Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chicago bolo jeho srdcovkou. Ležalo mu pri nohách

Hoci hokej nesmierne miloval, v posledných rokoch ho už nesledoval. Neobjavoval sa na verejnosti, nepríjemná choroba ho pomaličky ničila zvnútra.

08.08.2018 22:34
Stan Mikita, 2008 Foto: ,
Stan Mikita zdravil fanúšikov Chicaga v marci 2008 pred zápasom proti San Jose.
debata

Fanúšikovia i celá organizácia Chicago Blackhawks však na neho nikdy nezabudli. Stan Mikita bol ikona tímu s indiánom na prsiach a jeden z vôbec najlepších hráčov histórie zámorskej NHL.

Dres, socha a Sieň slávy

Rodák zo Slovenska spojil celú svoju profesionálnu kariéru s farbami Hawks. V drese Chicaga strávil 22 sezón, získal v ňom v roku 1961 Stanleyho pohár (na ďalší čakali fanúšikovia Hawks 49 rokov), odohral najviac zápasov, nazbieral najviac bodov i asistencií a získal deväť prestížnych individuálnych ocenení (4× Art Ross Trophy, 2× Hart Memorial Trophy, 2× Lady Byng Trophy a 1× Lester Patrick Trophy).

„Poznal som Stana nielen ako skvelého hráča, ale ešte viac ako výborného priateľa, spoluhráča, manžela, otca a starého otca. Som rád, že navždy ostaneme spolu pred United Center,“ napísala v reakcii na úmrtie dobrého priateľa ďalšia z legiend klubu Bobby Hull.

Práve Hull a Mikita boli najväčšími osobnosťami tímu v minulom storočí, o čom veľmi jasne svedčí aj fakt, že im klub v roku 2011 pred halou postavil bronzové sochy v životnej veľkosti. Okrem nich sa v Chicagu rovnakej pocty dostal len najlepší basketbalista všetkých čias Michael Jordan.

Komisár NHL Garry Bettman vyzdvihol vo svojom vyhlásení prerod Mikitu z jedného z najvylučova­nejších hráčov ligy na dvojnásobného držiteľa Lady Byng Trophy pre hokejového džentlmena a ocenil jeho prínos pre Chicago i celú NHL.

„Odkedy prvýkrát prišiel do Chicaga, už ho nikdy neopustil. Stal sa jedným z pilierov celého mužstva. Odohral za Hawks viac zápasov ako ktokoľvek iný a stal sa jedným zo symbolov úspešnej organizácie,“ uviedol Bettman.

Stan Mikita (20. 5. 1940 - 7. 8. 2018) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
9. Stan Mikita, 7 gólov - 12 asistencii - 19 bodov

Mikita bol vôbec prvý hráč, ktorému v roku 1980 vyvesili dres (číslo 21) pod strop chicagskej arény. O tri roky ho uviedli do Siene slávy NHL a od roku 2002 je aj členom Siene slávy slovenského hokeja. V roku 2017 ho pri príležitosti stého výročia založenia NHL zaradili medzi sto najlepších hokejistov histórie.

Stratil pamäť a myseľ

„Stan Mikita nám bude všetkým veľmi chýbať. Bol skvelý muž, ktorý si vedel nájsť čas pre každého. Keď som prvýkrát prišiel do Chicaga, pravidelne sa za mnou zastavoval v kancelárii, rozprávali sme sa o hokeji a posúval mi svoje skúsenosti a myšlienky. Na jeho vrelé privítanie v rodine Blackhawks nikdy nezabudnem. Znamenal pre mňa veľmi veľa,“ reagoval na smutnú novinku tréner Hawks Joel Quenneville.

Voľakedy sedával Mikita počas domácich zápasov Blackhawks spoločne s Hullom v špeciálnej lóži L42. Spoločne sledovali výkony svojich nasledovníkov, debatovali o svojich aktivitách a najmä vnúčatách. Obaja vystupovali v pozícii ambasádorov klubu a fanúšikovia im vždy pripravili obrovské ovácie.

Všetko sa zmenilo po tom, ako Mikitovi diagnostikovali nepríjemné ochorenie mozgu. Rodina o jeho diagnóze Lewy Body demencii informovala začiatkom roka 2015 a požiadala, aby médiá i fanúšikovia rešpektovali právo na súkromie.

Nevyliečiteľná choroba mu spôsobila stratu pamäte, poruchy myslenia i pohybu. Ostal odkázaný na pomoc manželky Jill. Tá o pár mesiacov prezradila, že niekdajší výnimočný útočník úplne stratil pamäť a myseľ.

„Jeho myseľ je úplne preč. Nič si nepamätá. Stan Mikita, ktorého ste poznali, je nenávratne preč. Nerada to hovorím, ale taká je realita. Najťažšie to bolo na začiatku, keď sme videli, ako odchádza. Zo dňa na deň bolo v jeho očiach menej svetla. Akoby zomierali,“ priblížila júni 2015 pre The Chicago Tribune.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Stan Mikita