Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan by pomohol, ale nemá ľahké rozhodovanie, myslí si Graňák

Po desiatich sezónach prevažne vo Švédsku a v KHL sa vracia do Česka, kde v pražskej Slavii odštartoval svoju úspešnú kariéru. Vicemajster sveta z Helsínk 2012 a dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára Dominik Graňák si v budúcej sezóne oblečie dres Hradca Králové.

09.06.2017 16:38
Dominik Graňák Hangair Foto: ,
Dominik Graňák.
debata

„Sám som zvedavý, ako sa česká liga za desať rokov zmenila. V hre bolo viacero klubov, pre Hradec rozhodol záujem trénera a ambície. Nejde o tradičný klub s bohatou históriu, ale výsledky z ostatných rokov naznačujú, že ambície je schopný podložiť aj výsledkami. Minimálne na papieri vyzerá káder veľmi dobre. Dúfam, že sa dáme správne dokopy aj na ľade,“ vysvetľuje skúsený obranca, ktorý oslávi v nedeľu 34 rokov.

Hradec obsadil v uplynulom ročníku štvrtú priečku po základnej časti a v play off si jeho hráči vybojovali bronzové medaily. Jedným z lídrov mužstva bol brankár Patrik Rybár, okrem neho bolo v tíme početné zastúpenie hráčov spod Tatier. Pred ročníkom 2017/18 do kádra okrem Graňáka pribudli Mislav Rosandič, Tomáš Zigo a Lukáš Cingeľ.

„Pôvodne som chcel ostať vo Švédsku alebo inde na severe Európy, ale po nevydarenej sezóne som si uvedomoval, že si nemôžem príliš vyberať. Dal som aj na úsudok agenta. Uvidíme, či sme sa rozhodli správne. Rád by som si zahral aj v KHL a nemal by som problém ako Trenčan pôsobiť v Bratislave – veľmi sa mi páči atmosféra na Slovane – ale nechcel by som ísť do prostredia, kde niektoré dôležité veci nefungujú. Finančná stránka síce pre mňa momentálne nie je najdôležitejšia, ale je príjemnejšie hrať v prostredí, kde všetci riešia iba hokej. Ak sa totiž zaoberáte inými vecami, prejaví sa to aj na ľade,“ naznačuje Graňák.

Účastník 11 seniorských svetových šampionátov pred mesiacom v Kolíne chýbal. S tímom Zdena Cígera síce odštartoval prípravu, ale z MS sa ospravedlnil. Necítil potrebnú formu a pohodu, aby bol oporou. Kamarátov v národnom mužstve mu bolo ľúto.

„Rozhodoval som sa bez ohľadu na to, ako sa mužstvo skladalo. Každému, kto má nejaký prehľad v hokeji, muselo byť jasné, že nemáme mužstvo na medailu či nejaký výraznejší úspech. Rozhodne to neberiem tak, že som rád, že som tam nebol. Som presvedčený, že v mojej forme by som nepomohol a nevyzeralo by to inak,“ tvrdí Graňák.

Ešte viac ako zlý výsledok reprezentácie na šampionáte ho mrzí zlá atmosféra v slovenskom hokeji a výmena názorov jednotlivých funkcionárov cez médiá.

„Ťažko sa mi k tomu vyjadruje. Tiež mám len sprostredkované informácie, ale vnímam to rovnako ako všetci, ktorí sledujú hokej. Chápem, že keď majú ľudia na nejakú vec rôzne názory, k istému konfliktu môže prísť, ale malo by to mať isté hranice. Problémy či rozbroje by sa mali riešiť za zavretými dverami, nie cez médiá,“ naznačuje Graňák.

Aj on si myslí, že rozhádané strany by mohol spojiť Miroslav Šatan. Zároveň však nezávidí bývalému dlhoročnému reprezentačnému kapitánovi tlak, ktorý na neho všetci zúčastnení vyvíjajú.

Martin Kohút a jeho podporovatelia by Šatana radi videli na pozícii generálneho manažéra reprezentácie. Odporcovia súčasného prezidenta SZĽH zas tvrdia, že by ho mal práve Šatan nahradiť v najvyššej funkcii.

„Bol by som rád, keby to Miro vzal, i keď to nebude mať jednoduché. Veľmi by tomu celému pomohol. Doteraz som to vnímal tak, že sa hovorí len o pozícii generálneho manažéra. Tá by Mirovi sedela. Keďže chceme zmeniť športovú podstatu – mal by tam byť človek, ktorý tomu rozumie,“ myslí si rodák z Havířova.

Zároveň dodáva, že Kohút by mal dostať priestor počas celého volebného obdobia. „Nie všetky veci, ktoré urobil, boli najšťastnejšie, ale stále mu verím. Zmien a neštandardných vecí bolo za posledné obdobie príliš veľa.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák