Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ľady brázdi hokejový Matuzalem. Zbraňou 96-ročného strelca sú fúzy

S ľahkosťou prekorčuľuje do útočného pásma. Zdvihne hlavu, zamieri a puk rutinérsky posiela do horného rohu bránky. Gólmanova lapačka reaguje neskoro. Úspešný strelec si užíva ovácie fanúšikov a ich nadšené búchanie na plexisklo.

21.11.2017 09:11
debata (1)

Na konci scény – ako vystrihnutej zo zápasu NHL – nie je profesionál zarábajúci milióny, ale najstarší aktívny hokejista na svete – 96-ročný Američan Mark Sertich.

Hokejový nadšenec brázdi ľady 85 (!) rokov. Mal jedinú dlhšiu pauzu, aj to vynútenú. Počas 2. svetovej vojny totiž musel narukovať do armády…

„Každý deň začínam športom. Vstávam o šiestej ráno, najskôr si rozhýbem chrbát. Cvičím drepy, kľuky, sadám si na stacionárny bicykel. Po tom, ako som si zranil ramená, som z tréningu vynechal tlak na lavičke a činky,“ vraví pre ESPN Sertich, ktorého rozcvička sa skladá zo 100 opakovaní! Po nich nasadá do auta a vyráža na ľad. S partiou naháňa puk trikrát do týždňa so začiatkom o ôsmej ráno.

Spoluhráčov považuje za rodinu

Život Serticha je spojený s mestom Duluth, v ktorom ešte pred 20 rokmi nastupoval aj na súťažné zápasy. Rovnako, ako v celom štáte Minnesota, aj tu sa hokej teší veľkej popularite. Stretnutia hráva v hale vzdialenej len približne kilometer a pol od svojho domu, počas mrazov aj pod holým nebom.

„Bývam najbližšie k aréne zo všetkých hráčov v partii, no napriek tomu sa mi smejú, že vždy prídem posledný,“ vraví hráč s rokom narodenia 1921 v rodnom liste. Oblieka si výstroj, prekvapuje dresom Medveščaku Záhreb. Za túto netradičnú kombináciu môže jeho vnuk Andy, ktorý hrával v chorvátskom klu­be.

Čiperný Mark na hokej nedá dopustiť, je jeho celoživotnou vášňou. Tvrdí, že hra odjakživa spájala komunitu, v ktorej žije. „Beriem ako požehnanie, že môžem robiť to, čo ma baví. Keď som na ľade, snažím sa dostať zo seba maximum. Veľmi rád rozdávam presné prihrávky, baví ma to rovnako ako strieľať góly. Spoluhráči mi až príliš často prihrávajú, až sa cítim zahanbene, keď ich pasy nevyužijem na skórovanie,“ usmieva sa popod zakrútené fúzy.

Práve tie považuje za svoju tajnú zbraň. „Keď ich moji súperi vidia, akoby zabúdali na to, že hrajú hokej. Vtedy im môžem vypichnúť puk,“ prezrádza tajomstvo úspechu. Obdiv vzbudzuje jeho strela švihom, ktorá nováčikov v partii zakaždým prekvapí.

Rúca stereotypy

Členovia tímu majú aj tretinu jeho veku. Tvoria ho najmä tamojší hasiči. Mark ich nazýva – rovnako ako hrajúca legenda Jaromír Jágr svojich fanúšikov – hokejovou rodinou. „Mám pocit, že namiesto starnutia pri nich mladnem. Keby som s nimi netrávil čas, môj život by bol oveľa smutnejší,“ myslí si hokejista, ktorého v deväťdesiatke pozval na tréning klub NHL Minnesota Wild. Ten sídli v Saint Paul vzdialenom približne 250 km.

More from the Nokia #UniteFor campaign we shot earlier in the year. After India we headed off to the colder climes Duluth, Minnesota to shoot the incredible 95-year-old Mark Sertich, who is the worlds oldest living ice hockey player. He still plays competitive hockey 3 times a week, with players more than half his age. The only time in his life he hasn't played hockey was when he served in WW2. After the 3 days we spent with him we all walked away feeling pretty humbled and lucky to have met him. Incredible man. And an equally incredible moustache . . . . . #usa #us #america #duluth #minnesota #sunset #ice #lake #frozen #snow #hockey #icehockey #skate #travel #explore #onlocation #blue #bluesky #sunrise #marksertich @wyatt_clarke_jones @i2iphotography @partition_paris

Príspevok, ktorý zdieľa Todd Antony (@toddantonyphoto),

Ako ho vnímajú o dekády mladší spoluhráči?

„Je to neúnavný bojovník. Každý si myslí, že keď drží na hokejke puk, vôbec ho nenapádame. Nie je to pravda. Veľmi skoro sme zistili, že ak mu dáme priestor a necháme hrať, v okamihu to využije na skórovanie. Nie sme však bezcitní. Keď napríklad spadne, pomôžeme mu vstať,“ vraví jeden z kolegov zo šatne.

Obdivuje ho aj vnuk Andy, ktorý po neúspešnom angažmáne v zámorí (draftoval ho Pittsburgh, v NHL však nikdy nenastúpil) zamieril do Európy. „Nikdy som neveril, že sa môj starý otec bude preháňať na ľade v rovnakom čase ako ja. Je to neuveriteľné,“ hovorí jedno z jeho 17 vnúčat. A koľko má pravnúčat? „Veľa, v mojom veku to ani nedokážem zrátať,“ odpovedá agilný veterán Mark.

Jeho syn Steve hráva denne golf, no takmer 100-ročnému otcovi závidí kondíciu: „Povedal by som, že bol v životnej forme, keď mal osemdesiat, ale ani teraz s ním veľakrát nedokážem držať krok.“

Žijúca relikvia

Mark sa so spoluhráčmi stretáva aj po zápasoch. Najčastejšie debatujú – ako inak – o hokeji. Hru rozoberajú z videozáznamov a rozmýšľajú, ako ju zlepšiť. „Nechcem vysedávať v centrách pre seniorov. Vždy som radšej trávil chvíle v spoločnosti mladších. Akoby mi otvárali dvere do sveta,“ pokračuje.

Život mu skomplikovali viaceré zranenia. Pred dvoma rokmi si napríklad zlomil dve rebrá a natrhol pľúca. Napriek tomu ho to nezastavilo.

„Som akoby žijúca relikvia. Hneď, ako som sa dal dokopy, zbalil som si výstroj a išiel hrať. Povedal som si – teraz alebo už nikdy,“ vyhlasuje a dodáva: „Vek je len číslo. Je to zanedbateľný faktor a nie je dôvod robiť z neho vedu. Som rád, že som inšpiráciou pre mladších hráčov. Zatiaľ som neprišiel k bodu, pri ktorom som sa musel rozhodovať o konci. Mám pocit, že ešte som nepovedal posledné slovo.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mark Sertich