Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostane trofej Ľubomíra Sekeráša doma?

Pred piatimi rokmi začínali skromne - s piatimi účastníkmi - túto sezónu začali trinásti zo štyroch krajín. Čas potvrdil životaschopnosť Európskej univerzitnej hokejovej ligy (EUHL) - v týchto dňoch pokračuje stretnutiami play off.

21.03.2018 09:00
Paneurópa Kings - UK Praha Foto: ,
Archívna snímka zo zápasu Paneurópa Kings - UK Praha.
debata

„Poznáme už dvoch semifinalistov,“ vraví Ľubomír Sekeráš. Niekdajší nekompromisný obranca, viacnásobný slovenský reprezentant ostal po skončení bohatej kariéry pri hokeji s prívlastkom – amatérsky.

"Zaujal ma projekt, s ktorým prišiel kolega Jaro Straka. V zámorí prešiel univerzitným hokejom. Univerzitný šport tam má dlhú a úspešnú tradíciu, a tak sa podujal založiť hokejovú súťaž univerzitných tímov aj na Slovensku a v Česku. Spustili sme ju po dvojročnej príprave, takáto súťaž v tomto regióne chýbala. Je medzistupňom medzi juniorským a seniorským hokejom.

Viacerí šikovní chalani, ktorí sa nedostanú do profesionálneho hokeja, môžu v ňom pokračovať u nás – a pritom sa vysokoškolským štúdiom pripravujú do života. Podmienkou je vysokoškolský index, v mužstve môžu byť aj maturanti i absolventi vysokej školy rok po jej skončení. Medzi hráčmi sú aj takí, ktorí nazreli do najvyššej súťaže – napríklad Martin Kalináč v tíme Diplomats Pressburg.

Sme spokojní s naším postupným napredovaním. Do aktuálneho ročníka sa zapojilo šesť tímov z Česka, päť zo Slovenska, po jednom z Maďarska a Poľska. Je reálne, že časom sa súťaž rozšíri i na sever Európy," približuje Sekeráš.

Účastnícky poplatok predstavuje 990 eur, nijaký hráč nesmie mať profesionálnu zmluvu.

„Pôsobíme na amatérskej báze, osemdesiat percent finančných prostriedkov, ktoré získame, poskytujeme jednotlivým tímom. Reagujeme i na rôzne výzvy a projekty, ktoré súvisia so vzdelávaním a športom, univerzitní hokejisti sa môžu uchádzať o štipendium. Tímy majú svojich manažérov, aj od ich šikovnosti závisí, aký rozpočet si môžu dovoliť,“ vraví jeden zo zakladateľov ligy, po ktorom je pomenovaná víťazná trofej.

Obhajuje ju tím UK Praha, rady by po nej siahli aj bratislavské tímy. Oba postúpili do semifinále (hrá sa na dve víťazstvá): Paneuropa Kings vyradili Masarykovu Univerzitu Brno, Diplomats Pressburg Akademikov Plzeň – po 2:0 na zápasy. Ďalší semifinalisti vzídu z dvojíc UMB Banská Bystrica – KTH Krynica, UK Praha – Engineers Praha.

Účastníci 5. ročníka EUHL
Diplomats Pressburg Bratislava, Paneuropa Kings Bratislava, Gladiators Trenčín, UMB Hockey Team Banská Bystrica, UNIPO Warriors Prešov, UK Praha, Engineers Prague, Akademici Plzeň, 1928 KTH Krynica, Olomouc University Shields, HC Masaryk University, Cavaliers Brno, KMH Budapešť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EUHL #Ľubomír Sekeráš