Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americkí senátori vyzvali zväz, aby vyriešil spor s hokejistkami

Nátlak na americkú hokejovú federáciu USA Hockey v súvislosti s rokovaním o finančnom odmeňovaní hráčok ženskej reprezentácie sa stupňuje.

28.03.2017 13:42
USA, hokejistky, radosť Foto: ,
Gólová radosť hokejistiek USA.
debata

Po hokejistoch pôsobiacich v NHL, ktorí pohrozili neúčasťou na majstrovstvách sveta, sa na stranu hráčok postavilo aj 16 členov Senátu USA. Tí zaslali list výkonnému riaditeľovi USA Hockey Davovi Ogreanovi, v ktorom vyzvali na urýchlené vyriešenie celej záležitosti. V pondelok zasadla aj rada riaditeľov USA Hockey, ale bez zásadného výsledku. Hokejistky v nedeľu vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú od federácie súhlas s predbežnými závermi minulotýždňovej schôdzky.

Američanky žiadajú zmluvne pokryť celý štvorročný olympijský cyklus, nie len záverečný polrok pred každými ZOH, ako tomu bolo doteraz. Kým nebudú ich podmienky splnené, odmietajú účasť na nadchádzajúcom svetovom šampionáte. Ten sa uskutoční už od piatka 31. marca v americkom Plymouthe.

Domáci výber je obhajca titulu, zlato nemá len z dvoch z ostatných ôsmich turnajov. USA Hockey pre spor odložila začiatok predšampionátového kempu a zrušila aj minulotýždňový prípravný zápas s Fínkami.

Demokratickí senátori sa vo výzve odvolali na zákon Teda Stevensa o olympijských a amatérskych športoch z roku 1998, ktorý zaručuje rovnosť finančných zdrojov. „Špičkové športovkyne si zaslúžia spravodlivé zaobchádzanie a úctu. Veríme, že dovediete túto vec do správneho konca, aby mohli ženy pokračovať v boji za rovnoprávnosť v športe,“ uvádza sa v liste.

Hokejistkám vyjadrili podporu už aj predstavitelia iných športov, ozvali sa basketbalisti z NBA, americkí futbalisti z NFL či bejzbalisti z MLB.

debata chyba
Viac na túto tému: #americká hokejová reprezentácia #Senát USA #USA Hockey