Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bude hokej pod piatimi kruhmi? V hre sú štyri možnosti

Pokojnú letnú hokejovú hladinu rozvíril tweet rešpektovaného komentátora TSN Gorda Millera o tom, že Medzinárodný olympijský výbor zvažuje štyri možnosti účasti ľadového hokeja pod piatimi kruhmi.

13.08.2018 21:07
Fanúšik, Rusko, ZOH Foto: ,
Ruský fanúšik na ZOH 2018 v Pjongčangu.
debata (4)

V Edmontone to zaznelo v panelovej diskusii s účasťou prezidenta Medzinárodnej hokejovej federácie Reného Fasela počas kvalitne obsadeného turnaja juniorov Hlinka/Gretzky Cup.

Fasel už koncom minulého roka – dva mesiace pred začiatkom ZOH v juhokórejskom Pjongčangu, kde na hokejovom turnaji prvý raz od roku 1998 neštartovali hráči NHL, naznačil, že na ďalšom turnaji v Pekingu 2022 budú možno hrať len hráči do 23 rokov.

V Edmontone spomenul štyri možnosti:

  1. Olympijský turnaj s účasťou NHL. Do roku 1998 hráči NHL pod piatimi kruhmi nehrali, na ďalších piatich turnajoch (Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Turín 2006, Vancouver 2010, Soči 2014) sa zúčastnili, trikrát brala zlato Kanada, raz Česko a Švédsko.
  2. Bez hráčov NHL. V Pjongčangu 2018 chýbali, čo sa odrazilo na úrovni turnaja; vo finále Rusko vyhralo nad Nemeckom 4:3 v predĺžení.
  3. Hrali by hráči do 23 rokov – podobne ako futbalisti na olympijských hrách.
  4. Na ZOH by hrali hokej len ženy, muži nie.

Fasel pripomenul, že ľadový hokej je jediným športom, sa počas ZOH hrá každý deň a zisk zo vstupného z hokeja prevyšuje všetky športy. Ako je známe, majstrovstvá sveta sú každý rok, avšak bez hráčov NHL, ktorí pokračujú v play off o Stanleyho pohár.

Najlepší hokejisti sveta sa predstavili v roku 2016 na Svetovom pohári v Toronte – vo finálovej sérii zdolala Kanada Tím Európy (generálnym manažérom bol Miroslav Šatan a v mužstve hralo šesť Slovákov: brankár Halák, obrancovia Chára, Sekera, útočníci Gáborík, Hossa, Tatar).

Ďalší ročník Svetového pohára termín ešte nemá. Niektorí experti tvrdia, že je predčasné hovoriť o neúčasti NHL v Pekingu 2022. Čínsky trh je pre NHL zaujímavejší než juhokórejský, o čom svedčia aj dva prípravné zápasy Calgary a Bostonu 15. a 19. septembra v Číne. Legendárny Wayne Gretzky sa stal celosvetovým ambasádorom čínskeho účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Červená hviezda Kchun-lun.

Napriek tomu, že ide len o vyjadrenia názorov v debatách, Ruská hokejová federácia v oficiálnom vyhlásení oznámila, že všetkými prostriedkami a na všetkých úrovniach podporuje súčasný formát olympijského hokejového turnaja. Črtá sa tak zaujímavý kongres Medzinárodnej hokejovej federácie koncom septembra na Malte.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022 #Gord Miller