Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Višňovský: Šampionát je pre chlapcov bránou do veľkého hokeja

V jeho vitríne sa leskne kompletná medailová zbierka z hokejových svetových šampionátov i titul majstra Slovenska so Slovanom Bratislava (2005).

19.01.2017 18:00
Ľubomír Višnovský Foto: ,
Ľubomír Višnovský je ambasádorom majstrovstiev sveta v hokeji hráčov do 18 rokov, ktoré sa v apríli uskutočnia v Poprade a Spišskej Novej Vsi.
debata

V sezóne 2010/2011 vyhral v drese Anaheimu Ducks bodovanie obrancov NHL s 68 bodmi (18+50). Ľubomír Višňovský (40) je ambasádorom majstrovstiev sveta v hokeji do 18 rokov (13. – 23. 4. v Poprade a Spišskej Novej Vsi).

„Táto kategória je v hokejovom živote veľmi podstatná. Chlapcov môže posunúť do zaujímavých klubov,“ vraví rodák z Topoľčian.

O roli ambasádora
Ďakujem za to, že som dostal ponuku sa ním stať. Budem síce musieť vytiahnuť kravatu, ale nejakú ešte nájdem. Dám ju ožehliť a ideme na to. (smiech) Chlapcov čaká najdôležitejší turnaj ich kariéry, ktorý ich môže posunúť do zaujímavých klubov. Turnaj je veľkým záväzkom nielen pre hráčov, ale aj pre okolie mužstva a organizátorov. Som rád, že sa svetový šampionát odohrá v takých krásnych mestách ako Poprad a Spišská Nová Ves.

O úlohách
Mám veľa skúseností a poznatkov z NHL i reprezentácie. Budem sa snažiť dať chlapcom nejaké rady. Verím, že nebudú ustráchaní. Chcem ich na tlak pripraviť čo najlepšie. Ak bude dobrá atmosféra vnútri tímu aj okolo neho, pomôže im to. To sú základné veci. Trénerom nezasahujem do systému ani výberu hráčov. Makajú na tom celé dni, ja pri tíme netrávim toľko času. Viacerí chlapci hrajú v zahraničí, niektorých som ešte nevidel v akcii. Hovorí sa, že je to dobrý ročník. Som naň zvedavý.

O pôsobení pri mužstve
Počas šampionátu budem chodiť za hráčmi do kabíny a usmerňovať ich. Budem sa snažiť trochu im zdvihnúť sebavedomie a naladiť ich na správnu vlnu. Na striedačke ma ale nenájdete, zápasy odsledujem z tribúny. Z vtáčej perspektívy budem trénerom cez vysielačku odovzdávať postrehy. Odtiaľ budem vidieť hru trochu inak. Vo vyrovnaných zápasoch môže byť aj malý detail kľúčový.

O radách
S každým hráčom sa porozprávam osobne alebo skupinovo. Základná rada je, že na ľade hráč nikdy nie je sám. Má tam ešte ďalších piatich, ktorí sa snažia dosiahnuť spoločný cieľ. Nesmie to brať príliš na seba, sú tam spoluhráči, ktorí ho nenechajú v štichu a pomôžu mu. Tímový duch je veľmi dôležitý. Toho som sa držal počas celej kariéry. Každý musí urobiť to svoje. Keď to tak bude, všetko pôjde ako po masle.

O ambíciách
Ťažko sa mi hovorí o konkrétnych métach. V poslednom čase sa v súvislosti so slovenským hokejom hovorí skôr o tom, aby sme sa zachránili a nevypadli do nižšej kategórie. Nechcem načrtnúť ciele ani umiestnenia. Pôjdeme od zápasu k zápasu. Dôležitý bude aj vstup do turnaja. Ak sa úvod podarí, budú si viac veriť. Sebavedomie je v tomto veku veľmi dôležité. Spomínam si na svoje mladé časy. Jeden deň som žiaril, druhý ma na ľade ani nebolo vidieť. Prešiel som si tým, viem aký tlak na chlapcov čaká.

O mladíkoch
Závidím im jednu vec – že všetko ešte majú pred sebou. Tento turnaj môže naštartovať ich veľké kariéry. Prídu sem stovky skautov a manažérov z NHL i Európy. Je to brána do veľkého hokeja, čo je skvelé i stresujúce. Chlapcom pripomeniem, že tu nie sú len za seba, ale za celé mužstvo. Dobrý kolektív ich môže posunúť vyššie. Musia si to aj užiť, veď hokej je zábava.

O vzájomnej komunikácii
Vidieť, že majú odo mňa odstup. Vykajú mi a zdravia ma dobrý deň. Nechcem, aby zo mňa mali prehnaný rešpekt. Nechcem ich karhať, iba im poradiť. Spoločne utvoríme dobrý kolektív. Navodíme úsmevnú atmosféru. Musia odbúrať stres a pohodovo sa naladiť. Najdôležitejšie bude, aby sa vyvarovali nedisciplinova­nosti. Z mojich skúseností viem, že práve časté vylúčenia sú v mladom veku najväčšou prekážkou úspechu.

O šampionáte osemnásťročných
Bol som na majstrovstvách do 18 rokov C-kategórie v slovinskom Blede. Bojovali sme aj s viacerými novými krajinami, ktoré vznikli po rozpade Sovietskeho zväzu. S Ukrajinou, Lotyšskom, Bieloruskom. Posledný zápas sme si to rozdali o priamy postup práve s Lotyšmi. Viedli sme 4:0, no súper postupne znížil na rozdiel gólu. Nakoniec sme zvíťazili 5:3 a tešili sa z postupu do B-kategórie.

Ľubomír Višnovský (vľavo) s Norbertom Javorčíkom. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ľubomír Višnovský, Norbert Javorčík Ľubomír Višnovský (vľavo) s Norbertom Javorčíkom.

O disciplíne
Spomínam si na prvé majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov Slovenska v A-kategórii, ktoré hostil Boston. Tam sme prehrali pár zápasov práve kvôli častým vylúčeniam. Boli sme nedisciplinovaní. Bolo potrebné, aby tréneri skrotili naše emócie. O to sa budeme snažiť aj my.

O Halákovi
V NHL je možné všetko, neprekvapuje ma, čo sa Jarovi stalo. Bol som v Islanders, tamojšie prostredie poznám veľmi dobre. Niekedy im prekáža Jarova povaha, berie si veľa vecí na seba. Je na seba prísny. Ako ho poznám, určite sa z toho dostane. Verím, že v prvom mužstve ešte dostane svoju šancu a využije ju. Aj mne sa stalo, že som povyhrával viacero vecí a vymenili ma. NHL je biznis. Keď vymenili Gretzkého, môžu hocikoho.

O Slovane
Je to oveľa lepšie ako trebárs pred mesiacom. Klíma, hra i výsledky sú omnoho priaznivejšie. Ak budú belasí takto hrať aj naďalej, do play off sa dostanú. Chalanom prišli výplaty a to je vidieť. Je to vzpruha aj pre divákov, ktorí si boje o Gagarinov pohár zaslúžia.

O budúcnosti
Momentálne sa snažím získať trénerskú licenciu. Učím sa veľa nových vecí, je to zaujímavé. Hokej som videl z hráčskeho uhla, trénerský pohľad je iný. Niektoré predmety sú pre mňa ťažké. Naučiť sa napríklad stavbu svalov dá zabrať. Človek sa však vždy dozvie niečo nové. Vďaka knihám dostávam odpovede, prečo som bol niekedy unavený viac ako obvykle a podobne.

Na šampionáte očakávajú až tri stovky skautov

Poprad a Spišská Nová Ves privítajú v apríli výkvet mládežníckeho hokeja. Organizátori túžia naplniť štadióny a zverenci Norberta Javorčíka zas potešiť fanúšikov dobrými výkonmi i výsledkami.

Majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov sa od 13. do 23. apríla uskutočnia na Slovensku po dlhých 15 rokoch. Naposledy sa pod Tatrami konali v roku 2002 v Piešťanoch a Trnave. O organizáciu šampionátu sa postarajú skúsení ľudia, ktorí mali pod palcom aj seniorský šampionát v Bratislave a Košiciach v roku 2011. Na čele organizačného výboru je riaditeľ turnaja Roman Štamberský. „Pracovať sme začali od augusta minulého roka. Najprv bolo treba nakontrahovať najdôležitejšie veci, ako je ubytovanie, strava, zimné štadióny a potrebné úpravy na nich. Od 1. januára už intenzívne pracuje kompletný 16-členný organizačný výbor. Som presvedčený, že sa nám dielo podarí a potom už budeme len držať palce slovenským chlapcom, aby dosiahli dobrý výsledok,“ tvrdí Štamberský.

Keďže organizátori chcú vytvoriť tímom čo najlepšie prostredie, rozhodli sa prispôsobiť tomu aj cenu denných balíkov lístkov. Momentálne sa predávajú v cenových reláciách od 5 do 9 eur. Zápasy A-skupiny (Slovensko, Kanada, Fínsko, Švajčiarsko a Lotyšsko), dve štvrťfinále a stretnutia o medaily sa uskutočnia v Poprade. Spišská Nová Ves uvidí duely B-skupiny (Rusko, Švédsko, USA, Česko a Bielorusko), dve štvrťfinále a súboje o záchranu.

„Poprad a Spišskú Novú Ves sme vybrali pre infraštruktúru, pekné štadióny i krásne prostredie. S domácim ľadom sú spojené aj vysoké ambície. Chalani dosahujú dobré výsledky a dávajú nám nádej, že by šampionát mohol dobre dopadnúť,“ hovorí generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Valíček.

Šampionát hráčov do 18 rokov je jednou z hlavných možností pre najtalentovanejších hokejistov, ukázať sa pred skautmi zo všetkých klubov NHL. „Očakávame ich 250 až 300,“ prezrádza s úsmevom Štamberský. Priznáva, že zatiaľ ho trochu prekvapila len veľkosť niektorých výprav. „Kanaďania nám v prvej fáze nahlásili okolo 50 ľudí a Rusi 43. S manažérom kanadského výberu komunikujeme takmer denne. Oni riešia aj tie najdrobnejšie detaily. Nič neponechávajú na náhodu,“ dodáva Štamberský. (mx)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #Norbert Javorčík #MS 2017 v hokeji do 18 rokov