Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dedko z Liberca: Povier sa netreba obávať

Spoluhráči ho počas kariéry zväčša volali - Branko. V poslednom období však v libereckej kabíne čoraz častejšie počúva nezvyčajnejšie oslovenie - Dědek.

02.03.2017 08:00
Branko Radivojevič Foto: ,
Branko Radivojevič.
debata

Bývalý slovenský reprezentant Branko Radivojevič (36) berie novú prezývku s humorom a teší sa, že vlaňajšiemu českému šampiónovi sa darí aj v aktuálnom ročníku.

„Vyhrali sme základnú časť, obhájili Prezidentský pohár. Je to prvý úspešný krok. Teraz sa musíme čo najlepšie nachystať na náročné stretnutia v play off,“ tvrdí strieborný medailista z majstrovstiev sveta v Helsinkách 2012.

Keď ste trofej za triumf v základnej časti získali vlani, nebáli ste sa jej dotknúť. Bude tak aj teraz?
Dostaneme ju po piatkovom domácom zápase s Mladou Boleslavou. Máme v pláne urobiť si fotografie a potešiť sa z nej ako pred rokom. Získali sme ju zaslúžene, tak prečo by sme sa jej mali báť. Povery netreba brať vážne…

Mohlo by sa zdať, že v záverečnom súboji vám už o nič nejde. Ťaháte však sériu troch prehier po sebe…
Samozrejme, chceme zápas zvládnuť, aby sme si napravili chuť, ale aj preto, že nás po ňom čaká štrnásťdňová pauza. Dlho nebudeme hrať ostrý zápas. Navyše, je to derby. Boleslav je od nás vzdialená len 20 minút, príde plný dom, nebudú chýbať ani fanúšikovia hostí. Každý bude chcieť vyhrať, pre nás to bude aj dobrý test pred play off.

Na Mladú Boleslav by ste mohli naraziť i vo štvrťfinále. Prijali by ste to?
Vieme, že aj táto alternatíva prichádza do úvahy. V prvom kole môžeme čeliť ôsmemu, deviatemu alebo desiatemu tímu po základnej časti. Zatiaľ však nie je jasné ani to, kto skončí desiaty. Špeciálne to aj tak nesledujem. Súpera si nikdy nevyberám. Razím cestu, že ak chcete niečo veľké vyhrať, musíte zdolať každého. Samozrejme, v súťaži sú tímy, ktoré vám pasujú viac a iné zase menej, ale vlani sme sa na to vôbec nepozerali, išli od súpera k súperovi a osvedčilo sa to. Kto nám vyšiel, s tým sme hrali. A vyhrali.

Čaká vás dlhá pauza. Padne vám vhod?
Samozrejme. V každom mužstve majú hráči nejaké drobné šrámy. Tri dni máme voľné, nebudeme vôbec myslieť na hokej. Potom odchádzame na trojdňové sústredenie mimo Liberca. Ideme podľa rovnakého plánu ako vlani. Tam budeme ladiť formu na play off. Čaká na nás aj prípravný zápas s našou farmou. Je pravda, že aj vlani sme mali pred každým kolom play off dlhšiu pauzu, no podotýkam, že sme mali trošku iný mančaft.

V čom je najväčší rozdiel medzi Libercom teraz a spred roka?
Vlani sme mali väčšie individuality. Prvé tri útoky mali obrovskú silu, azda všetci chalani z nich nazbierali viac ako 30 bodov. V lete od nás dosť bodov odišlo, ale myslím si, že charakterovo sme teraz silnejší. Je to ešte viac tímové ako predtým. Hra sa príliš nezmenila, systém ostal rovnaký, len nestrieľame toľko gólov. No sme ešte zodpovednejší v obrane, viac jej pomáhame a vyhrávame vyrovnané zápasy o gól či dva.

Čo hovoríte na brankársku dvojicu Lašák, Will?
Ak nie je najlepšia v lige, určite aspoň jedna z najlepších. Obaja potvrdzovali svoje kvality počas základnej časti. Navzájom sa ťahajú k lepším výkonom. Verím, že nám pomôžu aj v play off. Kto z nich bude chytať? Veru aj ja som zvedavý, ako to má tréner Pešán premyslené. Celú sezónu sa v bránke striedali.

Kto môže Libercu konkurovať v boji o titul?
V českej lige je sedem tímov, ktoré ho môžu vyhrať. To myslím úplne vážne. Mohol by som ich menovať rad za radom. Play off bude extrémne vyrovnané. Vlani sme hrali vo finále so Spartou, čo sa očakávalo, ale aj tak nebolo play off bez prekvapení. Do semifinále postúpili Mladá Boleslav a Plzeň, ktoré pred sezónou nikto nepasoval tak vysoko. Play off je navyše veľmi špecifická súťaž, môže sa stať čokoľvek. Verím však, že pre nás dobre dopadne.

Vlani ste o majstrovských ambíciách hovorili skromne a potichu, ale pozícii favorita ste sa nevyhýbali. Ste na tom podobne aj teraz?
Samozrejme, veď sme to dokázali opäť aj v základnej časti. Nebola náhoda, že sme ju vyhrali. V play off sa však na všetko, čo bolo doteraz, zabudne. Rozhodovať budú detaily, malé chyby a aktuálna forma. Treba ju správne načasovať. Potrebujeme, aby všetko správne zapadlo do seba a aby sa nám vyhýbali zranenia.

V čom je najväčšia sila Liberca?
Celé sa to začína od trénera a vedenia klubu. Všetci veria systému, ktorý nastolili pred minulou sezónou a zatiaľ prináša výsledky. Dovolím si tvrdiť, že máme najlepšieho trénera v lige. Vždy sme na súpera veľmi dobre takticky pripravení. Nehráme celý rok len jeden systém, vieme ho vždy jemne prispôsobiť súperovi.

Od leta ste kapitán mužstva. Ako si užívate túto pozíciu?
Je to fajn. Po majstrovskej sezóne príde v mnohých kluboch k boleniu brucha. V Česku to v predošlých sezónach ozaj platilo. Veľmi ma teší, že sme sa tomu vyhli. To je pre mňa dôležitejšie ako kapitánske céčko. Tím je dobre poskladaný, tvoríme dobrú partiu, čo je základ úspechu.

Nevybral si vás tréner aj preto, že ste – s výnimkou Lašáka – najstarší v kádri?
(smiech) Niekto to robiť jednoducho musel… Neviem, či mi k tomu pomohol aj vek, ale opakujem: dôležité je, ako zvládame sezónu a nie to, že som kapitán. Áno, spoluhráči ma začali prezývať Dědek. Asi sa s tým už musím zmieriť, nie som najmladší. Občas ma tak niekto oslovil už v predošlej sezóne, ale v tejto je to už napevno. Beriem to však s humorom. Ani na individuálne štatistiky sa už príliš nepozerám. Vlani som nazbieral dosť bodov, celkom mi to šlo, ale oveľa dôležitejšie je pre mňa postavenie mužstva v tabuľke. Sme prví… Čo viac si môže človek priať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Branko Radivojevič #Bílí Tygři Liberec