Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapenie na úvod juniorských MS. Česi zdolali obhajcov titulu

Obhajcovia prvenstva na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov Fíni vstúpili do turnaja v kanadskom Montreale prehrou 1:2 s Českom.

27.12.2016 07:59 , aktualizované: 10:24
Kristián Reichel Foto: ,
Kristián Reichel (25) z Česka pred brankárom Fínska Veinim Vehvilainenom (31).
debata (1)

O prekvapenie na úkor favorita sa postaral gólom v predposlednej 59. min riadneho hracieho času Michael Špaček, ktorý si nakorčuľoval medzi kruhy a strelou švihom prekonal Veiniho Vehviläinena. Fínskemu gólmanovi zakrýval výhľad Adam Musil.

„Výborný pocit. Tento gól má v mojej kariére špeciálne miesto,“ uviedol autor víťazného presného zásahu podľa oficiálneho webu podujatia, pre hokej.cz popísal víťaznú akciu slovami: „V útočnom pásme sa ku mne odrazil puk. Urobil som si oblúk k modrej čiare, prekrížili sme sa s obrancom, na ktorého sa naviazali dvaja Fíni, čím sa mi uvoľnil priestor. Puk som si teda nechal a otočil sa k bránke, kde výborne clonil Adam Musil. Snažil som sa trafiť tam, kde sa brankár nepozerá.“

Českí juniori v príprave na šampionát prehrali všetky tri zápasy a nestrelili ani gól. Svojho prvého súpera na turnaji prestrieľali 30:23, ale kapitán úradujúcich šampiónov Olli Juolevi stále verí v úspech: „Ešte môžeme celý turnaj vyhrať. Nemyslím si, že nás táto prehra poznačí. Je to iba jeden zápas, treba sa pripraviť na zajtra, keď nastúpime proti Dánom.“ V tej istej A-skupine hokejisti Švédska zvíťazili v Montreale presvedčivo 6:1 nad Dánskom. Prvý a posledný gól „troch koruniek“ dal 18-ročný krídelník Alexander Nylander z tímu Rochester Americans v AHL. Švédi viedli už po dvoch tretinách vysoko 6:0, čestný úspech outsidera dosiahol 2:07 min pred koncom duelu Nikolaj Krag.

V šlágri otváracieho dňa si domáci výber poradil 5:3 v Toronte s Ruskom. V zápase B-skupiny dominovala pozorná obrana a o výsledku rozhodli presilové hry. Kanaďania využili početnú výhodu dvakrát, Rusi raz. Zamestnanejší bol ruský brankár Iľja Samsonov, ktorý čelil 37 strelám, Carter Hart si pripísal 17 zákrokov. Dva kanadské góly strelil Dylan Strome, jedna z predpokladaných hviezd podujatia.

„Rusi majú veľkého brankára, ktorý sa navyše dobre pohybuje. Dali sme mu päť gólov, čo je slušné. Často sme strieľali a robili rozruch pred bránkou,“ zhodnotil Strome a pridal aj postreh k nadchádzajúcemu súperovi, ktorým budú v utorok Slováci (začiatok o 2.00 h už v stredu SEČ): „Slovensko tu pred dvoma rokmi získalo bronz. Má niekoľko dobrých hráčov vrátane jedného chlapca z Erie, obrancu Erika Černáka, ktorý je na štvrtom juniorskom šampionáte, takže tvoria silný tím.“

Úvodné vystúpenie na turnaji zvládli aj Američania, nováčikovia medzi elitou Lotyši s nimi držali krok iba prvú tretinu, v ďalších dvoch kapitulovali päťkrát a podľahli 1:6. Zápas rozhodoval ako hlavný Slovák Jozef Kubuš.

A-skupina (Montreal)
Švédsko – Dánsko 6:1 (2:0, 4:0, 0:1)

  • Góly: 11. a 39. A. Nylander, 19. Eriksson Ek, 25. J. Dahlén, 27. Grundström, 34. Dahlin – 58. Krag
  • Vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky 0:0, oslabenia: 1:0

Česko – Fínsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

  • Góly: 5. Krenželok (Nečas), 59. Špaček (Musil, Zbořil) – 9. Luoto
  • Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky 0:0, oslabenia: 0:0

B-skupina (Toronto)
USA – Lotyšsko 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)

  • Góly: 7. Harper (Fitzgerald, Ahcan), 27. White (Thompson, Fox), 39. Keller (White, Thompson), 53. Keller, 58. Bracco (Terry), 60. Greenwaay (Kunin, Terry) – 16. Krastenbergs (Jansons)
  • Vylúčení: 7:5 na 2 min, navyše Balcers (Lot.) 10 min osobný trest za nešportové správanie, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jozef Kubuš (SR), Sidorenko – Goljak (obaja Biel.), Haurum (Dán.)

Kanada – Rusko 5:3 (1:1, 2:0, 2:2)

  • Góly: 4. Jost (Myers, Dube), 34. Strome (Barzal, Chabot), 38. Roy (Gauthier), 44. Barzal (Dubois), 50. Strome (Barzal) – 10. Sergačiov (Gurianov), 46. Kaprizov (Vorobiov, Rykov), 51. Rykov (Jurtajkin, Kaprizov)
  • Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky 2:1, oslabenia: 0:0
1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia do 20 rokov #MS 2017 v hokeji do 20 rokov