Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi chcú pritiahnuť hráčov z NHL do KHL, agenti sú skeptickí

Niektorí ruskí hokejisti v snahe zahrať si na olympijskom turnaji v Pjongčangu 2018 by sa mohli vrátiť z NHL do vlasti.

06.04.2017 16:00
ZOH 2014, soči, slovensko-rusko, alexander... Foto: ,
Súboj Alexandra Siomina s Andrejom Sekerom na ZOH v Soči.
debata

Takto uvažujú predstavitelia Kontinentálnej hokejovej ligy, ktorí by chceli hráčov bez zmluvy pritiahnuť do ich súťaže a zároveň im poskytnúť garanciu účasti na najväčšom zimnom športovom sviatku, keďže tú momentálne v NHL nemajú. Táto možnosť by sa mala týkať napríklad hráčov Montrealu Andreja Markova a Alexandra Radulova, ktorí sa v lete stanú voľnými agentmi, ale aj obrancu Buffala Dmitrija Kulikova a obmedzených voľných agentov Jevgenija Kuznecova a Dmitrija Orlova z Washingtonu, či Michaila Grigorenka z Colorada. Všeobecne sa však nepredpokladá, že argument účasti na ZOH 2018 bude dostačujúci v prípade návratu týchto hráčov z NHL do KHL.

„V Rusku im utvoríme podmienky nielen na to, aby sa herne zlepšovali, ale tiež aby mohli reprezentovať svoju krajinu,“ povedal predseda predstavenstva Ruskej hokejovej federácie Arkadij Rotenberg vo svojom stanovisku. Je známe, že najmä kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin vytrvalo tvrdí, že aj v prípade zákazu štartu hráčov NHL na hokejovom turnaji v Pjongčangu, na olympijské hry pôjde. Rotenberg v tejto súvislosti potvrdil, že vedenie ruského hokeja nielen že nebude hráčom klásť prekážky, ale ešte im aj pomôže po právnej stránke s účasťou na ZOH 2018.

„Nemyslím si, že týmto postojom ruskej strany sa niečo zásadne zmení na doterajšom stave. Kto bude chcieť hrať v KHL, vráti sa a kto nie a bude o neho naďalej záujem, zostane v NHL,“ myslí si hráčsky agent Jay Grossman. Obranca Kulikov, ktorý v tejto sezóne odohral 45 zápasov za Buffalo, má takýto názor: „Je každého osobná vec, ako sa rozhodne. A nemyslím si, že v súvislosti s olympijskými hrami je to práve môj prípad.“ Podobne zmýšľa aj skúsený Markov: „V 38 rokoch som už na reprezentáciu trochu pristarý…“

Za účasťou na olympijských hrách je omnoho viac ako len hrdosť na reprezentovanie svojej krajiny. To si uvedomujú hráčski agenti, ktorí zastupujú aj ruských hráčov v NHL. „Nemyslím si, že účasť či neúčasť na hrách je argumentom pre hráčov, aby odišli či zostali v NHL. Olympiáda za vás nezaplatí účty,“ uviedol agent Todd Diamond.

Ďalší agent Dan Milstein, ktorý má na starosti útočníka Chicaga Artemija Panarina, či obrancu Nikitu Zajceva z Toronta, resp. ďalšieho zadáka Nikitu Nesterova z Montrealu tvrdí, že rozhodnutie NHL neumožniť štart hráčov na ZOH 2018 je hanbou, ale svojich klientov nabáda, aby krotili svoje vášne. „Chápem, že všetci chcú reprezentovať Rusko, lebo je to pre nich veľká česť. Odporúčam im však, aby sa verejne nevyjadrovali na túto tému najmä preto, že situácia sa môže zvrtnúť a NHL ešte prehodnotí svoje stanovisko,“ povedal Milstein,

V súvislosti s odhodlaním Ovečkina odísť na ZOH aj v prípade zákazu z vedenia NHL sa vyskytli informácie, že majiteľ Washingtonu Ted Leonsis svojej najväčšej hviezde nebude robiť problémy. A rovnako aj ďalším hráčom zo svojho mužstva, ak sa tak rozhodnú. Zámorskí experti na pracovné právo však tvrdia, že Leonsis veľmi nebude mať na výber, inými slovami, bude sa musieť podvoliť rozhodnutiu vedenia súťaže. „Komisár NHL Bettman disponuje silou chrániť integritu hry. Môže prikázať majiteľom klubov, aby svojich hráčov nepustili na olympijský turnaj bez výnimky. Ak tí by predsa len chceli ísť, riskujú tým porušenie kolektívnej zmluvy a sankcie z toho plynúce,“ povedal profesor George Smith z univerzity v Kingstone v kanadskom štáte Ontario.

Podľa vysokého predstaviteľa ruského hokeja A. Rotenberga každý hráč, ktorý sa rozhodne ísť reprezentovať na ZOH napriek zákazu NHL, si zaslúži úctu. Ruská strana zároveň tvrdí, že právnej pomoci by sa títo hráči mohli dočkať aj od svojej asociácie v zámorí NHLPA. „Ak sa veci vyvinú tak, že budeme musieť zakročiť, urobíme to. Pozrieme sa na zmluvy hráčov a uvidíme, čo sa bude dať urobiť. Momentálne je to ešte predčasné,“ povedal výkonný riaditeľ NHLPA Don Fehr.

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #NHL #Pjongčang 2018