JESZ) Attila Pavuk, prezident Asociácie českých hokejistov (CAIHP) Libor Zbořil a prezident Slovenskej asociácie hráčov ľadového hokeja (SIHPA) Oliver Pravda podpisujú memorandum o spolupráci.

Prechod na zamestnanecký pomer

Od začiatku budúceho roka majú profesionálni športovci v kolektívnych športoch podľa zákona o športe prejsť na zamestnanecký pomer. Kluby sa tomu bránia, pretože im narastú náklady na dane a odvody.

Upozorňuje slovenská hráčska asociácia hokejové kluby na pokuty, ktoré im hrozia, ak neprejdú hráči na zamestnanecký po­mer?

„Áno, z právneho hľadiska je to tak, športovci v kolektívnych športoch majú prejsť na zamestnanecký pomer. Ak bude hráč zamestnanec a nie živnostník, nie je možné ho pokutovať, obrovským spôsobom sa zvyšuje istota hráčov, že dostanú všetky svoje peniaze. Upozorňujeme na to, no Pro-Hokej, riadiaci orgán Tipsport ligy má právny názor, že podľa zákona o športe je možné naďalej uzatvárať živnostenské zmluvy. V tejto súvislosti sme oslovili aj inšpektorát práce. Z jeho stanoviska jasne vyplýva, že hokejisti by mali byť zamestnancami, ako je to napríklad v Košiciach,“ tvrdí Pravda.

Richard Lintner, šéf Pro-Hokeja to odmieta: „Podľa názoru našich právnikov zákon o športe umožňuje podpísať so športovcami z kolektívnych športov zmluvy ako samostatne zárobkovo činnými osobami,“ pripomína.

Neprekáža rôznosť legislatívnych štandardov v troch krajinách spoločnému postupu?

„Dôležitý je súlad v podmienkach jednotlivých zmlúv: napríklad že hráči budú dostávať počas zranenia celý plat, ale forma zmluvy – či ide o zamestnancov alebo živnostníkov, závisí do národnej legislatívy. Maďari musia byť zamestnanci a sú zamestnanci, v Česku chýba legislatíva na to, aby nútila športovcov byť zamestnancami. My sme niekde v strede, stále pretrváva pôvodný stav. Blížime sa však k tomu, aby sme prešli na moderný európsky štandard, že športovci sú zamestnanci,“ prízvukuje Pravda.

Najbližšie dni ukážu, či kluby v kolektívnych športoch budú rešpektovať zákon, alebo si vylobujú pokračovanie súčasného stavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #hráčske odbory #SIHPA