Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kováčik: Fanúšikovia Komety? To je úplne iný level

Farby Brna háji už šiestu sezónu a patrí medzi najobľúbenejších hráčov tamojších fanúšikov. Bol pri dvoch strieborných a jednej bronzovej medaile Komety.

21.04.2017 06:00
Jozef kováčik, peter trška Foto:
Jozef Kováčik (vpravo) pózuje so spoluhráčom Petrom Trškom na smetiarskom aute.
debata (1)

Teraz sa Jozef Kováčik (37) teší z tej najcennejšej. Brno vyhralo finálovú sériu českej hokejovej extraligy nad Libercom nečakane jednoznačne 4:0 na zápasy a získalo tak titul po dlhých 51 rokoch.

„Bude to ťažký rozhovor,“ upozornil so smiechom ostrieľaný obranca vo štvrtok o tretej popoludní.

Čo pre vás znamená tento úspech?
Je to azda najviac, čo som mohol v živote dosiahnuť. Strašne si to vážim. V Brne sa čakalo na titul 51 rokov… Tak teraz ideme, pijeme, oslavujeme a nespíme.

Trúfate si odhadnúť, ako dlho budú trvať oslavy?
To veru netuším. Zatiaľ som nespal a ani sa nechystám. Zdriemnem si len na hodinku a ideme ďalej.

Na sociálnej sieti pózujete na smetiarskom aute. Pomáhate upratovať mesto?
Akurát sme boli u veľmi dobrého kamaráta, ktorý vlastní skvelú reštauráciu, kam často chodievame na obedy. Vtedy prišli smetiari vyviezť odpad, tak sme ich pozvali na pivo a rum. Boli veľmi radi a potom sme sa aj pofotili. Možno som si vyskúšal svoje ďalšie povolanie, keď skončím kariéru (smiech). V tej istej reštaurácii sme aj teraz. Práve raňajkujeme (smiech).

Titul ste v minulosti vyhrali aj v drese Slovana. Brno však oslavuje po veľmi-veľmi dlhom čase. Dá sa to porovnať?
V Bratislave to bolo krásne a na priaznivcov Slovana nikdy nezabudnem. Porovnávať sa to však veľmi nedá. Brno neuveriteľne žije hokejom. V sobotu nás čakajú záverečné oslavy, bude tam plno, vypredané. Vraj už teraz ste bez šance dostať sa tam a to sa tam zmestí sedem až osemtisíc ľudí. Toto musíte zažiť, aby ste pochopili, ako to v Brne žije hokejom. Kometa je niekde úplne inde, je to iný level čo sa týka diváckej kulisy a fanatizmu ľudí.

Brno malo počas play off vynikajúcu formu. Neprekvapilo však aj vás, že ste zvládli finálovú sériu bez jedinej prehry?
Finále rozhodne nebolo jednoduché, ako možno naznačuje konečný výsledok. Liberec bil všetkých rad radom. Mal vynikajúce mužstvo a potvrdzoval to počas celej sezóny. Výsledok štyri nula určite nečakal nikto. Keď sa však pozriete na jednotlivé zápasy, tak boli – s výnimkou posledného – vyrovnané. Pred chalanmi z Liberca dávam klobúk dole. Vynikajúcu prácu tam odvádzali aj Slováci – najmä Janko Lašák a Branko Radivojevič, ale aj všetci ostatní. Mali výborný mančaft, ale tento rok hralo v play off všetko s nami. Nik iný ako Kometa nemal nárok. Po 51 rokoch sme si to zaslúžili.

Akú veľkú zásluhu na titule má brankár Marek Čiliak, ktorý vychytil v play off fantastickú formu?
Asi najväčšiu z nás. Čilo bol jednoducho vynikajúci. Hovorieva sa, že brankár robí až 80 % úspechu mužstva. Počas sezóny boli aj úseky, keď mu to nešlo úplne podľa predstáv, ale čo predvádzal v play off, to je obdivuhodné. Iste by si zaslúžil šancu zabojovať o majstrovstvá sveta, ak nie viac. Stále sa zlepšuje a napreduje. Už teraz je to vynikajúci brankár.

Ako by ste ohodnotili ostatných slovenských hráčov v tíme?
Tomáš Malec patrí suverénne medzi top defenzívnych obrancov súťaže. Marcel Haščák hral, nielen v play off, výborne. Peťo Trška síce nedostával až toľko šancí, ale keď bol aspoň chvíľu na ľade, tak nesklamal a svoju úlohu zvládol na výbornú. Všetci boli veľmi platnými hráčmi nášho vynikajúceho kolektívu plného skvelých hokejistov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kometa Brno #Jozef Kováčik