Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V slovenskom hokeji to opäť vrie. Čo by pomohlo upokojiť atmosféru?

Slovenský hokej prežíva zlé časy. Nielen na ľade, ale aj na najvyššom poschodí. Čo sa udialo na stredajšom Výkonnom výbore Slovenského zväzu ľadového hokeja medzi jeho prezidentom Martinom Kohútom a jeho kritikom oponentom Róbertom Ľuptákom, že šéf zväzu nahnevaný predčasne odišiel? Padol návrh na jeho odvolanie?

08.06.2017 18:29 , aktualizované: 18:52
Výkonný výbor SZĽH Foto:
Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja počas rokovania v Trenčíne, vpravo prezident SZĽH Martin Kohút.
debata (2)

Róbert Ľupták v prvej reakcii tvrdil, že sa nič dramatické neudialo. „Debatovali sme normálne, medzi nami sa neiskrilo. Pán prezident odišiel skôr preto, lebo šiel dohodnúť spoločnú večeru. Opýtajte sa jeho. Ďakujem.“ Keď sme sa spýtali, či dal návrh na Kohútovo odvolanie, bol ešte stručnejší: „Ja asi hokeju nerozumiem. Nebudem sa k ničomu vyjadrovať.“

Skúpy na slovo bol i Peter Oremus, bývalý asistent trénera slovenskej reprezentácie. „K dianiu vo výkonnom výbore sa nebudem vyjadrovať. Môžeme sa zhovárať o mojej práci v Trenčíne, tam pracujem.“

Ivan Droppa, bývalý slovenský reprezentant a generálny manažér hokejového klubu v Liptovskom Mikuláši konštatoval, že členovia výkonného výboru sa dohodli, že o priebehu rokovania sa nebudú vyjadrovať. „Bez komentára, vydali sme oficiálne stanovisko,“ podotkol. „Ono to tak možno navonok nevyzerá, ale naozaj sa snažíme robiť všetko pre to, aby sme slovenský hokej posunuli vpred. Dostali sme mandát na tri roky, verím, že s projektmi, ktoré sme už rozbehli, zlepšia situáciu. Zmena však nepríde za rok či dva, potrebujeme trochu času. Som optimista.“ Pripustil, že debaty na výkonnom výbore bývajú aj búrlivé. „To je úplne normále, ak existuje viac názorov na nejakú situáciu. Dôležité je nájsť zhodu.“

Padol návrh na odvolanie Martina Kohúta z funkcie?

„Bez komentára.“ Je Droppa prívrženec alebo oponent Martina Kohúta?

„Nie som oponent ani prívrženec. Ide mi o to, aby sme všetci v slovenskom hokeji začali pracovať kvalitnejšie.“

ANKETA: Čo by pomohlo upokojiť atmosféru v slovenskom hokeji?

Ľubomír Sekeráš, bývalý reprezentant: Ak chceme hokej na Slovensku naštartovať, mali by sa dať všetci dokopy a ťahať spoločne. Ak totiž bude každý ťahať len na svoju stranu, celé sa to rozbije a bude to ešte horšie ako teraz. Voľakedy sme pracovali všetci spolu a ľudia nám fandili. Teraz je to celé otočené a narušené. Takto sa fungovať nedá. Niektorí ľudia musia pochopiť určité veci, vydiskutovať si ich navzájom a potlačiť vlastné egá. Treba totiž vedieť aj uhnúť, povoliť či dohodnúť sa. Veď hokej je u nás stále fenomén.

Róbert Petrovický, majster sveta z roku 2002: Možno by mohli ľudia, ktorým naozaj záleží na hokeji, prestať hovoriť niektoré veci do médií, ale radšej si sadnúť za stôl a vyriešiť spoločne všetko dôležité. Miro Šatan by bol asi dobrý človek na pozíciu generálneho manažéra, ale je len na ňom, ako sa rozhodne. Samozrejme, nie je jednoduché hodiť niektoré veci za hlavu, ale treba sa o to aspoň pokúsiť. K detailom sa príliš vyjadrovať nechcem, ale prezident Kohút je vo funkcii len rok a za ten čas sa asi nedá ukázať všetko, čo chcete urobiť.

Branko Radivojevič, bývalý reprezentant: Je tu viacero skupín a každý chce do toho rýpať. Keď budeme stále vymýšľať a robiť každý rok voľby, tak to lepšie nebude. Nechal by som to tak, ako to je momentálne. Nech si obe strany povedia, aké projekty a plány majú a nech sa na nich aj pracuje. Určite to však bude nejaký čas trvať. Myslím si, že je okolo toho zbytočne veľký humbuk. Musí sa to upokojiť. Bojkot sa skončil pred viac ako rokom, preto rečiam o sabotáži neverím. Každopádne sme zaspali dobu a bude trvať dlho, kým dobehneme, čo sme zameškali. Potrebujeme si vychovať najmä dobrých trénerov. Chýbajú nám. Oni potom vychovajú nových hráčov.

Dominik Graňák, slovenský reprezentant: Ak si budú ľudia, ktorí majú spolupracovať, navzájom vulgárne nadávať, tak to jednoducho nepôjde. Veci treba riešiť diplomaticky a za zavretými dverami. Je to však asi problém slovenskej mentality, že na seba často narážajú príliš veľké egá, ktoré nepripúšťajú kompromisy a nechcú ustúpiť ani o kúsok. Každý vie všetko najlepšie. Málo ľudí je otvorených diskusii. Vidím to aj na nás hokejistoch, veľa z nás má pocit – všade som bol, všetko videl a rozumiem tomu. To nie je dobré. Miro Šatan je osoba, ktorú by všetci, bez ohľadu na to v ktorom tábore sú, prijali a rešpektovali. Športovú stránku by vedel najlepšie ovplyvniť z pozície generálneho manažéra. Nie je však pre neho jednoduché, keď je celá zodpovednosť akoby na jeho ramenách.

Oto Haščák, skaut, bývalý reprezentant: Ťažko pomenovať jednu vec. Ľudia vo výkonnom výbore sa majú dohodnúť, začať poriadne robiť pre hokej a nie sa škriepiť. Minivojny nikomu neprospejú, som z toho rozčarovaný, sklamaný, ba až zhnusený. Znechucujú tým verejnosť – a nielen hokejovú. Teraz ani nejde o to, či má prezident Kohút dôveru alebo nie, za najdôležitejšie považujem, aby členovia výkonného výboru hľadali riešenia problémov, ktorých je viac ako dosť. Akoby sa aj v hokeji odrážala negatívna nálada v spoločnosti, čo nie je dobré..

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Oremus #Martin Kohút #Ivan Droppa