Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lašák: Slovan s Janusom zamietol. Mrzí nás, že nám vypadol

Mrzí ho nepríjemná situácia, do ktorej sa dostal Janus. Naopak, teší sa z veľmi dobrej formy Hudáčka, Laca, Godlu, Čiliaka či Konráda v úvode sezóny.

27.09.2017 10:00
Ján Lašák Foto: ,
Ján Lašák.
debata

Bývalý reprezentačný brankár a majiteľ troch medailí z hokejových majstrovstiev sveta Ján Lašák (38) sa naplno vložil do svojej novej pozície. Sleduje adeptov pre seniorský národný tím a zároveň sa angažuje v práci s mládežou, ktorá je pre neho najvyššou prioritou.

„S Rasťom Staňom sme sa boli pozrieť v štyroch kluboch vo Fínsku, kde sme získali množstvo cenných skúseností. V kluboch nám otvorili všetky dvere a videli sme veci, ktoré treba u nás zmeniť,“ vraví niekdajší miláčik tribún.

O prvých poznatkoch

Musím vyzdvihnúť, že sa pomaly dáva dokopy brankárska komunita. Postupne sa zoznamujem s trénermi, ktorí vychovávajú mládež. To je parketa, ktorej sa chcem venovať. V niektorých mužstvách sa s mladými brankármi robí dobre, v niektorých musím ešte presvedčiť majiteľov o dôležitosti. V podstate však mám z prvých týždňov práce dobrý pocit.

O ceste do Fínska

Bolo až neuveriteľné, akí ústretoví k nám Fíni boli. Zavolali sme do štyroch klubov a v každom nám odkryli všetky tajomstvá – od výchovy šesť až desaťročných detí až po juniorku. Videli sme, ako sa pripravujú a trénujú. Táto cesta mi ušetrila dva, tri roky práce. Čiastočne mi zmenila myslenie. Zistil som, že časť vecí, ktoré som si myslel, že robím správne, treba zmeniť. Potvrdilo sa mi, ako dôležité je, aby sa tréneri vzdelávali. Na Slovensku si niektorí tréneri myslia, že to nepotrebujú, ale to je nezmysel. Prešiel som rukami špičkových trénerov v NHL, vo Fínsku aj naposledy v Liberci. Napriek tomu som teraz vo Fínsku videl mnoho vecí, ktoré mi otvorili oči. Doma nemôžeme mať pred sebou tajnosti. Musíme si pomáhať.

O chodení po Slovensku

Už sa mi v jednom klube – nebudem menovať – stalo, že o moju návštevu neprejavili záujem. Oznámil som, že by som chcel prísť na dva dni, ísť na ľad s deťmi a porozprávať sa s trénerom brankárov, ale nedostal som absolútne žiadnu odozvu. Presne viem, čo sa tam odohralo. Povedali si, prečo by nám mal nejaký Lašák niečo hovoriť. Neprišiel som nikomu rozdávať rozumy. Chcem byť len partnerom v komunikácii – mám čo ponúknuť, ale sa i čo učiť. Chcem, aby sme si navzájom pomáhali.

O životnej zmene

Nie je jednoduché všetko stíhať. Je rozdiel byť hráčom a trénerom. Hokejista príde v júli na prvý tréning a vie presne, čo bude robiť trebárs v marci. Celý program má nalinkovaný. Teraz si musím organizovať harmonogram sám. Najazdil som už toľko kilometrov, že mám z toho niekedy chaos a nie všetko robím správne. Na druhej strane mi veľa chalanov povedalo, že taký je len prvý rok, potom sa to upraví. Inak ma nová robota baví. Ani raz som nemal nutkanie vrátiť sa do bránky.

O Craigovi Ramsaym

Má tridsaťročné skúsenosti z NHL, ale keď som prišiel k tímu, dostal som priestor povedať, čo si myslím. Je otvorený a počúva ľudí okolo seba. To je správne. Na Slovensku nemá tréner brankárov v klube často žiadne postavenie. To sa musí zmeniť. Brankári sú predsa najdôležitejší hráči v mužstve, najviac môžu ovplyvniť výsledok a on ich vyberá. Potrebujeme presvedčiť majiteľov klubov, aby dali trénerom brankárov väčší vplyv. Nech nie sú len do počtu.

O potrebe mentálneho kouča

Dvakrát v kariére som klesol na úplné dno a nie je jednoduché sa z neho dostať. V Košiciach som bol za psychologičkou a veľmi mi pomohol Marek Trávniček. V reprezentácii je to však trochu iné. Aj keby počas šampionátu vznikol nejaký problém, každý brankár má svojho psychológa, ktorému dôveruje. Keby tam aj niekto bol spolu s tímom, osobne by som i tak zavolal tomu svojmu.

O kandidátoch na reprezentačný dres

Máme prehľad, kto ako chytá. Julo Hudáček začal skvele, rovnako aj Jano Laco. Boli sme sa pozrieť vo Fínsku na Denisa Godlu a boli sme s ním spokojní, rovnako aj s Markom Čiliakom. Zabudnúť nemôžem na Braňa Konráda a čakáme aj na to, kým sa v zámorí rozbehne univerzitná súťaž, kde máme troch mladých chalanov. Mrzí nás, že nám vypadol Jaro Janus, ktorý vlani ťahal Litvínov. Škoda, že s ním takto Slovan zamietol.

O výbere pre olympiádu

Skúste si na papier napísať jednotku, dvojku a trojku. Hneď zistíte, že to vôbec nie je jednoduché. Mať široký výber sú však príjemné starosti. Nedokážem teraz povedať, kto pôjde na olympiádu, hoci nejaké poradie v hlave mám. Je to však ešte ďaleko, kľúčová bude športová forma a niekto sa môže aj zraniť. Dobré je, že máme chalanov, ktorí sú v mužstvách jednotkami i dvojkami. Napríklad Peťo Hamerlík v Třinci nechytá pravidelne, ale je použiteľný v kritických situáciách.

Ján Lašák. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Lašák Ján Lašák.

O Denisovi Godlovi

Pamätám si veľmi dobre, keď okolo neho vznikla šou po skvelých výkonoch na juniorských majstrovstvách sveta. Reálne mu ublížil jeho vtedajší agent. Osobne by som riešil jeho kroky úplne inak, ale podobné problémy som mal v takom veku aj ja. Stalo sa a o to viac si cením, kam sa vytiahol. Nie je ľahké vypracovať sa vo Fínsku ako brankár – cudzinec. Vďaka tomu, čo dokázal, je z neho odolnejší brankár.

O brankároch v Slovane

Je zvláštne, že chytajú dvaja Česi a Janus je mimo. I keď Štěpánek je výborný chalan, a hoci Mazanca bližšie nepoznám, nepochybujem, že je tiež dobrý chalan. Je mi to naozaj ľúto, lebo Jaro si šancu zaslúžil. Slovan je slovenský klub a aspoň jeden náš brankár by tam mal byť. Samozrejme, nemôže ísť o vyhradené miesto, musí si ho aj zaslúžiť. Vlani to bolo podobné, keď boli v tíme dvaja Kanaďania.

O brankároch v Tipsport Lige

Samozrejme, ani tam to nie je ideálne. Väčšina klubov sa spolieha na legionárov. Veľmi podrobne to sledujem, rozoberali sme to aj s Rišom Lintnerom. Jeden z mojich plánov je obmedziť v budúcnosti počet legionárov na brankárskom poste. Musíme nejako donútiť kluby, aby sa venovali brankárom a vychovávali ich. Rolu však isto zohráva aj to, že momentálne chytá veľa slovenských brankárov v zahraničí.

O golfe

Ja a golf sme dobrí kamaráti. Mám veľmi rád prírodu, najmä hory a lesy. Naše ihriská na Slovensku, na Táloch či v Tatrách, sú vsadené do krásneho prostredia, cítim sa tam výborne. Golf neviem hrať nejako extra, ale zvládam to. Zo všetkého najradšej však mám prechádzku po ihrisku a prírodu okolo.

Ján Lašák na jednom z reprezentačných tréningov. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Lašák Ján Lašák na jednom z reprezentačných tréningov.
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Ján Lašák #Jaroslav Janus