Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaripov užil zakázanú látku neúmyselne a môže hrať. Počas trestu ho chceli Rangers

Po zložitom polroku v treste sa opäť teší na zápasový adrenalín. V čase, keď ruský šport čelí masívnym podozreniam z dopingu, registruje priaznivú správu; ruské médiá hovoria o grandióznej novine.

23.11.2017 08:00
Denis Zaripov Foto: ,
Denis Zaripov v drese Kazane na archívnej snímke počas zápasu so Slovanom.
debata

Koncom júla IIHF informovala predstaviteľov Kontinentálnej hokejovej ligy i klubu Bars Kazaň, že v Zaripovovej vzorke našli látky, ktoré patria do tried S6.b (stimulátory, konkrétne pseudoefedrin) a S5 (diuretiká a maskujúce substancie). Šikovný ľavý krídelník dostal za pozitívny nález dvojročný trest – zákaz činnosti mal do 22. mája 2019. Klub s ním rozviazal zmluvu.

Od štvrtka môže opäť hrať, disciplinárka IIHF mu dvojročný trest skrátila na šesť mesiacov – od 23. mája do 23. novembra.

Čo sa stalo, že je po polroku voľný?

„Hráč prijal zakázanú látku neúmyselne. V látke, ktorú užil, bol znečistený produkt. Do nejakého biodoplnku sa dostala prímes zakázaného preparátu, ktorý nebol uvedený na etikete,“ uvádza stanovisko disciplinárky IIHF.

Vysvetlenie ponúkol ruským médiám Piotr Gluškov, hokejistov právnik.

„V auguste a septembri sme sa podrobne venovali tomuto prípadu. Zisťovali sme, ako sa do hokejistovho organizmu mohli dostať zakázané látky. Danisa testovali v zime. Preverovali sme prípravky, ktoré užíval: bolo ich vyše sto: čaj, vodu, tabletky, urobili sme aj kontrolný nákup potravín v jednej zo známych moskovských reštaurácií, ktorú navštívil v inkriminovanom čase. Tiež sme zistili, že preparát sa nachádza v niektorých plodoch mora. Danis užíval len dovolené vitamíny. Objavili sme, že výrobca vitamínu C – nie je to ruská firma – ho vyrábal nie v celkom čistej prevádzke. Je možné, že sa tabletka hydrochlorotiazidu dostala k tabletkám vitamínu C,“ konštatoval Gluškov.

В 35 он стал тяжелее! Всех кто был с нами, с победой!!!

Príspevok, ktorý zdieľa @daniszaripov,

Zaripov, ktorý uvažoval o pôsobení v NHL, kde látky, ktoré mu našli, nepatria k zakázaným, neskrýval nadšenie.

„Som neuveriteľne šťastný. Tvrdil som, že som vedome nič nedovolené neužil – a to sa aj potvrdilo. Ďakujem Medzinárodnej hokejovej federácii, že mi dala možnosť zozbierať dokumenty a svedectvá o mojej nevine. V predchádzajúcich mesiacoch sme na to vynaložili obrovské úsilie. A vyhrali sme. Som vďačný tímu právnikov, prezidentovi klubu Kazane. Všetci mi pomáhali od prvého dňa,“ zdôraznil.

Ktoré faktory svedčili v jeho prospech?

„Po prvé – na úvodné vypočúvanie ma pozvali po vynesení rozhodnutia, nemohol som sa obhajovať. Po druhé – vo vzorke z februára 2017 u mňa našli dve zakázané látky: pseudoefedrin – no v prípustnej dávke – a močopudný hydrochlorotiazid. Ukázalo sa, že aj jeho množstvo bolo minimálne, preto nemohol maskovať nejaký iný preparát. Urobili sme špeciálnu expertízu – a ona to potvrdila,“ citoval hokejistu portál Championat.com.

Kde bude pokračovať?

„Celý čas som trénoval a udržiaval sa vo forme. Ak podpíšem zmluvu – prioritou je Kazaň – verím, že sa rýchlo prispôsobím. Záujem o mňa prejavili počas trestu New York Rangers, na 90 percent to vyzeralo, že tam pôjdem, no potom tréner cúvol. Zažil som najhoršiu situáciu, aká sa môže vyskytnúť v kariére športovca. Vyradí vás z profesie, ktorej ste zasvätili celý život. Odporúčam všetkým, ktorí sú v podobnej situácii a sú neomylne presvedčení, že vedome neužili nič nedovolené, nech bojujú o očistenie svojho mena. Aj keď to trvá dlho a je to ťažké,“ uviedol pre denník Sovetskij sport.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čas #IIHF #Denis Zaripov