Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelec zlatého gólu

Vynikal rýchlym korčuľovaním a patril k najúspešnejším zakončovateľom v NHL. Výraznou mierou pomohol slovenskej reprezentácii k zisku titulu majstra sveta.

07.02.2018 12:56
Bondra Handzuš Foto:
Peter Bondra v konverzácii s Michalom Handzušom.
debata

Hokejový útočník a bývalý reprezentant Slovenska Peter Bondra oslavuje päťdesiatku.

Na Bondrov najslávnejší presný zásah si slovenský hokejový fanúšik spomenie aj o polnoci. Finálový duel majstrovstiev sveta 2002 v Göteborgu sa blížil ku koncu riadneho hracieho času. Vyzeralo to, že sa Slovensko a Rusko pobijú o zlaté medaily v predĺžení. Dve jagavé hokejové hviezdy spod Tatier však boli proti.

„Pálffy! Žigo, poď! Vľavo má Bondru. Tyčka, gól! Dávame gól! Peter Bondra, jeho druhý zásah,“ kričal komentátor Slovenskej televízie. Strelec zlatého gólu, ktorý rozhodol o slovenskom triumfe nad Ruskom 4:3, oslávi 7. februára okrúhle 50. narodeniny.

Rodák z ukrajinského Lucku má otca Slováka a vyrastal s rodičmi v Poprade, kde okúsil aj prvé sústo seniorského hokeja. V roku 1990 ho draftoval Washington ešte ako občana Sovietskeho zväzu. Slovenský pas získal krátko pred olympijskou kvalifikáciou v anglickom Sheffielde na prelome augusta a septembra 1993. Slovákom pomohol k hladkému postupu na ZOH v Lillehammeri 1994.

Peter Bondra v obrazoch Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Peter Bondra.

Krátko po nej vstúpil do výraznejšieho povedomia v NHL. V stretnutí proti Tampe Bay 5. februára strelil 5 gólov, z toho štyri v priebehu štyroch minút a 12 sekúnd. V nasledujúcej sezóne sa v skrátenej sezóne po výluke stal najlepším strelcom NHL. V 47 zápasoch dal 34 gólov. Podobný kúsok sa mu podaril aj v sezóne 1997/1998, keď spoločne s Fínom Teemum Selännem prekonali súperových brankárov dovedna 52-krát.

„Mojou prácou je strieľať góly. Mojou najväčšou devízou je rýchlosť,“ vyhlásil ešte v čase aktívnej kariéry.

Za štrnásť sezón v drese Washingtonu sa stal klubovou legendou. Bol držiteľom niekoľkých rekordov, napríklad v počte strelených gólov či získaných bodov. Väčšinu z nich mu vzal terajší kapitán Capitals Alexander Ovečkin.

„Je to pre mňa veľký úspech. Je skvelé vstúpiť do histórie a prekonať takého hráča, akým bol Bondra,“ vyhlásil Ovečkin. „Alex a jeho hra boli pastvou pre oči. Prajem mu veľa šťastia v jeho impozantnej kariére,“ nechal sa počuť Bondra.

V hlavnom meste Spojených štátov pobudol do konca sezóny 2003/2004. Po nej si v priebehu posledných troch ročníkov svojej kariéry vyskúšal pôsobenie v Ottawe Senators, Atlante Thrashers a Chicagu Blackhawks. Po konci kariéry sa stal na štyri roky generálnym manažérom slovenskej reprezentácie. V jej drese sa okrem spomínaného zlata tešil aj z bronzu na MS 2003 v Helsinkách.

3× Peter Bondra

  • Narodil sa v ukrajinskom Lucku
  • Dvakrát sa stal najlepším strelcom NHL (v sezónach 1995/1996 za 34 gólov a 1997/1998 za 56 gólov)
  • Bol držiteľom niekoľkých klubových rekordov Washingtonu.
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bondra