Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdinovi zo štvrtej formácie prúdi v žilách ľad

Dvakrát prehrávali o dva góly, súper ich výrazne prestrieľal a mali i viac vylúčených. Nezastavilo ich ani to, že na nich zaplnené tribúny 80 minút pískali a bučali. I tak im na krk zavesili vytúžené zlaté medaily.

06.01.2017 13:00
Troy Terry Foto: ,
Troy Terry.
debata

Mladí Američania ukázali v play off majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov nielen svoje obrovské hokejové majstrovstvo, ale aj najväčšiu psychickú odolnosť. Celý náročný turnaj zvládli bez jedinej prehry, pričom vo všetkých troch súbojoch vyraďovacej časti zhodne triumfovali o jediný gól. Nad Švajčiarskom vyhrali 3:2, v semifinále nad Ruskom 4:3 po samostatných nájazdoch a vo finále nad Kanadou 5:4 po nájazdoch.

„Neuveriteľné,“ rozplýval sa Colin White. „Sú to pre nás neopakovateľné pocity. Strávili sme spolu štyri týždne, vytvorili úžasne súdržnú partiu a odmenou je toto zlato. Počas celého turnaja sme vždy ostali pokojní a nevzdávali sa. V semifinále sme prehrávali s Ruskom, vo finále dvakrát s Kanadou, dokonca o dva góly, no vždy sme bojovali ďalej a oplatilo sa. Triumfovali sme vďaka skvelému kolektívu,“ dodal útočník USA pre oficiálnu stránku šampionátu.

Do výberu All-Star tímu sa z amerického mužstva dostali obranca McAvoy a útočník Keller, ale hlavným hrdinom záverečných dvoch stretnutí bol hráč University of Denver Troy Terry. Útočník, ktorý od začiatku šampionátu nastupoval vo štvrtej formácii a jeho úlohou bolo najmä znepríjemňovať život súperovi pri rozohrávke, previedol svoje šikovné ruky a v semifinále i finále sa postaral o víťazný nájazd.

Zažiaril najmä v semifinále s Ruskom, kde premenil až tri z troch nájazdov – piaty, šiesty a siedmy. „Troy je extrémne pokojný. V žilách mu prúdi ľad a jeho pulz je nemenný. Vybrali sme piatich strelcov a akonáhle bol raz úspešný, posielali sme ho tam znovu a znovu,“ cituje nhl.com trénera USA Boba Motzka.

„Troy istotne šokoval veľa ľudí, no rozhodne nie niekoho z nás na striedačke. Odohral som toho s ním veľmi veľa a viem, čoho je schopný. Som rád, že to teraz videli všetci,“ rozplýval sa kapitán mladých Američanov Luke Kunin.

Vo finále prehrávala jeho partia 0:2 aj 2:4, ale nezlomilo ju to. Zvládla aj búrlivú atmosféru v Bell Centre, kde 2é 173 divákov neúnavne hnalo vpred domácich a na Američanov bučalo. V samostatných nájazdoch opäť rozhodol Terry.

„Dlho som zvažoval, že zvolím iné riešenie než strelu pomedzi betóny. No akonáhle som zobral puk, vedel som, že predsa skúsim svoje tradičné zakončenie,“ usmieval.

Skvelú úspešnosť mladučkej nádeje Anaheimu Ducks si všimol aj T.J. Oshie. Hrdina Američanov zo súboja proti Rusku na olympiáde v Soči – proti Bobrovskému vtedy premenil štyri zo šiestich nájazdov – cez Twitter gratuloval svojmu nasledovníkovi už po semifinále s Ruskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS do 20 rokov #Colin White