Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci prijali na MS úplatky. Majú veľký problém

Ukrajinskí hokejisti Eduard Zacharčenko a Volodimir Varivoda majú kvôli prijatiu úplatku na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta zastavenú činnosť na neurčito.

24.08.2017 12:38
HOKEJ: Prípravný - Slovensko - Ukrajina Foto: ,
Ukrajinskí hokejisti sa tešia z gólu v sieti Slovenska v prípravnom zápase v máji 2006 v Nitre.
debata (7)

O treste rozhodne Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) a podozrivým hráčom hrozí minimálne päťročný dištanc.

O suspendácii hráčov rozhodlo vedenie ukrajinskej hokejovej federácie. Dvadsaťdvaročný brankár Zacharčenko a rovnako starý obranca Varivoda priznali, že v priebehu domáceho turnaja prijali 30 tisíc dolárov za to, že Ukrajina prehrá s Kóreou, a to aspoň dvojgólovým rozdielom.

V liste, ktorý každý z nich sám napísal 29. apríla a adresoval ho ukrajinskému webu Obozrevatěl, sľubujú, že peniaze vrátia, keďže sa nepodarilo dosiahnuť požadovaný výsledok. Zápas sa po 60 minútach skončil 1:1, potom Kórejčania vyhrali na nájazdy a vďaka tomu si zabezpečili premiéru medzi elitou.

Hráči doteraz nepotvrdili pravosť listov. Špeciálna vyšetrovacia komisia ich však predložila na posúdenie ukrajinskému centru pre forenznú expertízu. „Podľa odborníkov obidva dokumenty písali osobne Zacharčenko a Varivoda,“ povedal podpredseda ukrajinskej federácie Georgiy Zubko.

Andrej Kollár padá pred brankárom Kostyantynom... Foto: SITA, Michal Hornický
HOKEJ: Prípravný - Slovensko - Ukrajina Andrej Kollár padá pred brankárom Kostyantynom Simchukom v prípravnom zápase Slovensko - Ukrajina (2006)

„V súlade s našimi pravidlami a regulami IIHF sú obaja hráči potrestaní zákazom štartu. Tým to pre nás nekončí a pokračujeme vo vyšetrovaní a zisťovaní ďalších faktov. Môžu sa objaviť nové postavy celej kauzy a nielen medzi hráčmi, ale aj medzi funkcionármi. Urobíme všetko pre to, aby všetky súťaže, ktoré sa dotýkajú ukrajinského hokeja, prebiehali v súlade s princípmi fair play. A tí, ktorí sa budú snažiť zmanipulovať výsledky, musí počítať s obrovskými trestami,“ dodal Zubko.

Dôvodom na úplatok bol pravdepodobne stávkarsky podvod a Kórejčania do neho neboli nijako zapletení. Hlavný kouč ukrajinskej reprezentácie Alexander Savickij sa však zdráha uveriť tomu, že by zápas na MS mohli ovplyvniť dvaja hráči.

„Neviem… Ak tomu dobre rozumiem, tak požadovaný výsledok nevyšiel. To vie aj federácie. Čakám, čo bude. Snažili sme sa dovolať Eduardovi, ale nepodarilo sa nám to. Varivoda netrénuje, bol zranený a lieči sa v Chersone. Ani jeden z nich od prepuknutia prípadu nekomunikuje,“ povedal Savicki a spochybnil autentickosť listov oboch hráčov. „Nejako tomu všetkému nechcem veriť,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ukrajinská hokejová reprezentácia