Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čajkovič: Čaká ma najdôležitejšia sezóna. Som pripravený

Patrí medzi najväčšie talenty slovenského hokeja. Na aprílových MS hráčov do 18 rokov nazbieral Maxim Čajkovič (17) v piatich zápasoch 11 bodov (4+7) a koncom júna si ho v import drafte Európanov do kanadských junioriek vybral St. John z prvej pozície.

20.07.2018 07:00
debata

V prvých odhadoch budúcoročného draftu NHL mu zámorskí odborníci prisudzujú pozíciu v prvom kole. „Nemyslím na draftové renkingy, hoci ma tešia. Viem, že všetko je v mojich rukách,“ tvrdí mladík, ktorý vyrastal v tíme Svišťov, odkiaľ vyšli aj Martin Fehérváry, Adam Ružička či Filip Krivošík.

Ako vnímate fakt, že si vás St. John vybral z prvej priečky?

Je to veľká pocta a zároveň výzva, aby som potvrdil, že si ma vybrali oprávnene.

V St. Johne pôsobil Tomáš Jurčo, ktorý s ním vyhral Memorial Cup. Patria Sea Dogs aj momentálne k top juniorským tímom?

Klub je momentálne v prestavbe. St. John funguje v štvorročných cykloch – dva roky sa mužstvo skladá a ďalšie dva sa snaží byť na vrchole. Teraz budeme vstupovať do druhého roka prestavby a potom so mnou počítajú aj na ďalšie dva, azda úspešné roky.

Aký cieľ ste si stanovili?

Chcem nadviazať na Tomáša Jurča, ktorý urobil Slovensku v St. Johne dobré meno. Dúfam, že sa bude postupne zlepšovať tím i ja a postúpime do play off. Čaká ma najdôležitejšia sezóna života. Som na ňu dobre pripravený a mal by som ju zvládnuť.

Viete, čo vás čaká v zámorí?

Pred dvoma týždňami som bol v Kanade na kempe organizovanom agentúrou, ktorá ma zastupuje. Stretol som sa s vedením St. Johnu. Vraveli mi, čo odo mňa očakávajú a ako bude všetko prebiehať. Sú spokojní s tým, ako dopadol draft a mužstvo budú stavať okolo nádejných mladých hráčov. Mám byť jeden z lídrov.

Veľa sa o vás hovorí v súvislosti s budúcoročným draftom. Ovplyvňuje vás to?

Vôbec sa na draftové prognózy nesústreďujem. S reprezentáciou do 18 rokov sa pripravujem na Hlinka Gretzky Cup, robím všetko, aby ma tréneri vybrali do nominácie a nemyslím na draftové renkingy a články, ktoré rozoberajú, ako vysoko by som mohol byť. Samozrejme, kto sa kde v rebríčkoch nachádza, sa ku vám dostane cez kamarátov či rodinu. Je príjemné byť v nich vysoko, ale je v mojich rukách, aby to tak bolo aj na drafte.

Pôsobili ste v Malmö. Prečo ste sa rozhodli odísť do Kanady?

Snívam, že si zahrám v NHL. Pôsobenie v kanadskej juniorke je pre mňa ideálna možnosť, ako si zvyknúť na zámorský štýl hry a užšie klziská.

Nepresviedčali vás v Malmö, aby ste zostali?

Jasné, že presviedčali, ale po vzájomnej dohode sme uznali, že pre mňa bude najlepší presun do Kanady. Po majstrovstvách sveta som absolvoval míting s agentmi a vysvetlili mi, že počas najdôležitejšej sezóny by som mal radšej pôsobiť v zámorí, aby som bol viac na očiach.

Je Hlinka Gretzky Cup z pohľadu draftu dôležitejší než MS hráčov do 18 rokov?

Ťažko to posúdiť. Kanaďania budú mať k dispozícii najlepší možný tím, kvalitnejší než na svetovom šampionáte. Američania však neberú hráčov zo svojho projektu, takže ich bude reprezentovať akoby béčko. Obe podujatia sú veľmi prestížne. Pre mňa je dôležitý každý turnaj v drese Slovenska – z hľadiska mojej budúcnosti, ale aj budúcnosti slovenského hokeja. Túžim, aby sme napredovali, vyhrávali a dostali sa znova do popredia.

Dali ste si za cieľ vybojovať si miesto aj v nominácii na MS dvadsaťročných?

Momentálne sa na juniorský šampionát vôbec nesústreďujem. Zatiaľ som ani nerozmýšľal, aké mám šance dostať sa do tímu.

Máte hokejový vzor?

Alexander Ovečkin, Nathan MacKinnon a David Pastrňák sú moji traja najobľúbenejší hráči. Každý z nich je trochu iný. Ovečkin je moja srdcovka a patrí tam už z princípu. Najviac sledujem a napodobňujem MacKinnona, lebo mi je typovo najbližší a navyše je pravák. Obzvlášť sa mi páči, ako hrá počas presiloviek. Zo slovenských hokejistov mi imponovali Pavol Demitra a Marián Hossa.

Ste jedným z viacerých produktov Hokejovej školy Svišť. Vďaka čomu sa vám tak darí?

Začínali sme vtedy v Slovane, ale určitá skupinka sa odtrhla a šli sme k Svišťom. Oveľa viac sme trénovali, každý víkend sme absolvovali kemp a od začiatku sme hrávali veľké množstvo zápasov. Naberali sme skúsenosti, ktoré mnohí chalani získajú oveľa neskôr. To bolo dôležité. Navyše, vždy sme mali najlepších trénerov, ktorí sa nám snažili pomáhať. Boli sme rozdelení na starších a mladších Svišťov. Starší boli okolo Ružičku a Fehérváryho – ročník 1999, my mladší 2000-ky, 2001-ky a pár 2002-ok. Zápasy sme hrávali vo Vyškove a neskôr v Hodoníne.

Ukážu sa ešte aj ďalšie talenty z vtedajšieho klubu?

Chalani majú potenciál. Aj teraz sme v kádri osemnástky piati – okrem mňa Janko Petriska, Artur Turanský, Dominik Antala a Adam Kormúth. U Svišťov sme sa vždy okrem hokeja zameriavali aj na školu, aby ju nikto z nás neflákal. Tréningy sme mali nastavené tak, aby sme mali čo najmenej vynechaných hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #St. John #Maxim Čajkovič