Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Fasel zháňa peniaze na hráčov z NHL

Predstavia sa na zimnej olympiáde v Pjongčangu hráči z NHL alebo nie? Odpoveď na otázku, ktorá čoraz viac zaujíma azda všetkých hokejových fanúšikov na svete, ešte stále nenašli zástupcovia NHL, hráčskej asociácie NHL (NHLPA) a Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

18.11.2016 17:00
hokej, puk Foto:
Ilustračné foto
debata

Stredajšie rokovania v New Yorku boli síce podľa prezidenta IIHF Reneho Fasela konštruktívnou debatou, ale definitívu zatiaľ nepriniesli.

Dosiaľ sa zdalo, že hlavný problém pri dohode spočíva v peniazoch. Na predošlých piatich olympijských turnajoch platil cestovné náklady a poistenie hráčov Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Naposledy ho to stálo 14 miliónov dolárov. Teraz však vopred avizoval, že nehodlá sponzorovať účasť najlepších hokejistov z NHL pod piatimi kruhmi. Potrebnú čiastku – v prípade úsporného režimu na úrovni približne 10 miliónov dolárov – sa snaží zohnať Fasel.

Reportér Elliotte Friedman zo Sportsnetu však ešte pred stredajším rokovaním priniesol informáciu, podľa ktorej je vedenie NHL pripravené súhlasiť s účasťou hráčov na ZOH v Pjongčangu výmenou za predĺženie kolektívnej zmluvy medzi vedením ligy a hráčskou asociáciou o tri roky. Aktuálna zmluva platí do roku 2022, obe strany však majú právo do 19. septembra 2019 vypovedať ju k nasledujúce­mu roku.

„Padli nejaké návrhy, ktoré by sa dali tak vyložiť. Samozrejme, budeme sa o tom s hráčmi rozprávať. Začali sme tento proces, no sme ešte veľmi ďaleko od cieľa,“ naznačil výkonný riaditeľ hráčskej asociácie NHL Don Fehr.

Komisár NHL Gary Bettman po rokovaniach vyhlásil, že definitíva padne najneskôr v januári budúceho roka. „Neurobili sme veľký progres, no zvládneme to. Rokovania pokračujú. Stále máme čas. Pracujem tvrdo na tom, aby sme prišli k dohode. Očakával som, že to bude o čosi jednoduchšie, ale i tak som presvedčený, že to zvládneme. Urobíme všetko, aby sme zachovali kontinuitu účasti najlepších hokejistov pod olympijskými kruhmi,“ presvedčivo hovorí Fasel.

V hre je stále aj možnosť, že profesionáli z NHL turnaj v Pjongčangu vynechajú, ale o štyri roky v Pekingu sa predstavia. Čínsky trh je totiž pre vedenie NHL oveľa atraktívnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #René Fasel