Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Konečne sa dočkal. Říha priznáva, že už neveril, že povedie reprezentáciu

Meno Miloša Říhu sa v súvislosti s pozíciou trénera českej hokejovej reprezentácie v minulosti už niekoľkokrát skloňovalo, vedenie zväzu sa však vždy rozhodlo pre iného kandidáta. Tentokrát ale prezident Tomáš Král a ďalší funkcionári ukázali na 59-ročného odborníka, ktorý tak nahradí odchádzajúceho Josefa Jandača.

07.06.2018 21:24
Miloš Říha Foto: ,
Miloš Říha.
debata (1)

„Aby som sa ale priznal, tak už som neveril, že sa to niekedy stane,“ povedal Říha na tlačovej konferencii, kedy bol predstavený ako nový reprezentačný kouč. „Je to veľká česť a zodpovednosť,“ priznal tréner, ktorý sa výrazne presadil v Kontinentálnej hokejovej lige, ale trénoval aj v Česku a na Slovensku.

Říha si dobre uvedomuje, že ponuku dostal aj vďaka tomu, že ju pred ním hlavní kandidáti Martin Straka a Libor Zábranský odmietli. Inšpiruje ho ale príbeh basketbalového kouča Pata Rileyho.

„Bol ôsmym asistentom Lakers, keď to trochu preženiem – a keď boli v najväčšej kríze, tak vystúpil a povedal: Ja to teda beriem. A potom sa stal trénerom desaťročia,“ poukázal Říha na hviezdneho amerického trénera.

„Hovorí sa, že mi pomohlo, že som bol jediný voľný, ale to by som hovoriť nechcel. Myslím si, že práca za mnou bola,“ povedal tréner, ktorý s Mytišči postúpil do finále play off KHL a viedol aj hviezdny Petrohrad.

Na prvú skúsenosť s reprezentačnú činnosťou sa teší a je pripravený, že to bude niečo úplne iné ako práca v klube. „Uvedomujem si, že nebudem musieť dlhodobo pripravovať tím. Bude to skôr o skladbe tímu, (hernom) systéme, o motivácii,“ povedal Říha, ktorý sa chystá veľa cestovať a sledovať zápasy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Říha #Českí hokejisti