Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

David Pastrňák sa stal najmladším víťazom českej Zlatej hokejky

Mladý útočník David Pastrňák sa stal víťazom ankety Zlatá hokejka 2017 o najlepšieho hokejistu Česka, na tróne vystriedal legendárneho Jaromíra Jágra.

21.06.2017 08:50
David Pastrňák Foto: ,
David Pastrňák.
debata

Vo veku 21 rokov sa stal Pastrňák najmladším hráčom, ktorý ovládol spomenutú anketu, najviac hlasov dostal hráč tímu zámorskej NHL Boston Bruins v každom z jej troch kôl. Na prvom mieste v 48. ročníku Zlatej hokejky získal 598 bodov. Druhý Jakub Voráček z Philadelphie dostal 549 hlasov, tretí bol Pastrňákov klubový spoluhráč David Krejčí 383 hlasov. Voráček a Krejčí už majú na konte po jednom triumfe v tejto ankete.

Rekordér ankety Jaromír Jágr, ktorý v nej triumfoval už dvanásťkrát, tentokrát obsadil 8. priečku. Už 45-ročný hráč Floridy Panthers získal 24. umiestnenie medzi desiatimi najlepšími hráčmi. V minulosti, ešte pred rozpadom Československa anketu ovládli aj Peter Šťastný (1980), Vincent Lukáč (1983), Igor Liba (1984) či Róbert Švehla (1992).

Pastrňák vníma víťazstvo v ankete ako obrovskú česť. Priznal, že ocenenie si vysníval už pred dvoma rokmi, keď bol vyhlásený za najlepšieho juniora. Raz by si prial prednášať ďakovnú reč aj na slávnostnom odovzdávaní cien NHL v Las Vegas.

„Keď som bol na vyhlásenie pred dvoma rokmi a vyhral to Kuba Voráček, tak som si hovoril, že by som chcel tiež raz vyhrať. Zrazu je to tu, čas rýchlo uteká. Dúfajme, že sa budem len zlepšovať,“ povedal novinárom Pastrňák, ktorý bol najproduktívnejším českým hráčom v uplynulej sezóne NHL aj na majstrovstvách sveta v Paríži.

Keď počul rad mien hokejovej histórie, ktoré sa Zlatej hokejky nikdy nedočkali, cenil si výhru o to viac. „Je to pre mňa obrovská česť,“ uviedol Pastrňák, ktorý až po skončení sezóny 25. mája oslávil 21. narodeniny.

V sezóne nazbieral v základnej časti NHL 70 bodov a strelil 34 gólov. Verí, že sa bude naďalej zlepšovať, a raz by sa chcel dostať aj na pódium v ​​NHL. „Už toto je pre mňa zážitok a chcel by som si urobiť raz príhovor aj na cenách v Las Vegas v angličtine,“ vyhlásil.

Podľa neho k dobrej sezóne pomohla dôvera trénerov v Bostone aj súhra so skvelými spoluhráčmi. „Keby som ale vedel, prečo sa mi tak darilo, tak by som to robil každú sezónu. Hral som, užíval som si to, mal som pohodičku. To je pre mňa najdôležitejšia. Už od začiatku kouč Julien a potom Cassidy mi dopriali, aby som mohol hrať to svy. Tak sa mi hrá najlepšie,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá hokejka #David Pastrňák