Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hecl: Talenty tu stále máme. Nevychovávajme z nich drevorubačov

Mládeži sa popri svojom zamestnaní venuje v Ružinove a po novom bude mať na starosti aj reprezentáciu do 15 rokov. Hokejový majster sveta z Göteborgu 2002 Radoslav Hecl (42) zdôrazňuje, že u nádejných mladíkov treba budovať pevný vzťah k národnému tímu.

09.08.2017 11:00
Radoslav Hecl Foto: ,
Radoslav Hecl.
debata

„Okrem toho ich musíme vzdelávať a naučiť ich na sebe pracovať aj individuálne. Aby čo najlepšie využili obrovské množstvo energie, ktorou disponujú,“ tvrdí bývalý nekompromisný obranca – aj so 14 zápasmi v NHL vo farbách Buffala.

Ako ste zareagovali na ponuku pracovať pri jednej z mládežníckych reprezentácií?

Vlialo to do mňa veľa pozitívnej energie. S Mirom Šatanom sme o tom debatovali od chvíle, ako ho oslovili, aby sa stal generálnym manažérom. Musel som si najprv zosúladiť svoj súkromný život, aby som funkciu mohol prijať. Reprezentácia do 15 rokov sa stretáva na sústredeniach vo vopred určených termínoch. Počas tejto sezóny by sme mali absolvovať štyri. Kompetentní ľudia v práci i v ružinovskom klube mi všetko odsúhlasili, takže som ponuku veľmi rád prijal. Pätnástka je jediná mládežnícka reprezentácia, pri ktorej viem v súčasnosti pôsobiť. V Ružinove mám na starosti kadetov, teda ten istý ročník ako v reprezentácii.

Dá sa mať o pätnásťročných chlapcoch celoslovenský prehľad o ich výkonnosti a potenciáli?

To je naša úloha takýto prehľad utvoriť. Nemôžeme však hráčov len striktne hodnotiť, lebo mentálna vyzretosť ani výkonnosť ešte nie je veľmi stabilná, výrazne skáče hore-dole. Hlavným zámerom bude utvoriť širší výber hráčov do 15 rokov, ktorí budú hlavnými adeptmi pre reprezentáciu do 16 rokov. Tréner šestnástky by mal odo mňa dostať po sezóne dostatočné informácie, aby si z chlapcov, ktorí preukazovali požadovanú výkonnosť, vybral.

Jednou z vašich priorít je hráčov i vzdelávať. Ako to bude prebiehať?

To je jedna z hlavných myšlienok. Nielen vyťahovať informácie o hráčoch, ale aj im niečo odovzdávať. Chalani budú mať počas sústredení tradičný tréningový proces a po ňom počítame v podvečerných hodinách aj so vzdelávaním vo forme prednášok. Týkať by sa mali mentálnej prípravy, stravovania, cvičenia a ostatných vecí, ktoré sú pre hokejistov potrebné. Je veľmi dôležité pracovať nielen fyzicky, ale aj hlavou. Túto moju myšlienku prijali aj vo vedení zväzu, čo ma teší. O prednášky sa budú starať špecialisti z danej oblasti.

V čom bude spočívať prepojenie mládežníckych reprezentačných výberov a ich trénerov?

My v pätnástke založíme akúsi elektronickú kartu hráča, ktorá s ním pôjde ďalej do vyšších reprezentácií. Bude v nej hráčov vývoj, zdravotný stav, mentálna vyzretosť i pohľad hlavného trénera. To sú informácie, s ktorými sa neskôr bude hlavným trénerom pri národných tímoch o čosi jednoduchšie pracovať.

Ako chcete u mladíkov zlepšiť vzťah k reprezentač­nému dresu?

Chceme dosiahnuť, aby chlapci vnímali reprezentáciu ako čosi výnimočné a vždy sa do nej tešili. Musia mať vzťah k materskému klubu i reprezentácii. Okrem toho by som ich chcel naučiť, aby na sebe pracovali individuálne. Nielen tí, ktorí sa dostanú do mládežníckych výberov, ale aby posunuli túto myšlienku aj spoluhráčom v kluboch. Je to jedna z veľmi dôležitých súčastí prípravy mladého hokejistu. Utužuje ducha.

Je na Slovensku dostatok talentov?

Stále máme z čoho vyberať. Talentovaných chlapcov je dosť, len sme zaspali v dôležitých detailoch. Napríklad, aby sme nevychovávali len drevorubačov – fyzicky silných chlapcov. Dôležitá je aj ich mentálna stránka a vzdelanie. To im následne pomôže aj priamo v hokeji.

Čo je pekné na práci s mladými hokejistami?

Krásne je to, že majú v sebe veľa energie a chuť niečo dosiahnuť. Mali by sme urobiť všetko pre to, aby sme im to umožnili. Treba ich usmerniť a nasmerovať k správnemu cieľu. Táto kategória je niečo medzi deťmi a hokejistami. Chlapci zväčša sami ešte ani nevedia, kam sa majú zaradiť. Toto by sme im chceli na sústredeniach ukázať.

Je jednoduché motivovať ich?

Sú viac zapálení, žoviálnejší a ťažko preto hovoriť o pevnom systéme hry. Aj keď im nejaký začneme vštepovať, 15-ročný chalan je najmä explózia energie a v tomto veku treba preto využívať najmä tento potenciál. U chlapcov je kľúčové, či vedia dať do hry správnu myšlienku. Potrebujeme, aby mali víťazného ducha a chceli na sebe tvrdo pracovať. Iná cesta neexistuje.

Sú už u 15-ročných časté odchody do zahraničia?

Skôr ide len o presuny v rámci slovenských klubov. Z nižších do vyšších líg. Podľa zoznamu, ktorý som videl, bolo z ročníka 2003 mimo Slovenska len 15 chalanov.

Častým problémom mládežníckeho hokeja je neprimerané angažovanie sa rodičov. Ako to riešite?

Tento problém nemám. Nepoznám ho (veľmi rezolútne). Mne sa ešte nik neodvážil ponúkať peniaze. Všeobecne o tom počúvam, ale je to najmä o tom, ako si tréner nastaví komunikáciu s rodičmi a hráčmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Hecl