Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme ako rodina, každý nechá na ľade život, vraví český šampión Čiliak

Zopakovali si majstrovské repete. Hokejisti Komety Brno obhájili vo veľkom štýle titul v českej TipsportLige. Spoľahlivými výkonmi ich k nemu potiahol aj brankár Marek Čiliak (28).

24.04.2018 15:28
čiliak Foto:
Marek Čiliak s majstrovskou trofejou.
debata

„Vstúpili sme do histórie, Kometa je s trinástimi prvenstvami najúspešnejší český klub. Vážim si, že som mohol byť pri tom. Ani neviem, aké prívlastky by som dal nášmu mužstvu. Je výnimočné,“ vraví jedna z jeho kľúčových postáv, najlepší brankár minulého ročníka českej extraligy.

V čom tkvie výnimočnosť Komety?

Ťažko sa to vysvetľuje. Vedenie klubu na čele s majiteľom Liborom Zábranským i realizačným tímom má cit pre výber hráčov s víťaznou mentalitou. V porovnaní s minulou sezónou sa vymenilo len pár hráčov a tí, ktorí prišli, typologicky i ľudsky do tímu zapasovali. Sme takmer ako rodina, každý nechá na ľade život. Aj ľudia v zázemí podriaďujú všetko úspechu. Naučili sme sa vyhrávať, veľmi dôležitá je i spriaznenosť s mestom. Hokejom žije celé Brno, fanúšikovia sú úžasní. Dostať vstupenku na zápas nie je jednoduché.

Kometa postúpila do play off z 5. miesta. Nemali ste obavy, že ste v play off začínali u súperov?

To sme vôbec neriešili. Dôležité bolo dostať sa do play off. V ňom sa hrá iný hokej ako v základnej časti. My ho vieme hrať, presvedčili sme sa o tom vlani i teraz.

Ktorý titul stál mužstvo viac síl?

Neviem to porovnať. Keď sme ho pred rokom získali, povedali sme si, že také neopakovateľné chvíle by sme chceli prežiť aj v ďalšej sezóne. Bonusom je, že Brno sa s trinástimi titulmi stalo historicky najúspešnejším mužstvom.

Najemotívnejší zážitok sezóny?

Pohár nad hlavou. Tomu sme podriadili všetko. Túži po ňom každý, no opäť je náš!

V akej fáze osláv je momentálne Kometa?

Prvé prišli bezprostredne po zápase v Třinci na ľade i v kabíne. Po príchode do Brna nás v noci na zimnom štadióne čakali stovky priaznivcov, s nimi sme sa podelili o radosť. Potom sme si posedeli v reštaurácii, kde zvykneme chodiť po víťazných zápasoch. V sobotu nás čakajú hlavné oslavy na námestí.

Ovládate text pesničky Věry Špinarovej Raketou na Mars? Ešte sa vám nezunovala?

Víťazstvá sa nikdy nezunujú. A keďže v šatni znie po každom, dá sa to vydržať. Vždy príde v dobrej chvíli. Sprevádza nás už druhý rok, ani neviem, kto ju vybral.

Kedy ukážete Masarykov pohár deťom?

Akurát idem za nimi do Zvolena (s Marekom sme hovorili v utorok predpoludním, pozn.). Dali sme ich k babičke, aby sme si s manželkou mohli užiť oslavy. Dcérka Ellisa má šesť rokov, syn Alec tri. Neverili by ste, ako hokej prežívajú. Pohár mám v aute, bude to pre nich prekvapenie (so smiechom).

Najväčšia hviezda tímu ho berie prvá?

Nie, toto je mimo oficiálneho poradovníka, na ten len príde. Dostal som povolenie vziať si ho, na druhý deň ho veziem späť. Za najväčšiu hviezdu sa nepovažujem, keď sa v kabíne pozriem vpravo i vľavo, sú tam väčšie esá.

Nebuďte skromný, vaše výkony vyzdvihol aj Vladimír Nadrchal, česká brankárska legenda. Debatujete s ním, ako chytať?

Keď sa stretneme, o hokeji debatujeme. Vážim si ho ako blízkeho človeka i hokejovú legendu. Symbolizuje obdobie, keď Brno vo federálnej lige dominovalo. Nadviazali sme na zlaté časy.

Platí, že vo štvrtok sa pripojíte k slovenskej reprezentácii?

Áno – a teším sa. S generálnym manažérom Miroslavom Šatanom sme sa dohodli, že na sobotňajšie oslavy ma uvoľní. Po nich už budem mať v hlave len národný tím. Na majstrovstvách sveta som ešte nehral, je to opäť niečo nové. Mám rád víťazné nastavenia, verím, že do mužstva prinesiem víťaznú pohodu.

Čo považujete za kľúčové, že ste sa v kariére dostali tam, kde ste?

Za najlepší krok považujem príchod do Brna. Vo zvolenskom doraste mi povedali, že chytať nebudem, tak som hľadal inú možnosť. Na nikoho sa však nehnevám, asi to tak malo byť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Čiliak #Kometa Brno