Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan: Som si istý, že na MS budeme opäť chodiť so šancou na veľký úspech

Osobnosti a odborníci z hokejového prostredia sa na prvom Národnom rozvojovom seminári v Jasnej zhodli na tom, že slovenský hokej má pred sebou lepšiu budúcnosť. Výsledkom dvojdňovej diskusie je memorandum, ktoré má naštartovať zmeny v slovenskom hokeji.

06.05.2017 12:10
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan.
debata (3)

„Štyridsať odborníkov jasne pomenovalo a spísalo problémy, ktoré nás trápia a navrhlo riešenia a postupy ako ich vyriešiť. Zišli sa tu ľudia z rôznych hokejových sfér a diskutovali, ako ďalej. Počas dvoch dní tu vytvorili atmosféru, akú by sme si želali v celom hokejovom hnutí,“ zhodnotil krátko po skončení seminára prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút.

V skupine štyridsiatich odborníkov mali zastúpenie tréneri, hráči, funkcionári, majitelia klubov a akadémii, rozhodcovia, skauti aj rodičia. Diskutovali o nastavení systému vzdelávania hráčov či trénerov, financovaní, zázemí, krátkodobých i dlhodobých cieľoch, o všetkých vekových kategóriách aj budúcnosti seniorskej reprezentácie a mnohých ďalších problémoch.

„Je skvelé vidieť ľudí, ktorí majú stále záujem o to, aby slovenský hokej napredoval, ktorí majú záujem o tom diskutovať. Samozrejme, všetky riešenia potrebujú nejaký čas a materiálne zabezpečenie. Ale kde je vôľa, tam je cesta. A na seminári vôľa určite bola. Každý má už dosť len rozprávania o problémoch. Teraz je tu cítiť chuť veci meniť a vylepšovať,“ prezradil svoje pocity Miroslav Šatan, ktorí sa tiež aktívne zúčastnil na seminári.

Za spoločným stolom aj veľkí súperi

Národný rozvojový seminár spojil ľudí z viacerých smerov i regiónov. Za jeden stôl si sadli aj nedávni fináloví súperi z našej najvyššej súťaže – Nitrania a Banskobystričania.

„Čím väčšia skupina ľudí sa stretne, tým lepšie. Všetci pracujeme na jednom. Ak pri navrhovaní zlepšení niekto na niečo zabudne, ten druhý to pripomenie. Takže tento seminár mal určite svoj význam a nám to dáva nádej do budúcna,“ povedal riaditeľ HC '05 Banská Bystrica Michal Longauer.

Všetci odborníci na záver podpísali Memorandum slovenského hokeja. Jedným zo záverov zahrnutých v memorande je vytvorenie akčného plánu rozvoja slovenského hokeja.

„Všetky návrhy a postupy, ktoré odzneli na seminári, musíme dať dokopy, zhromaždiť informácie a naštartovať procesy v celom hokejovom hnutí. Chceme zorganizovať ďalší seminár s predstaviteľmi klubov, teda s ľuďmi, ktorí sa priamo podieľajú na rozhodovaní a riadení, ukázať im návrhy na zlepšenia a pokúsiť sa čo najrýchlejšie ich implementovať do praxe. Bez toho, aby sme pracovali ako tím, sa ďalej nepohneme,“ objasnil prezident SZĽH Martin Kohút.

Slovenský hokej teraz nie je v kondícii

Na prvom Národnom rozvojovom seminári sa zúčastnilo viacero hokejových osobností: Miroslav Šatan, Michal Handzuš, Oto Haščák, Ernest Bokroš, Ján Gajdošík, Norbert Javorčík, Ľubomír Sekeráš, Igor Liba, Vladimír Baluška, Jozef Stümpel a mnohí ďalší. Všetci sa zhodli na tom, že slovenský hokej nie je v ideálnej kondícii, ale má pred sebou lepšiu budúcnosť.

„V súčasnosti síce skončila generácia, ktorá bola spájaná s tými najväčšími úspechmi, ale nepozeral by som sa na to len negatívne. Tí ľudia sa do hokeja spätne zapracujú ako tréneri, manažéri a učitelia nových hráčov. Som si istý, že ich skúsenosti sa postupom času prejavia a Slovensko bude opäť chodiť na majstrovstvá sveta so šancou priniesť nejaký úspech,“ netají sa pozitívnym pohľadom na budúcnosť slovenského hokeja majster sveta i víťaz Stanleyho pohára Miroslav Šatan.

Informácie pochádzajú z tlačovej správy SZĽH.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan