Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štadiónmi v Česku nesmú znieť vulgarizmy. Klubom hrozia pokuty, fanúšikovia sa búria

Asociácia profesionálnych klubov ľadového hokeja a Výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) pristúpili pred začiatkom aktuálnej sezóny Tipsport extraligy k zmene jej disciplinárneho poriadku.

17.10.2017 15:51
Ilustračná, fanúšikovia, hokej Foto: ,
Hokejoví fanúšikovia Davosu.
debata

Po novom môže vedenie súťaže trestať hrubé vulgárne skandovanie fanúšikov na štadiónoch a postihovať môžu aj previnenia prívržencov hosťujúceho klubu.

V súvislosti s neprimeraným správaním sa fanúšikov na štadiónoch uložila Disciplinárna komisia českej Tipsport extraligy v prvej štvrtine súťaže až 16 trestov. V deviatich prípadoch postihli kluby za hrubé vulgárne skandovanie, v šiestich za hádzanie cudzích predmetov na ľadovú plochu a v jednom išlo o previnenie ohľadom používania pyrotechniky.

Finančnú pokutu dostalo sedem klubov, z toho štyrikrát HC Olomouc (vhadzovanie predmetov, používanie pyrotechniky, vulgárne skandovanie) a HC Škoda Plzeň (vulgárne skandovanie), dvakrát Kometa Brno, Piráti Chomutov a HC Dinamo Pardubice, jedenkrát HC Verva Litvínov a Mountfield Hradec Králové. V polovici disciplinárneho konania udeľovala komisia len napomenutia, neskôr už pristupovala k trestom v podobne finančnej pokuty.

Plzeň zaplatila 22 000 českých korún, keďže ich fanúšikovia vulgárne skandovali opakovane, Chomutov vyfasoval trest 10 000 českých korún za vhadzovanie plastových fľašiek vrátane plnej plechovky piva na ľadovú plochu, keďže stretnutie muselo byť z tohto dôvodu prerušené.

Prostriedky, ktoré disciplinárna komisia na trestoch vyzbiera, sa využívajú po dohode s klubmi na financovanie najvyššej súťaže, v minulosti napríklad na nákup techniky potrebnej na zaznamenávanie podrobných štatistík. Trestajú sa výhradne pokriky, ktoré sú hrubo vulgárne alebo hrubo hanlivé, hromadné a opakované alebo smerujú proti zdraviu či bezpečnosti účastníkov stretnutia. Samozrejme, bežné skandovanie, prejavy emócií alebo nesúhlasu sú mimo postihu.

„Podnetom na začatie disciplinárneho konania sú skutočnosti uvedené v zápise o stretnutí, v poznámkach delegáta, prípadne sú zrejmé z televízneho prenosu či videozáznamu. V odôvodnení komisia uvádza doslovnú citáciu vulgarizmov vrátane presného času a popisu situácie, ktorá im predchádzala. Jednotlivé priestupky sú doložené aj audiovizuálnym záznamom. Voči rozhodnutiu disciplinárnej komisie sa zatiaľ žiadny klub neodvolal,“ informuje špecializovaný web hokej.cz.

Fanúšikom sa trestanie vulgarizmov na štadiónoch nepáči. Viaceré fankluby na protest počas zápasov na istú časť hry zmĺknu. V hľadisku sa takisto objavujú transparenty s mottom: „S hokejovým zväzom padlo ticho na zem.“

Riaditeľ českej extraligy Josef Řezníček sa na margo situácie vyjadril pre Českú televíziu: „Nechceme trestať divákov za to, že chodia na štadión. Nech fandia, ale vo všetkej slušnosti.“ Fanúšikov týmto vysvetlením neuspokojil a rozhodli sa napísať otvorený list vedeniu ČSLH, v ktorom mu vyčítajú okrem iného vágnosť formulácií pravidiel a vysvetľujú, že časté pokuty môžu viesť k tomu, že na štadióny bude chodiť čoraz menej divákov. Opakované incidenty navyše naznačujú, že sa fankluby nemienia podriadiť novému poriadku.

debata chyba
Viac na túto tému: #fanúšikovia #Česká Tipsport extraliga