Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martin Gernát: Otvorený hokej v Lige majstrov nám sedí

Pod cennú výhru Sparty 2:1 na ľade druhého tímu švédskej SHL vo Växjö v utorňajšom prvom zápase semifinále Ligy majstrov sa výrazne podpísali slovenskí hokejisti. Skóre otváral už v 2. min obranca Gernát a ešte v prvej tretine zvýšil po asistencii Cingeľa Kudrna.

12.01.2017 07:28
martin gernát Foto: ,
Slovenský hokejový obranca Martin Gernát.
debata

„Po góloch sme sa upokojili. Bolo dôležité, že sme aj naďalej ostali pri našej hre a nestiahli sa zbytočne do defenzívy. Verím, že domácu odvetu zvládneme,“ tvrdí odchovanec Košíc Martin Gernát (23).

Čo bolo v prvom stretnutí kľúčové?
Že sme sa domácich nezľakli. Súpera sme vôbec nepoznali, len z videa, ale vedeli sme, že jeho hra je založená na výbornom korčuľovaní. Snažili sme sa s ním držať krok. V prvej tretine nám tam padli dva góly, čo pomohlo, aby sme sa trošku upokojili.

Prebieha príprava na zápasy so súpermi v Lige majstrov inak než pred stretnutiami v českej extralige?
Videá bývajú trochu dlhšie. Realizačný tím sa snaží získať o súperovi čo najviac informácií. Je to potrebné, aby sme sa niekam pohli. Veľmi ťažko sa totiž hrá proti niekomu, o kom nič neviete. Preto sú rozbory detailnejšie a dlhšie.

V nadnárodnej súťaži ste už strelili dva góly, v lige len jeden. Dávajú sa azda ľahšie v Lige majstrov?
(smiech) Aj tam je to, pochopiteľne, veľmi náročné. My sa na góly takmer vždy veľmi natrápime. Utvoríme si veľa šancí, máme množstvo striel, ale nepadá to tak, ako by sme chceli. Mne tiež nie. V Lige majstrov aj reprezentácii sa mi zatiaľ hrá akosi ľahšie. Pred gólom som videl, že krídla nejako zaspali, tak som s Netíkom vošiel do útočného pásma. Tlačil som sa pred bránku, keby sa tam odrazil puk. Po prvej strele sa ešte puk vrátil k Netíkovi, ďalší pokus preletel ponad brankára a ja som to trafil zo vzduchu. Mal som aj šťastie.

V aktuálnom ročníku LM ste už vyhrali v Karlstade nad Färjestadom, v Jönköpingu nad HV71 aj teraz vo Växjö. Pasujú vám švédski súperi?
Zdá sa, že áno (smiech). Zatiaľ nám to s nimi ide. Máme silné mužstvo a nebojíme sa hrať – rovnako ako švédske kluby. Nenastúpia do zápasu s cieľom len brániť, ako niektoré tímy v českej lige. Hrajú aktívne. A to nám sedí. Na zápasy Ligy majstrov sa, obzvlášť už v tejto neskoršej fáze play off, celkom tešíme. Každý to už teraz veľmi chce potiahnuť do finále. V utorok sme podali super kolektívny výkon – a to je cesta, akou môžeme uspieť aj doma. Dosť sa rozpráva o tom, že finále by sa potom hralo u nás v O2 aréne. Nechcem však nič predbiehať. Ešte musíme zvládnuť jeden veľmi dôležitý zápas. Potom uvidíme, čo bude ďalej.

Okrem zápasov českej ligy hrávate náročné zápasy v Lige majstrov a absolvovali ste aj obe akcie národného mužstva. Nie je toho na vás priveľa?
Je toho veľa. Z Ameriky som však na to zvyknutý a po minulej sezóne, keď som bol dlho zranený, je to pre mňa len plus. Potrebujem dobehnúť zameškané. Musíme viac cestovať, čo je únavné a keď máme oddychovať, sú podujatia s reprezentáciou. Na druhej strane si to všetci veľmi vážime a do národného tímu sa tešíme. Vládne tam super atmosféra a vytvorila sa dobrá partia. Hoci hráme za Slovensko náročné zápasy, svojím spôsobom si aj oddýchneme.

Sparte patrí v domácej súťaži až šieste miesto. Nemáli sa vám?
Určite sa môžeme posunúť vyššie. Odohrali sme niekoľko zápasov, ktoré sme mali vyhrať, no nevyšlo to. Hokej je o tom, kto spraví menej chýb. Dúfam, že sa to zlepší. Či sa pod výsledky podpisuje aj veľká vyťaženosť, si netrúfam povedať. Každopádne sa mesiac čo mesiac zlepšujeme. V lige je každý zápas náročný, súperi sa na nás chcú vytiahnuť a niektorí vyslovene len bránia. Sme však na dobrej ceste. Chceme sa posunúť do prvej štvorky.

Mali ste už v nabitom programe čas trošku spoznať Prahu?
Bez problémov vás tu povodím (smiech). Prahu už poznám celkom dobre. Každému z rodiny, kto ma v úvode sezóny prišiel pozrieť, som robil sprievodcu. Takže si trúfam.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Gernát