Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Maskotom hokejových MS 2019 bude medveď. O mene rozhodnú fanúšikovia

Novým oficiálnym maskotom svetového šampionátu v ľadovom hokeji, ktorý bude od 10. do 26. mája 2019 v Bratislave a Košiciach, bude slovenské národné zviera - medveď.

15.08.2018 12:18
Maskot, MS 2019 Foto:
Nový maskot MS 2019.
debata (33)

Vystrieda tak vlka Gooolyho, ktorý zabával fanúšikov na šampionáte v roku 2011. "Veríme, že hokejový maco prinesie nášmu tímu, ale aj ostatným účastníkom majstrovstiev veľa šťastia a zároveň si dokáže získať srdcia fanúšikov bez ohľadu na ich národnú príslušnosť,“ uviedol riaditeľ organizačného výboru MS Igor Nemeček, cituje ho tlačová správa organizačného výboru šampionátu.

O mene maskota rozhodnú fanúšikovia v hlasovaní na oficiálnom facebookovom profile majstrovstiev 2019 IIHF Ice Hockey World Championship Slovakia.

Na tvorbe nového maskota pracoval tím zložený z dizajnérov a ilustrátora. Kreatívny proces trval niekoľko mesiacov a pozostával z viacerých fáz. "Najprv sa hľadal vhodný symbol, následne jeho vizuálna podoba, ktorá musela spĺňať rôzne produkčné, ale aj komunikačné kritériá. Na záver sa finalizovalo umelecké stvárnenie,“ prezradila kreatívny riaditeľ agentúry Wiktor Leo Burnett Juraj Dvorecký.

Sedemnásobná víťazka prestížnej ceny reklamná agentúra roka, vytvorila vizuál medveďa. "Medveď sa stal favoritom spomedzi troch návrhov, pričom všetky verzie boli naozaj silnými kandidátmi. Rozhodovalo sa medzi baranom, vlkom a medveďom.“

Maskot má okrem hokejového výstroja aj doplnky inšpirované slovenským folklórom. Bačovský opasok a pastiersky klobúk z neho robia skutočného slovenského junáka pripraveného čeliť výzvam. Jeho základné hokejové držanie tela dopĺňajú pózy vychádzajúce zo slovenských ľudových tancov, ktoré ešte viac podporujú jeho národný charakter.

Maskot MS 2019 na Slovensku Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Nový maskot MS 2019.

"Medveď ako maskot reprezentujúci Slovensko, symbolizuje silu, odvahu a bojovnosť. Zároveň je výrazným predstaviteľom našej fauny a má tiež dôležité postavenie v slovenskom folklóre. Práve pre tieto jeho charakteristiky je prirodzeným nástupcom vlka Gooolyho. V neposlednom rade zhmotňuje túžbu hokejovej verejnosti po znovunadobudnutí sily slovenského hokeja. Veď ako sa hovorí, si silný ako medveď,“ uviedla riaditeľka komunikácie MS Michaela Grendelová.

Meno nového maskota zatiaľ nepoznáme. O jeho podobe budú od utorka rozhodovať fanúšikovia na oficiálnom facebookovom profile majstrovstiev s názvom 2019 IIHF Ice Hockey World Championship Slovakia. "Pri tejto príležitosti chceme predstaviť aj náš oficiálny facebook majstrovstiev sveta 2019. O maskotovi šampionátu na Slovensku hlasovali fanúšikovia aj pred ôsmimi rokmi. Vtedy prišlo 14 504 rôznych návrhov mena oficiálneho maskota,“ dodala Michaela Grendelová.

Nový maskot MS 2019. Foto: SZĽH
Maskot MS 2019 Nový maskot MS 2019.

Meno nového maskota verejnosť spozná 27. augusta 2018. Facebooková súťaž bude dvojkolová – prvý týždeň môžu fanúšikovia zasielať svoje návrhy na meno maskota. Následne organizačný výbor vyberie dva najzaujímavejšie a najvhodnejšie názvy, o ktorých budú fanúšikovia hlasovať od 22. augusta. Autor víťazného názvu a jeden z vyžrebovaných hlasujúcich získajú zaujímavé ceny s logom majstrovstiev sve­ta.

"Následne maskota vyrobíme v životnej veľkosti a predstavíme ho verejnosti. Medveď sa nebude pohybovať iba v hľadisku hokejových arén v Bratislave a Košiciach, ale využiť ho chceme už pri promo aktivitách smerom k budúcoročnému šampionátu,“ povedal riaditeľ marketingu majstrovstiev Vladimír Janček.

Na šampionáte v roku 2011 zabával fanúšikov v hokejovom drese šedo-biely vlk Goooly. „V roku šampionátu bol tento maskot mimoriadne populárny, pozitívnu odozvu získaval aj v ďalšom období. Slovenský zväz ľadového hokeja neskôr využíval Gooolyho na rôznych akciách, kde sa stretávali deti. Rozmýšľali sme, že mu zmeníme iba dres s aktuálnym logom majstrovstiev sveta, ale nakoniec sme sa rozhodli, že verejnosti predstavíme nového maskota. Vlka Gooolyho preto nechávame oddýchnuť,“ dodala na záver Michaela Grendelová.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji