Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatan: Jedna batéria do telefónu by mi na deň nestačila

Vedel, že to nebude jednoduché a čaká ho kusisko práce. Realita však ešte prekonala očakávania. Generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan (42) sleduje zápasy adeptov na dres národného tímu, veľa debatuje o hokeji s novým trénerom Craigom Ramsaym a okrem toho vybavuje množstvo rôznych dôležitých vecí.

25.09.2017 08:00
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (1)

„Občas posielam maily aj o pol noci. Samozrejme, snažím sa venovať čo najviac času aj deťom. Po tretej či štvrtej občas stíham vyzdvihnúť syna zo školy a odviezť ho na tréning a podobne,“ priznal s úsmevom počas rozhovoru so slovenskými novinármi pri príležitosti vyvrcholenia Business Golf Tour 2017.

Čo vám ukázali augustové prípravné zápasy s Českom?

Tréner Ramsay mal možnosť zoznámiť sa s chlapcami a oni s ním. Prebehlo to k našej spokojnosti, hoci to bolo krátke. Mali sme len dva dni, aby mohol tréner hráčov niečo naučiť či zapracovať ich do systému, ktorý chce v národnom tíme použiť. Momentálne sa už chystáme na novembrový Nemecký pohár a na október pripravujeme pre mládežnícke výbery trojdňové výcvikové tábory. Tam začneme učiť hráčov jednotný herný systém, o ktorom sme hovorili už pri predstavení mládežníckych reprezentačných trénerov.

Kedy oznámite meno druhého asistenta pri seniorskej reprezentácii?

Zatiaľ to ostáva otvorené, topánka nás tam netlačí. S Jankom Lašákom, ktorý má na starosti brankárov, už vlastne máme dvoch asistentov.

Máte už zostavený širší zoznam hráčov, z ktorých vzíde nominácia na olympijské hry do Pjongčangu?

Je na ňom zhruba až sto hráčov. Zatiaľ majú šancu všetci. Majú ešte pol sezóny, aby ukázali, že na to momentálne majú potrebnú kvalitu aj formu.

Môžete priblížiť, ako prebieha skladanie základov tímu?

Zaoberáme sa tým neustále. Každý z nás sleduje dva, tri či aj viac zápasov za týždeň. Craig chodí na zimné štadióny na Slovensku a spoznáva hráčov. Ja ich väčšinu poznám ešte z hráčskej kariéry, no s niektorými mladšími sa tiež ešte len zoznamujem. O nominácii je, pochopiteľne, ešte príliš skoro hovoriť. Teraz sa snažíme dať dokopy čo najlepšie mužstvo na Nemecký pohár, čo bude po augustových zápasoch s Českom, náš druhý krok. Uvidíme, čo nám tam hráči ukážu a v koľkých menách sa trafíme. Iste sa tam objavia aj noví kandidáti na reprezentačný dres.

Na zápasy ktorej súťaže chodíte najčastejšie?

Najviac som videl domácich stretnutí Slovana v KHL. Okrem jedného všetky. Slovanu to zatiaľ nejde podľa predstáv, ale stále je len začiatok sezóny. Je len na hráčoch, ako sa s tým vyrovnajú. Craig chodí na slovenskú ligu, bol v Banskej Bystrici, Trenčíne a dvakrát už videl aj dvadsiatku. Všíma si rozdiely medzi naším a kanadským hokejom, na ktorý je zvyknutý. Všetko sú to dôležité informácie, ktoré využije v budúcnosti. Momentálne si chystáme program najbližších zápasov u nás i v českej lige, ktoré by sme chceli vidieť a zoznam hráčov, na ktorých sme najviac zvedaví.

S novým trénerom prichádza nový štýl. Môžu fanúšikovia čakať výraznú obmenu národného tímu?

To je najmä na samotných hokejistoch. V Žiline sme videli pár nových chlapcov, ktorí dovtedy v národnom tíme neboli a ukázali sa veľmi dobre. Ak budú v takých výkonoch pokračovať, majú šancu byť tam aj naďalej. Tím budeme skladať tak, aby sme v ňom mali typologicky rozdielnych hráčov. Budeme prihliadať aj na to, aké špecifické úlohy vedia na ľade plniť.

Pozvete na niektorý z turnajov aj Tomáša Záborského, ktorý sa v minulosti vzdal reprezentácie?

Keď som začínal, povedal som, že u nás majú otvorené dvere všetci. Platí to aj o Tomášovi, budeme sledovať i jeho výkony. Ak bude mať potrebnú výkonnosť a tréner bude mať záujem o jeho služby, zavoláme mu.

Olympijský turnaj bude bez hráčov NHL. Prichádzajú do úvahy aspoň niektorí slovenskí hráči z farmárskej AHL?

Zatiaľ nie. Všetci hráči, ktorí majú podpísané dvojcestné kontrakty s tímami z NHL, na olympiáde štartovať nemôžu.

Vstup do sezóny vyšiel dvom adeptom na pozície elitných centrov Markovi Viedenskému a Tomášovi Marcinkovi. Čo hovoríte na ich výkony?

Samozrejme, máme z toho radosť. Pred pár rokmi sme sa sťažovali, že nás na centri tlačí topánka. Teraz na začiatku sezóny vidíme pár adeptov, ktorí by mohli v strede útoku vystužiť našu zostavu.

Môže sa na olympiáde predstaviť aj niektorý z hráčov, ktorí budú hrať na prelome rokov na juniorských MS?

Z dlhodobého hľadiska sa budeme tešiť, keď sa im bude dariť, budú sa zlepšovať a budú hrať mužský hokej. No s názormi, že ich vývoj a prechod do seniorskej reprezentácie treba urýchliť, nesúhlasím. Príklady z minulosti skôr naznačujú, že to nemusí dopadnúť dobre. Treba im dať čas, aby dozreli fyzicky aj psychicky. Nech si na vlastnej koži vyskúšajú mužský hokej predtým, ako ich niekto vezme na veľký medzinárodný turnaj. Veľmi rád by som na olympiádu zavolal devätnásťročného výnimočného hráča, ale to by musel streliť dvadsať či tridsať gólov v našej lige alebo byť medzi najlepšími vo svojej súťaži. V minulosti si výnimoční mladí hráči vypýtali pozvánku svojimi výkonmi, nikto ich neťahal na olympiádu či MS len tak. To je len želanie ľudí, ktorí nemajú s hokejovou realitou veľa skúseností.

Prvý mesiac bol pre vás veľmi náročný. Už máte o čosi voľnejší diár?

Vedel som, že toho bude veľa a je toho asi ešte viac, než som čakal. No prispôsobil som sa. Postupne sa snažíme podľa priority riešiť najvážnejšie problémy.

Viete odhadnúť, koľko hodín denne venujete práci?

Je to premenlivé. Raz mám toho viac, inokedy menej. Niekedy posielam maily aj o pol noci a v obale telefónu mám druhú batériu, aby mi vydržal raz toľko. Jedna na deň by mi iste nestačila. Snažím sa venovať čo najviac času aj deťom. Po tretej či štvrtej občas stíham vyzdvihnúť syna zo školy a odviezť ho na tréning a podobne.

Čo vás na novej práci najviac baví?

Najzaujímavejší je proces tvorby tímu, či už na najbližší turnaj alebo výhľadovo na olympiádu. Môžem to ovplyvniť a dúfam, že nám to s Craigom vyjde. V každom aspekte práce na zväze je čo zlepšovať. Zameriavame sa na to, aby sme dostali do nášho hokeja moderné prvky a aby ich naši tréneri zapracovávali do tréningov čo najskôr. Nech sa dvíha úroveň nielen Tipsport Ligy, ale najmä dorasteneckej a juniorskej súťaže. To, čo stačilo pred dvadsiatimi rokmi, je teraz nedostatočné. Najmä v zámorí, ale aj na severe Európy šla úroveň juniorských súťaži výrazne hore. Musíme sa o to snažiť aj my.

V závere minulého týždňa ste si boli zahrať golf v maďarskom stredisku Zala Springs. Padol vám krátky oddych vhod?

Som rád, že som mal po dlhej dobe príležitosť vypadnúť nakrátko z kancelárie. Vo štvrtok to bolo náročnejšie, palica mi akosi zavadzala, lebo som mal dlhšiu, približne mesačnú prestávku, ale v sobotu som si už s chlapcami Jánom Lašákom a Rasťom Pavlikovským zahral naozaj dobre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan #slovenská hokejová repezentácia #Craig Ramsay