Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko má šancu aj na druhé miesto v LM - pre víťaza základnej časti

Slovenská hokejová Tipsport liga má šancu získať druhú miestenku do Ligy majstrov 2018/2019. Stane sa tak iba vtedy, ak sa bieloruským šampiónom stane víťaz Kontinentálneho pohára Junosť Minsk.

05.03.2018 08:10
Hokej, rozhodca, rozhodcovia, faul Foto:
Ilustračné foto
debata

Klub z hlavného mesta Bieloruska si triumfom v januárovom finále KP zabezpečil účasť v LM. Ako informovalo vedenie súťaže, v prípade majstrovského titulu pre Junosť nezíska Bielorusko druhú miestenku. Tá pripadne lige, ktorá je v „trojročnom“ rebríčku hokejových súťaží najvyššie z krajín, ktoré sa nepodieľali na založení LM. Je ňou práve slovenská Tipsport liga.

Už teraz má Slovensko garantované jedno miesto v Lige majstrov pre víťaza domácej súťaže. Ak by na základe splnených podmienok pripadla najvyššej slovenskej súťaži aj druhá miestenka, dostal by ju víťaz základnej časti. V prípade, ak bude totožný slovenský šampión a najúspešnejší klub po dlhodobej časti, kvalifikuje sa do LM 2018/2019 druhý tím po skončení základnej časti Tipsport ligy.

V bieloruskej extralige sa už začalo play-off. Tím Junosť Minsk figuroval na druhom mieste po hlavnej časti aj po nadstavbe, v prvom prípade za Soligorskom a v druhom za Grodnom. Vo štvrťfinále vyraďovačky hrá s Novopolockom a vedie 2:0 na zápasy.

Miestenku do LM má už tucet tímov

Už tucet tímov má istotu miestenky v hokejovej Lige majstrov 2018/2019. Účasť v LM už majú zabezpečenú po dva kluby z Fínska, Česka, Nemecka, Švajčiarska a Rakúska, po jednom tíme zo Švédska a Bieloruska.

Za ostatný víkend pribudli hneď štyri družstvá, ide o český Hradec Králové, nemecký Eisbären Berlín, švajčiarsky Zug a rakúsky Salzburg. Ako prvý sa do nadnárodnej súťaže prebojoval bieloruský tím Junosť Minsk z pozície víťaza Kontinentálneho pohára, ďalšie kluby majú zabezpečenú miestenku na základe umiestnenia v domácich ligových súťažiach, fínsky celok JYP Jyväskylä ako víťaz LM 2017/2018.

V sezóne 2018/2019 bude mať hokejová Liga majstrov 32 účastníkov. Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Česko, Nemecko a Rakúsko ako zakladateľské krajiny majú nárok na tri až päť klubov v závislosti od trojročného rebríčka krajín.

V súťaži sa predstavia aj majstri Slovenska, Nórska, Dánska, Francúzska, Bieloruska, Veľkej Británie a Poľska, chýbať nebude ani spomenutý víťaz Kontinentálneho pohára. Ak by bieloruský titul získal tím Junosť Minsk (víťaz Kontinentálneho pohára), Slovensku by pripadla druhá miestenka v súťaži a získal by ju víťaz základnej časti.

Prehľad istých účastníkov hokejovej Ligy majstrov
SC Bern (Švaj.), Red Bull Mníchov (Nem.), Junosť Minsk (Biel.), Viedeň Capitals (Rak.), JYP Jyväskylä (Fín.), Kärpät Oulu (Fín.), Växjö Lakers (Švéd.), HC Plzeň (ČR), Mountfield Hradec Králové (ČR), EV Zug (Švaj.), Eisbären Berlín (Nem.), Red Bull Salzburg (Rak.)

debata chyba
Viac na túto tému: #hokejová Liga majstrov #Tipsport Liga