Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr je rád, že prežil prvý tréning po pol roku. Chce stihnúť začiatok sezóny

Legendárny útočník Jaromír Jágr absolvoval prvý ostrý tréning na ľade s hokejistami prvoligového Kladna.

19.07.2018 16:44
debata

Hoci sa cítil veľmi unavený po dlhom období bez hokeja, verí, že sa dokáže dostať do takej formy, aby hral od začiatku sezóny. Problémy s kolenom, ktoré ho sužovali počas minulého ročníka, Jágra zatiaľ nijako neobmedzujú.

Štyridsaťšesťroč­nému Jágrovi v uplynulej sezóne zdravotné problémy skomplikovali pôsobenie v NHL. Po odchode z Calgary sa vrátil do Kladna, ale odohral len pár zápasov a pri tvrdom zákroku havířovského hráča Marka Sikoru si nešťastne prisadol koleno.

Od polovice februára tak laboroval s poranenými väzmi v pravom kolene a poškodeným meniskom. Štarty zbieral len po sekundách kvôli pravidlu, aby mohol prípadne naskočiť do baráže o extraligu, čo sa nestalo.

„Poviem to takto – kto má rád výzvy, tak mu rád prenechám moje telo a môže si to skúsiť. Nie je to jednoduché. Nič som ale od seba neočakával. Nečakal som žiadne zázraky, ale bol som rád, že som dnešný tréning prežil. Urobím pre to však maximum, to môžem sľúbiť. A verím, že sa to bude každým dňom zlepšovať,“ povedal Jágr novinárom.

„Keď v mojom veku šesť mesiacov nič nerobíte, je to ako keby ste niekomu zlomili obe nohy a chceli potom po ňom, aby prvý deň výborne chodil a išiel si ešte zabehať. Nijako nefňukám, beriem to, ako to je. Šesť mesiacov som nehral ostrý zápas a je to poznať. Najhoršie by ale bolo, keby som sa porovnával s tým, akým som bol hokejistom pred desiatimi, ale i napríklad dvoma rokmi. Doba letí,“ doplnil Jágr.

Olympijský víťaz z Nagana a dvojnásobný majster sveta odhadol, že návrat do dobrej kondície a celkovej pohody mu zaberie zhruba dva mesiace. Úvodný zápas základnej časti WSM ligy čaká Kladno 8. septembra proti Frýdku-Místku.

„Verím, že keď sa začne sezóna, tak sa dokážem pripraviť natoľko, aby som mohol odohrať zápas. Aspoň taký je môj plán,“ dodal Jágr.

#playoff #playoff2018 #jagr #kladynko #dozbroje #wsmliga #pristehrajudele

Príspevok, ktorý zdieľa Rytíři Kladno (@rytirikladno),

Pevne verí, že čas nečinnosti dokáže dohnať a plne nahradiť. „Keby som tomu neveril, tak tu nie som. Verte, že po dnešnom tréningu mi nie je do spevu, ale na svete sú oveľa horšie veci. Je to výzva aj pre mňa, aby som sa skúsil vrátiť, dostal sa do čo najlepšej formy a pomohol Kladnu,“ povedal Jágr.

Pomáha mu z pohľadu psychiky aj toľkokrát avizovaná láska k hokeju? „Chuť a radosť z hokeja prichádza, samozrejme, s úspechom. Tým, že sa vám darí. A s pocitom dobre odvedenej práce. Keď cítite, že tréning a zápas vám niečo dávajú. Verím, že keď sa sám budem cítiť každým dňom lepšie, tak aj tá radosť príde,“ vyhlásil dvojnásobný víťaz Stanley Cupu s Pittsburghom.

Či už je koleno stopercentne v poriadku, nedokáže zatiaľ posúdiť. „Na to budem môcť odpovedať až o niečo neskôr. Bol som dnes prvýkrát na ľade po šiestich mesiacoch. Predtým som sa začal len tak kĺzať. Toto bol prvý tvrdší tréning po dlhšej dobe a necítil som sa veľmi dobre. Nehovorím, že ma to nejako obmedzuje, ale moje stehenné svaly sú slabé a je to vidieť na fyzickej forme i korčuľovaní,“ pripustil.

„Nepovedal by som, že s kolenom sú nejaké problémy. Trošku ma to pobolieva, ale tam ide skôr o tú fyzičku. Liečil som to pokojom a skoro nič som nerobil. Moje telo nie je silné, moje svaly nie sú silné a moje stehná nie sú silné, takže všetok nápor ide do kĺbov a do kolien. Myslím si, že je to dôvod, prečo to bolí,“ premýšľal Jágr.

V tréningu sa však kvôli tomu nijako neobmedzoval. „Mojím najväčším obmedzením je hlavne vek,“ vyhlásil s úsmevom. „Sú veci, ktoré by som chcel zvládnuť, ale už nemôžem. V mojom veku už sú tie obmedzenia stále a je ich viac a viac. Ale po zdravotnej stránke? Verím, že až sa noha i celé telo posilnia častejšími tréningmi a aj tými mimo ľadu, tak sa to bude len zlepšovať,“ uviedol.

Vlani zdôraznil, aké dôležité je pre neho stanovenie cieľa pred sezónou. Pred tou minulou bola pre neho hnacím motorom olympiáda v Pjongčangu „Teraz mám jediný cieľ – aby som sa zajtra cítil lepšie ako dnes. Snáď sa potom raz budem cítiť super,“ povedal.

Aj preto sa nezaoberal možnosťami iného angažmánu ako v drese Kladna, klube, ktorý vlastní. „Úprimne hovorím, že som nič neriešil. V hlave som mal len to, aby som sa čo najrýchlejšie vyliečil a dostal sa do formy,“ vyhlásil Jágr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr #HC Rytíři Kladno