Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Staršina Lašák: Aj brankári sa musia vzdelávať

Česká hokejová extraliga bola v minulosti pre slovenských brankárov takmer zakliata. Nevedeli sa v nej poriadne uchytiť a udomácniť. Aj preto Pavol Rybár v Znojme a Miroslav Šimonovič v Plzni dlho nevydržali.

26.10.2016 08:00
Košice, Liberec, Bartoš, Lašák Foto: ,
Ján Lašák.
debata

O zmenu a výraznejší prienik medzi elitu sa postaral Igor Murín. Stal sa prvým Slovákom, ktorého v sezóne 2003/2004, keď Zlín získal titul, vyhlásili za najlepšieho brankára.

Jeho nasledovníkom sa stal Ján Lašák – aj on si užil podobný honor v minulej sezóne v drese majstrovského Liberca. Prvé zlato však oslavoval s Pardubicami v roku 2005.

Vydarený reštart kariéry

„Vtedy sme pôsobili s Ičom Murínom pár sezón v českej extralige tuším len dvaja. Nebolo ľahké vybojovať si v kvalitnej konkurencii stabilné miesto. Mal som už niečo za sebou, v zámorí som nazrel do NHL, s reprezentáciou som získal tri medaily z majstrovstiev sveta. Do Pardubíc som prišiel z Petrohradu z ruskej superligy v správnom čase. Mesto žilo hokejom, klub fungoval na vysokej profesionálnej úrovni. S Jardom Kamešom sme utvorili silnú brankársku dvojicu, v krátkom čase som sa stal jednotkou,“ približuje 37-ročný rodák zo Zvolena. V minulej sezóne si opäť vychutnal zlatú eufóriu v drese Liberca.

„Oplatilo sa mi reštartovať kariéru,“ podotkne spokojne, narážajúc na zlomové chvíle, keď tuho rozmýšľal, či má zmysel pokračovať. „Ťaživú situáciu som prežíval v Košiciach. Vôbec sa mi nedarilo, dostával som lacné góly. Vtedy mi veľmi pomohol prestup do klubu Atlant Mytišči v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige. Za dve hodiny letu do Moskvy som sa naučil opäť chytať,“ schuti sa zasmeje. Po viac-menej úspešnej rusko-fínskej anabáze sa opäť ocitol na rázcestí. V Dukle Trenčín chytal bez zmluvy, váhal, čo ďalej.

„Vtedy mi podal priateľskú pomocnú ruku Rišo Lintner. Zdôraznil mi, že hokej je najspravodlivejšia hra na svete – čo mu dáš, to ti vráti. Povzbudil ma, trochu mi dvihol mi sebavedomie, znova som sa naštartoval. Prišla ponuka z Liberca, dohodli sme sa.“ Lašák sa po piatich rokoch opäť vrátil do českej extraligy.

Sedem statočných v maskách

Ako sa za ten čas zmenila? "Najviac asi v tom, že v niektorých extraligových mestách zrekonštruovali alebo postavili nové zimné štadióny. To je pozitívne pre hokej, zvyšuje sa divácky záujem i kultúra prostredia. A zistil som, že spomedzi brankárov som najstarší. Onedllho budem mať tridsaťosem. Som veľmi rád, že i v tomto športovo pokročilejšom veku som v kvalitnej súťaži konkurencieschopný, držím si určitý štandard. Na to, že som na trhu od roku 2000, je to solídna bilancia.

V minulej sezóne sme získali pre Liberec historický prvý titul. Mužstvo mi verí, čo je príjemné a zároveň i zaväzujúce. S vedením sme sa rýchlo dohodli aj na zmluve na túto sezónu. Rovnako ma teší – a to je tiež priaznivá zmena – že v súťaži pôsobia viacerí slovenskí brankári. Sú mojimi súpermi, mimo ľadu si žičíme. Spravidla patria k oporám svojich mužstiev, spoľahlivými výkonmi si získali dôveru."

Čím to je? Ako si to vysvetľuje? "Dosť mladých českých brankárov odchádza do zahraničia, čím sa otvára priestor iným. Jaro Janus je jednotkou v Litvínove, Patrik Rybár o ňu sympaticky bojuje v Hradci Králové, Jano Laco ťahá Chomutov. Peťo Hamerlík je v Třinci stálica a hoci v súčasnosti kryje chrbát Hrubcovi, keď nastúpi, svoje miesto si zastane. Braňo Konrád mal vynikajúcu minulú sezónu v Olomouci, Marek Čiliak v Brne, na príležitosť čaká Juraj Šimboch. Je to kvalitatívny posun.

Česká brankárska škola má tradíciu i zvuk, aj keď v NHL už nie sú jej protagonisti tak na očiach ako v nedávnej minulosti. Zároveň je to vizitka, že aj na Slovensku sa začalo systematickejšie pracovať s brankármi," hovorí štvornásobný držiteľ Zlatého puku pre najlepšieho slovenského brankára. Odzrkadľuje sa to i v českej extralige: v piatich tímoch z prvej šestky pôsobia slovenskí brankári, vedúce trio nevynímajúc.

Nie som podvodník!

Zmenil Ján Lašák po reštarte kariéry niečo vo svojej príprave alebo sa spolieha na osvedčené tréningové postupy?

„Ako platí, že človek by sa mal celoživotne vzdelávať, tak to sa vzťahuje aj na brankárov. Zo získanej podstaty neodtiahnu celú kariéru. Ak sa chcem udržať hore, musím pozorne sledovať nové trendy. Tri roky som sa učil nové prvky – na ľade i v posilňovni. Zjednodušene: týkajú sa hry okolo bránky. Ťažisko prenášam na nohu pri žŕdke, umožňuje mi to lepší pohyb a rýchlejšiu reakciu,“ vysvetlí. Zároveň si trochu vyleje dušu pre krivdu, ktorú pociťuje.

„Veľmi ma nahnevalo, že pred pár dňami sme aj s Jarom Janusom dostali pokutu za výstroj. V českej extralige platí zásada, že musí byť na nej podpis, že je v poriadku. Používam výstroj, v ktorom som v minulom ročníku odchytal celé play off. Vyrážačku mám menšiu, než určujú predpisy, možno najmenšiu zo všetkých. Kontrola zistila, že tam nie je podpis – zrejme sa používaním zodral. Viem to dokázať. Veľmi sa ma dotklo, že v mediálnom výstupe spravili zo mňa div že nie podvodníka. Voči pokute sa odvolám, z logiky veci vyplýva, že nemohlo ísť o nijaký švindeľ,“ vraví rozohnene.

Preladíme na príjemnejšiu tému – je reálna obhajoba titulu? „Z majstrovského tímu po odchode útočníkov – Michalov Birnera a Řepíka, Martina Bakoša, Petra Vampolu a Jakuba Valského – odišlo dvesto bodov. Mužstvo sa trochu obmenilo, nízke ciele však mať nemôžeme. Prvým cieľom je dostať sa do play off – a potom sa uvidí,“ naznačí dvojnásobný majster českej najvyššej súťaže.

Slovenskí brankári v českej extralige

  • Jaroslav Janus (27 rokov, Litvínov, aktuálne 3. miesto): 13 zápasov, 9 výhier, 4 prehry, priemer inkasovaných gólov na zápas 1,86, úspešnosť zákrokov: 93,53%.
  • Ján Lašák (37, Liberec, 6. miesto): 10 zápasov, 6 výhier, 4 prehry, priemer inkasovaných gólov 1,71, úspešnosť zákrokov: 92,49%.
  • Patrik Rybár (22, Hradec Králové, 8. miesto): 8 zápasov, 5 výhier, 3 prehry, priemer inkasovaných gólov 2,19, úspešnosť zákrokov: 92,04%.
  • Peter Hamerlík (34, Třinec, 1. miesto): 2 zápasy, 1 výhra, 1 prehra, priemer inkasovaných gólov 2,31, úspešnosť zákrokov: 91,67%.
  • Branislav Konrád (29, Olomouc, 9. miesto): 15 zápasov, 7 výhier, 8 prehier, priemer inkasovaných gólov 2,15, úspešnosť zákrokov: 91,56%.
  • Marek Čiliak (26 rokov, Brno, 2. miesto): 7 zápasov, 6 výhier, 1 prehra, priemer inkasovaných gólov 2,55, úspešnosť zákrokov 89,51%.
  • Ján Laco (34, Chomutov, 5. miesto): 14 zápasov, 8 výhier, 6 prehier, priemer inkasovaných gólov 3,03, úspešnosť zákrokov 87,88%.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lašák #česká extraliga