Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára, Hossa ani Gáborík zrejme na ZOH nepôjdu. NHL nechce riskovať

Komisionár NHL Gary Bettman sa vyjadril veľmi pesimisticky k účasti hokejistov zo zámorskej ligy na olympijskom turnaji v Pjongačngu 2018.

22.03.2017 15:54
Gary Bettman Foto:
Gary Bettman.
debata (1)

Rokovania podľa neho uviazli na mŕtvom bode a NHL nebude tou stranou, ktorá by urobila ďalšie kroky. Verejnosť by podľa Bettmana mala začať brať ako fakt, že väčšina najväčších hviezd svetového hokeja bude v Pjongčangu chýbať.

Posledná schôdzka NHL s Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Medzinárodnou hokejovou federáciou IIHF sa konala začiatkom februára. Teda v čase, keď už chcela mať NHL jasno. Pôvodne malo byť rozhodnuté dokonca už v polovici roka 2014. Podľa Bettmana nie je na obzore žiadne ďalšie pokračovanie. „Momentálne neprebiehajú žiadne rokovania,“ povedal Bettman agentúre Reuters.

„Boli sme otvorení diskusiám ohľadom rôznych vecí, ktoré môžu zmierniť dopad na sezónu v našej súťaži, ale neprišla žiadna odozva. A podľa toho ako sa teraz veci majú, by mali ľudia počítať s tým, že nikam nejdeme,“ vyhlásil Bettman, ktorý nie je príliš naklonený tomu, aby sa na dva a pol týždňa opäť prerušila základná časť NHL a hráči pritom riskovali zranenie v olympijskom turnaji.

Navyše s tým, že MOV sa zatiaľ príliš nemá k tomu, aby aj tentoraz pokryla vysoké náklady, ktoré sú so štartom hráčov NHL spojené. Pod piatimi kruhmi štartovali najväčšie hokejové hviezdy pravidelne od Nagana v roku 1998. Pri všetkých piatich olympiádach uhrádzal náklady MOV, tie sa však napríklad pri poslednej zimnej olympiáde v Soči vyšplhali až na 14 miliónov dolárov.

„Pre nás je to celé veľmi nebezpečné z pohľadu narušenia nášho biznisu. A zdá sa, že sa tu nepočíta s ničím, čo by to kompenzovalo. Keď si navyše MOV len tak mimochodom príde s tým, že vie, že náklady na poistenie, letenky a ubytovanie hráčov vyjdú 15 až 20 miliónov dolárov, ale nebude to platiť. Keď oni neohodnotia zapojenie NHL do celej veci, prečo by sme to mali robiť my?“ uviedol Bettman.

Z pohľadu minulej olympiády v Soči je ešte priestor situáciu zvrátiť. Vtedy NHL odsúhlasila štart hráčov v Rusku až v júli 2013. Lenže ďalší krok musí teraz urobiť MOV, alebo IIHF. Najlepšia klubová súťaž sveta vyčkáva. „Z nášho pohľadu už žiadne ďalšie kroky byť nemusia,“ pripustil Bettman.

„Nezabúdajte, že ide o február, kedy sa nehrá baseball a americký futbal. Je to len o NHL a basketbalovej NBA. A my zrazu zmizneme. Nebudeme mať náplň pre vysielanie NHL Network, sociálne médiá a ani pre web NHL.com. Prečo sme to teda už päťkrát v minulosti urobili? v tom čase sa to zdalo ako dobrý nápad, ale nemali sme z toho žiadny úžitok,“ vyhlásil Bettman.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Gary Bettman