Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

In-line hokejistov pred domácimi MS motivuje spomienka na striebro

Zabojovať o najvyššie priečky. Prilákať divákov na bratislavské tribúny. Priblížiť sa k historickému úspechu spred deviatich rokov. To sú najväčšie ambície slovenského mužstva na blížiacom sa svetovom šampionáte.

21.06.2017 23:00
Richard Kapuš, Ľubomír Višňovský Foto: ,
Spomienka na MS 2008. Richard Kapuš (vpravo) a Ľubomír Višňovský oslavujú gól.
debata

Písal sa rok 2008. Bratislava hostila 16-člennú špičku v in-line hokeji. Na súpiskách tímov nechýbali známe tváre z ľadových plôch – Nemec Patrick Reimer, Čech Aleš Hemský, Fín Sasu Hovi či Ľubomír Višnovský s Richardom Kapušom.

Od Slovákov sa nič neočakávalo, ale domáca atmosféra a víťazná štvrťfinálová dráma s Čechmi 6:5 po predĺžení odštartovala jazdu až do finále. V ňom Slováci síce podľahli Švédom 3:7, ale i tak bola radosť z cenného kovu obrovská.

„Spomienky na zisk striebra pred domácou kulisou sú len tie najkrajšie," zaspomínal si strelec rozhodujúceho gólu proti Česku a ambasádor tohtoročných majstrovstiev sveta v Bratislave Kapuš. „Šampionát pred deviatimi rokmi bol pre mňa veľkou neznámou. Dala sa dokopy skvelá partia. Kráčali sme od zápasu k zápasu a došli sme až do finále."

Kvôli zranenému kolenu si Kapuš povedal, že in-line hokej radšej hrávať nebude. Keď však natáčal marketingové spoty pre Slovenský zväz ľadového hokeja, motivácia obuť si kolieskové korčule zosilnela, najmä vďaka spomienkam na MS 2008.

„Bol to veľký úspech, spomienky sú stále silné a živé. Keď som si po dlhej dobe znovu vyskúšal in-line hokej, dostal som chuť si ho zahrať. Ale iba tak, aktívne by som to nezvládol. Hlava možno áno, ale pľúca určite nie," smial sa Kapuš na včerajšej tlačovej konferencii.

Zverenci Imricha Antala v úvodný deň turnaja v nedeľu nastúpia proti USA, najväčšiemu favoritovi na zisk zlata. V základnej A-skupine sa ešte stretnú v pondelok s Chorvátmi, v utorok s Kanadou. Zápasy Slovákov začínajú o 18.00.

„Na pondelňajšom zraze sme privítali šestnásť hráčov a troch brankárov. Zranil sa však Martin Kľučár, má zrejme únavovú zlomeninu v predlaktí. Nahradí ho Patrik Lichanec, ktorý sa pripravuje s extraligovým Popradom. Myslím si, že tento tím môže uspieť. Hnacím motorom sú MS 2008. Máme viacerých hráčov, ktorí si ich pamätajú. Radi by sme išli čo najďalej a priblížili sa striebornému úspechu," vysvetlil momentálnu situáciu v mužstve i šampionátové ciele Antal.

Titulom vicemajstra sveta sa môže okrem Kapuša pochváliť aj kapitán mužstva Jakub Ručkay. Tridsaťtriročnému krídelníkovi sa skončila zmluva v Dukle Trenčín. Počas rokovaní o novom pôsobisku si prípravu na ďalší ročník spestrí in-line hokejom.

„Nálada v kabíne je výborná. Sme dobrá partia, zapadli do nej aj viaceré nové tváre. Tréneri zložili dobré mužstvo, no musíme to potvrdiť na ihrisku. Verím, že uspejeme – napríklad ako naposledy v Bratislave," uviedol Ručkay.

Podľa šéfa organizačného výboru Romana Štamberského je podujatie pripravené. „Potrebujeme ešte namaľovať čiary a dotiahnuť drobnosti. Verím, že si cestu na štadión nájdu aj diváci. Závisí to od výkonov – ak budú dobré, tribúny sa viac zaplnia," dodal Štamberský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2017 v in-line hokeji