Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juhokórejská rozprávka za miliardy má šťastný koniec

Pred niekoľkými rokmi bol brankár Matt Dalton nádejou NHL, pred pár dňami rodený Kanaďan oslavoval postup medzi hokejovú smotánku v drese Južnej Kórei.

01.05.2017 20:10
Matt Dalton Foto: ,
Naturalizovaný Juhokórejčan Matt Dalton.
debata (2)

Robustného, 190-centimetrov vysokého brankára, zavial osud poriadne ďaleko od rodného Clintonu v kanadskom Ontáriu. Túžil po drafte a následnom prieniku do NHL.

Ani jeden z 30 tímov si ho doteraz nevybral, ale v apríli 2009 podpísal zmluvu s Bostonom Bruins. Pred siedmimi rokmi sedel po boku kapitána Zdena Cháru, legendárneho Miroslava Šatana či nestarnúceho Marka Recchiho na striedačke jedného z favoritov na zisk Stanleyho pohára. Do stretnutia najlepšej hokejovej ligy sveta však nikdy nezasiahol.

"Je to škoda, ale taký je hokejový chlieb. Raz chutný, inokedy horký. Pretĺkal som sa farmárskymi súťažami. Raz som si povedal, že už stačilo. Prijal som ponuku z KHL a bola to dobrá voľba,” spomína Dalton na márny pokus prebiť sa do NHL na webe The Globe and Mail.

Po sezóne v Čechove a dvoch v Nižnekamsku mu po ročníku 2013/2014 prišla ponuka, ktorá sa pokojne dá zaradiť do kategórie exotických. Na prvý pohľad nie príliš lákavo vyzerajúci kontrakt z juhokóreskeho klubu Anyang Halla v sebe skrýval nádherný poklad – šancu zachytať si na olympiáde.

"Peniaze, zázemie, komunita a podmienky pre život boli omnoho lepšie, ako v priemyselnom Nižnekamsku. Do Anyangu som išiel s obavami, ale tie rýchlo vyprchali. Účasťou na olympiáde by sa mi splnil sen. Nikdy by som si nemyslel, že oň budem musieť bojovať aj v obleku,” vysvetľuje Dalton. Okrem športovej výkonnosti totiž hráči žiadajúci o juhokórejský pas museli ovládať aspoň základy kórejčiny a slová národnej hymny.

Od roku 2014 sa mnohé zmenilo. Južná Kórea investovala miliardy dolárov do výstavby nových štadiónov, vytvorila sieť zámorských trénerov mládeže a okrem Daltona mužské áčko vystužila o ďalších zámorských hráčov. Z lavičky mužstvo vedie Jim Paek, dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom.

"Keď môj otec zomrel, želal si, aby som sa vrátil do Kórei a reprezentoval ju ako hráč či tréner. Celá krajina urobila množstvo práce, aby sa mohla tešiť. Náš postup je zásluhou všetkých,” vravel Peak.

Miliardová rozprávka minulý týždeň v Kyjeve zažila nádherný koniec minulej éry a začiatok novej – elitnej. Kórejčania zdolali v poslednom piatom stretnutí MS I. divízie Ukrajinu 2:1 po samostatných nájazdoch a o rok v Dánsku si premiérovo zahrajú na MS A-kategórie.

„Bol to veľmi vzrušujúci zápas až do poslednej strely. Budeme mať šancu hrať proti najlepším tímom. Získame veľa skúseností. Veľa rokov sa nám to nedarilo, teraz sme šťastní,“ dodal Peak pre oficiálnu stránku IIHF po stretnutí.

Jediným úspešným exekútorom v nájazdoch bol Michael Swift. „Vedeli sme o čo hráme, takže sme boli pod tlakom. Bolo zábavné sledovať našich fanúšikov, ako to prežívali. Nasledujúcich dvanásť mesiacov bude veľmi špeciálnych pre kórejský hokej. Ešte sme nikdy neboli medzi elitou, teraz už áno a chceme tam zostať. Čaká nás ale veľa práce,“ doplnil 30-ročný rodák z kanadského Ontária.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Južná Kórea