Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barošova cesta: od štvrtoligistu k šampiónovi

Dva roky bol výraznou oporou hokejistov Zvolena. Teraz sa po krátkej anabáze v Nových Zámkoch pokúsi získať titul s odvekým rivalom Zvolenčanov - Banskou Bystricou.

15.08.2018 08:00
Samuel Baroš Foto: ,
Samuel Baroš.
debata

„Potrebujem znova odchytať dobrú sezónu, stabilizovať výkonnosť a zabudnúť na všetko, čo sa udialo v minulom ročníku a cez leto. Chcem riešiť len hokej, vyhrávať zápasy a byť prospešný pre Banskú Bystricu,“ tvrdí 24-ročný brankár Samuel Baroš.

Nemal dôvod meniť zmluvu

Rodák z Bratislavy má za sebou náročné obdobie. Pred začiatkom minulej sezóny zistil, že veci sľúbené jeho vtedajším agentom neplatia. Zostal bez klubu a dlho si nevedel nájsť nového zamestnávateľa. Na skúške v Hradci Králové neuspel a napokon zakotvil v Nových Zámkoch. Tam ho prenasledovali zdravotné problémy, v play off chytal so zlomeným prstom a všetko vyvrcholilo nepríjemným odchodom z klubu.

„V Nových Zámkoch mi začali robiť problémy. Najprv ma chceli vyhodiť, potom preradiť do B-mužstva. Nenašli sme spoločnú reč, ako pokračovať. Odišiel som ako voľný hráč. O záujme Banskej Bystrice som vopred nevedel, ale prišiel mi vhod. Potešil ma,“ priznáva účastník majstrovstiev sveta 2016 v Petrohrade, kde bol v pozícii tímovej trojky. Problémom v Nových Zámkoch – prekvapujúco – neboli peniaze.

„Vôbec nie. Išlo o jeden bod v zmluve, ktorý mi umožňoval odísť do zahraničia. Kontrakt bol dávno podpísaný a platný, ale po troch mesiacoch začali mať v klube so spomínaným bodom problém. Nevidel som žiaden dôvod zmluvu meniť, ale v klube na mňa tlačili. Vraveli mi, že keď nepríde k zmene, vyhodia ma. K tomu sa dostali vyhrážky a tak som stratil chuť ostať v mužstve. Nemalo to význam,“ hovorí Baroš.

Vzdal sa peňazí

Ani odísť však nebolo jednoduché. Oba strany mali svoju pravdu a nechceli pristúpiť k dohode.

„Musel som tam nechať všetky nevyplatené pohľadávky, až potom boli ochotní podpísať dohodu o ukončení zmluvy. Šlo o takmer 3800 eur. Na to, že som pôvodne nechcel odísť, je to dosť peňazí. No radšej som sa rozhodol takto,“ naznačuje brankár s jedným štartom v KHL v drese Slovana.

V Nových Zámkoch na jeho odchod a medializáciu tiež reagovali. Hráč si podľa oficiálneho stanoviska klubu začal sám hľadať nového zamestnávateľa po tom, ako Zámky angažovali Adama Košarišťana, čím porušil zmluvu. „Po pochybnom záujem českého štvrtoligového klubu Králův Dvůr sme Samuela Baroša uvoľnili, keďže nie je súčasťou našej filozofie držať v klube hráčov, ktorí tu nechcú pôsobiť,“ uvádza sa na stránke klubu.

Počas víkendu sa Baroš – už ako voľný hráč – dohodol na pôsobení v Banskej Bystrici.

„V Bystrici v predošlých rokoch stavili na zahraničných brankárov. Aj teraz je tam Američan Stephon Williams, dúfam, že vytvoríme dobrú dvojicu. Prvý dojem na mňa urobil dobrý, rád sa s ním bližšie zoznámim,“ hovorí Baroš.

So Zvolenom to bude zaujímavé

V Banskej Bystrici potrebuje nadviazať na vydarené obdobie u pohronského rivala vo Zvolene.

„Na Zvolen nedám dopustiť. Začal som tam seniorskú kariéru a všetko fungovalo výborne. Zápasy so Zvolenom boli pre mňa špeciálne aj v drese Zámkov, cítil som nostalgiu. Teraz to asi bude ešte vybičovanejšie. Dúfam, že na mňa ľudia nebudú pískať, lebo som prestúpil do Banskej Bystrice,“ myslí si.

Na predošlú sezónu by najradšej zabudol. Počas skúšky v Hradci vedel, že chytávať za prvý tím nebude, mal si nájsť tím na hosťovanie v prvej lige. Radšej si zvolil Nové Zámky.

„Hneď po piatich alebo šiestich zápasoch som sa nešťastne zranil po zásahu spoluhráča kolenom do hlavy a pauzoval som. Aby toho nebolo málo, v poslednom zápase pred play off som si zlomil ruku. Chcel som pomôcť, chytal som s plastovou ortézou na prste – utrpel som pozdĺžnu zlomeninu článku ukazováka – ale bolo to strašné. Poriadne som nevedel udržať hokejku. Druhý zápas som vynechal, tretí a štvrtý som opäť chytal, ale už bez ortézy,“ približuje problémy.

Po sezóne mu dali ruku na tri týždne do sadry a prst sa bez problémov zrástol.

„To, čo som zažil v poslednom období, ma posunulo po psychickej stránke. Vážim si každý zápas, ktorý môžem odchytať,“ tvrdí Baroš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Samuel Baroš