Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zmráka sa nad olympijským hokejovým turnajom?

Búrka v pohári vody alebo vskutku vážna hokejová téma? Jej motívom je budúca podoba olympijského hokejového turnaja. Aký formát bude mať najbližší v Pekingu 2022?

14.08.2018 18:04
Soči, kruhy Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Štyri možnosti

Nenápadný tweet popredného komentátora TSN Gorda Millera o tom, že Medzinárodný olympijský výbor zvažuje štyri možnosti účasti ľadového hokeja pod piatimi kruhmi, rozčeril slnkom vyhriatu hokejovú hladinu. V kanadskom Edmontone takéto vyjadrenie zaznelo v panelovej diskusii od prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Reného Fasela.

Bol hosťom na kvalitne obsadenom turnaji juniorov Hlinka/Gretzky Cup. Fasel už koncom minulého roka – dva mesiace pred začiatkom ZOH v juhokórejskom Pjongčangu, kde na hokejovom turnaji prvý raz od roku 1998 neštartovali hráči NHL – naznačil, že na ďalšom o štyri roky sa zúčastnia možno len hráči do 23 rokov.

V Edmontone spomenul štyri možnosti:

  1. Olympijský turnaj s účasťou NHL. Do roku 1998 hokejisti z najkvalitnejšej ligy sveta pod piatimi kruhmi nehrali, na ďalších piatich turnajoch (Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Turín 2006, Vancouver 2010, Soči 2014) sa zúčastnili – a svet videl príťažlivú konfrontáciu reprezentácií v najsilnejšom zložení (v Nagane a Salt Lake City až v hlavnom turnaji, na čo doplatilo v kvalifikácii aj Slovensko – pre úplnosť). Trikrát brala zlato Kanada, raz Česko (1998) a Švédsko (2006).
  2. Bez hráčov NHL. V Pjongčangu 2018 chýbali, čo sa negatívne odrazilo na kvalite turnaja; vo finále Rusko vyhralo nad Nemeckom 4:3 v predĺžení.
  3. Hrali by len hráči do 23 rokov – podobne ako na futbalovom turnaji na olympijských hrách.
  4. Na ZOH by hrali hokej len ženy, muži nie.

Čínsky trh NHL láka

Začnime od konca. Štvrtá možnosť vyzerá neuveriteľne až absurdne, no tiež má zástancov. Hlavný redaktor denníka Sovetskij Sport tvrdí, že ak nebudú hrať národné tímy pod piatimi kruhmi v najsilnejšom zložení, je lepšie bez mučenia priznať, že Svetový pohár (následník Kanadského) má podstatne väčšiu šancu vzbudiť divácku lásku.

Pripomína, že nejde o protiruské spiknutie, argumentuje, že v tomto roku sa hokejisti Ruska po štvrťstoročí síce stali olympijskými víťazmi, avšak kvalitatívne na najslabšie obsadenom turnaji… Pripomína, že ono to nemôže fungovať tak, že ak NHL nevyhovuje juhokórejský trh, tak nepríde (Pjongčang), ak ju zaujíma čínsky, tak hráčov (možno) uvoľní (Peking).

Podstata spočíva v predchádzajúcom konštatovaní. Pre NHL je dôležitejší biznis než olympijská myšlienka o súťažení najlepších z najlepších. René Fasel ťažko niesol neúčasť hviezd NHL v Pjongčangu. Vedenie MOV odmietlo uhradiť NHL poistné za hráčov i ďalšie náležitosti. Keď bol Fasel napokon ochotný zaplatiť 20 miliónov dolárov, už bolo neskoro. Komisára NHL Garryho Bettmana neobmäkčil.

Už teraz však presakujú správy, že NHL je prístupná účasti v Pekingu. Legendárny Wayne Gretzky sa stal celosvetovým ambasádorom čínskeho účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Červenej hviezdy Kchun-lun.

Čínsky trh je pre NHL zaujímavejší než juhokórejský, o čom svedčia aj dva prípravné zápasy tímov NHL Calgary a Bostonu 15. a 19. septembra v Číne. Hovorí sa aj o tom, že NHL údajne dala zadarmo čínskej televíznej spoločnosti práva na svoje zápasy. NHL sa podobne ako NBA usiluje preniknúť na obrovský čínsky trh, uplatniť sa v novom priestranstve.

Fasel pripomína, že ľadový hokej je jediným športom, ktorý sa pod piatimi kruhmi hrá každý deň a zisk zo vstupného z hokeja prevyšuje všetky športy. Šéf IIHF už avizoval, že v roku 2020 odstúpi z funkcie. Možno sa Bach na to spolieha, tvrdia ruské médiá.

Fetisov: Je to provokácia

Najlepší hokejisti sveta sa predstavili v roku 2016 na Svetovom pohári v Toronte – vo finálovej sérii zdolala Kanada Tím Európy (generálnym manažérom bol Miroslav Šatan a v mužstve hralo šesť Slovákov: brankár Halák, obrancovia Chára, Sekera, útočníci Gáborík, Hossa, Tatar).

Ďalší ročník Svetového pohára, z ktorého profituje NHL a zúčastnené tímy, termín ešte nemá, takže je ťažké predpovedať, kedy uvidia hokejoví fanúšikovia podujatie s najhviezdnejšou účasťou.

Tretiu a štvrtú možnosť história ešte nezažila – a zdravý rozum verí, že k nim ani nedôjde. Počul niekto od Lionela Messiho, že by medzi svojimi najväčšími úspechmi spomenul zlato z olympijského futbalového turnaja v Pekingu 2008? – pýta sa spomenutý denník v súvislosti s treťou možnosťou.

Štvrtú považuje legendárny obranca Viačeslav Fetisov, dvojnásobný olympijský víťaz i dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára (a nielen on) za neuveriteľne hlúpu provokáciu.

Поздравляем с Днём рождения легендарного Вячеслава Фетисова - хоккеиста, выигравшего, и не по разу, все возможные призы всего мирового хоккея; государственного и общественного деятеля, сделавшего и делающего очень много в том числе и для развития любительского хоккея в России; члена Совета Легенд Ночной Лиги. #ночнаялига #ночнаяхоккейнаялига #любительскийхоккей #хоккей #легендахоккея #фетисов #вячеславфетисов #nightleague #nighthockeyleague #nhliga #amateurhockey #hockey #hockeylegend #fetisov #vyacheslavfetisov

Príspevok, ktorý zdieľa Ночная Хоккейная Лига (@nhliga),

„Nerozumiem, odkiaľ sa takéto niečo vzalo. Absurdita absurdít! Je to provokácia, ktorú ani nechcem komentovať. Nemám slov, hokej je predsa hlavným športom na zimnej olympiáde! Bez neho si ju neviem predstaviť. Zdá sa mi, že hlavnú úlohu v tom zohrávajú peniaze,“ uviedol člen hokejovej zostavy storočia pre médiá.

V roku 2020 uplynie storočnica od premiéry ľadového hokeja pod piatimi kruhmi (bola na letnej olympiáde 1920). Ostáva veriť, že ju oslávi prípravami na dôstojný turnaj v Pekingu 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Pekingu 2022