Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kongres Kohúta neodvolával. Šatan je novým členom výkonného výboru

Piatkový kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa nezaoberal vyslovením nedôvery prezidentovi Martinovi Kohútovi, ako pôvodne avizovali niektorí funkcionári.

23.06.2017 15:40 , aktualizované: 17:30
SZĽH, Martin Kohút Foto: ,
Prezident SZĽH Martin Kohút na kongrese.
debata (1)

Žigmund Pálffy, Ondrej Gmitter ani Róbert Ľupták, ktorí patria medzi jeho hlavných kritikov, sa na ňom nezúčastnili.

„Boli tu všetci ľudia, ktorí chcú pracovať pre slovenský hokej. Neviem prečo neprišli, na to sa treba spýtať ich. Za posledný mesiac sa povedalo veľa vecí, ktoré neboli pravdivé a absolútne nedávajú zmysel,“ povedal Kohút na tlačovej konferencii po skončení kongresu.

Novým členom Výkonného výboru SZĽH sa stal niekdajší reprezentant Miroslav Šatan. „Ďakujem klubom za prejavenú dôveru. Miesto prijímam a verím, že činnosť výkonného výboru bude slúžiť na rozvoj a prospech slovenského hokeja,“ odkázal Šatan prostredníctvom listu, keďže osobne sa na kongres nedostavil. Druhým uchádzačom o vstup do VV bol Ernest Bokroš, no ten v piatok svoju kandidatúru stiahol. „Máme so Šatanom rovnaké názory a moja kandidatúra by bola preto zbytočná,“ uviedol takisto v liste Bokroš. „Som rád, že Šatan bol zvolený jednoznačným súhlasom. Ako som uviedol už pred rokom, snažím sa dostať správnych ľudí na správne miesta,“ povedal šéf zväzu Kohút.

Miroslav Šatan sa stal už dvanástym členom výkonného výboru SZĽH. Okrem neho v ňom figurujú aj prezident Kohút, Dušan Mráz, Róbert Ľupták, Ivan Droppa, Roman Štamberský, Peter Oremus, František Sucharda, Michal Longauer, Ladislav Gross a Jozef Stümpel.

Martin Kohút sa viackrát vyjadril, že sa snaží dosadiť Šatana aj na post generálneho manažéra slovenského národného tímu. „Do konca mesiaca máme ešte pár dní, potom sa definitívne rozhodne,“ uviedol a vyjadril sa, že by sa rád dohodol na spolupráci aj s Mariánom Hossom, ktorý zo zdravotných dôvodov vynechá nasledujúci súťažný ročník. „O jeho problémoch sme vedeli už dlhšie. Ak by sa zapojil do slovenského hokejového hnutia, bol by veľkým prínosom,“ vyhlásil rodák z Michaloviec.

Kohút počas prezentácie správy prezidenta SZĽH vyzdvihol vystúpenie slovenskej reprezentácie do 18 rokov na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie v Poprade a v Spišskej Novej Vsi a hokejových odborníkov vyzval na komunikáciu s Norbertom Javorčíkom a jeho tímom, aby sa dozvedeli, akým spôsobom zostavili a pripravili konkurencieschopné mužstvo. Kohútovi sa domáci juniorský šampionátové páčil i po organizačnej stránke. Usporiadanie kvalitných MS bolo výbornou reklamou pre SZĽH i celé Slovensko.

Na kongrese bol prítomný aj Richard Lintner. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Richard Lintner Na kongrese bol prítomný aj Richard Lintner.

Prvý muž slovenského hokeja ocenil zlepšenie marketingu SZĽH, čo viedlo k uzatvoreniu spolupráce s dôležitými partnermi. Kohút zaznamenal aj progres Tipsport ligy, páči sa mu najmä komunikácia Richarda Lintnera s fanúšikmi prostredníctvom sociálnych sietí a mobilnej aplikácie. Kvitoval aj dva ročníky Zápasu hviezd. Podľa neho získala najvyššia slovenská súťaž vďaka týmto inováciám medzi priaznivcami väčšiu popularitu.

V hokeji už existuje elektronická matrika, čím zimný šport podľa Kohúta dobehol futbal. Na stretnutí oznámil aj to, že kým počas minulej sezóny si kluby rozdelili 1,5 milióna eur, v najbližšom ročníku by mohlo ísť až o 2,6 milióna eur, ktoré by mali byť použité najmä na prácu s mládežou. „Schválili sme si motivačný systém, akým spôsobom budeme rozdeľovať financie do klubov. Je to zásadná zmena. O peniazoch nebude rozhodovať zväz, ale na základe stanovených pravidiel sa tieto prostriedky rozdelia do klubov na základe toho, koľko družstiev postavia a koľko hokejistov vychovajú pre seniorský hokej,“ povedal Kohút a dodal, že SZĽH požiada štát o jednorazovú dotáciu vo výške 4 miliónov eur. "Ide o balík podpory športu na infraštruktúru. Chceme zmeniť fungovanie tréningového procesu.“

Na záver svojej správy prezident zväzu vyhlásil, že chce zo SZĽH utvoriť vzorovú komunitu a všetkých účastníkov kongresu vyzval k prinavráteniu slušnosti, transparentnosti a efektivity. „Ak to dokážeme, opäť si získame dôveru ľudí,“ uzavrel Kohút.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #Martin Kohút