Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáborík dal rozhodcom červenú kartu. Zaslúžili sme si ešte jeden zápas, tvrdí

Slovenský útočník Marián Gáborík pre zranenie chýbal v drese Európy vo finálovej sérii bojov o hokejový Svetový pohár v Toronte, ale to mu nebránilo vo vyjadrení názoru na záver druhého finále.

30.09.2016 09:22
debata (11)
zväčšiť Tvrdý súboj Kanaďana Sheu Webera s Anžem... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Shea Weber, Anže Kopitar Tvrdý súboj Kanaďana Sheu Webera s Anžem Kopitarom z Európy.

Skončilo sa tesným víťazstvom Kanady 2:1, hoci ešte do 57. min Európa viedli 1:0. Potom však rozhodcovia vylúčili európskeho kapitána Anžeho Kopitara za držanie a Patrice Bergeron v presilovke vyrovnal. Skazu európskeho výberu dokonal 44 sekúnd pred koncom tretej tretiny Brad Marchand, ktorý skóroval v oslabení a zabezpečil najväčšiemu favoritovi turnaja zisk Svetového pohára.

„Brutálny verdikt v prípade Kopiho. Myslím si, že rozhodcovia chceli ísť už domov,“ napísal Gáborík na svojom účte na twitteri na margo vylúčenia Kopitara a pridal aj druhý status: „Zaslúžili sme si ešte jeden zápas. Skvelá práca, Európania! Som na vás hrdý a gratulujem Kanade. A pre rozhodcov červenú kartu…“

Gáborík (34) sa zranil v spodnej časti tela v semifinálovom súboji Európa – Švédsko (3:2 pp), v ktorom strelil úvodný gól európskeho tímu. Zápas už dohrával so zranením pravej nohy a podľa informácií zo zámoria môže v úvode sezóny chýbať svojmu tímu Los Angeles Kings až 8 týždňov. Rýchly krídelník mal až do finálovej série proti Kanade na Svetovom pohári v Toronte na konte 2 góly. V uplynulej sezóne NHL dosiahol v drese Kings 12 gólov a 10 asistencí, ale odohral len 54 zápasov pre zranenie kolena. Celkovo v NHL v základnej časti nastúpil na 933 zápasov s bilanciou 386 gólov a 387 asistencií.

Kanadský hrdina Marchand po zvyšok života nezabudne

Po pozlátených spanilých jazdách na uplynulých dvoch zimných olympijských hrách (Vancouver 2010, Soči 2014) aj majstrovstvách sveta (Česko 2015, Rusko 2016) potvrdili hokejisti Kanady svoje dominantné postavenie na medzinárodnej scéne aj na Svetovom pohári doma v Toronte. Zvíťazili tam vo všetkých šiestich stretnutiach, za čo vďačia najmä famózne zostavenej elitnej útočnej formácii Patrice Bergeron, Sidney Crosby, Brad Marchand.

„Bola pre mňa česť byť v jednom útoku so ‚Sidom‘ a ‚Bergym‘. Po zvyšok života si budem ceniť každú jednu sekundu strávenú s nimi na ľade. Splnil sa mi sen,“ citovala agentúra Canadian Press strelca rozhodujúceho gólu Marchanda, ktorý počas turnaja uzavrel s Bostonom nový kontrakt na osem rokov.

zväčšiť Strelec víťazného gólu Brad Marchard dvíha nad... Foto: SITA/AP, Frank Gunn
Brad Marchard Strelec víťazného gólu Brad Marchard dvíha nad hlavu Svetový pohár.

Za najužitočnejšieho hráča SP 2016 vyhlásili kapitána víťazov Sidneyho Crosbyho. V šiestich dueloch pozbieral desať kanadských bodov (3+7) a po triumfe s Pittsburghom v Stanleyho pohári oslavuje tento rok zisk inej hodnotnej tímovej trofeje.

„Bláznivé, ako to všetko klaplo. Keď hráte v závere poslednej tretiny v oslabení, snažíte sa najmä vynútiť si predĺženie. Potom však príde ‚Marchy‘ a rozhodne. Dosť neuveriteľné pocity vzhľadom na to, ako tvrdo sme dnes museli pracovať. Súperi zblokovali mnoho striel,“ povedal líder javorového listu, ktorý prispel k finálovému obratu asistenciou na vyrovnávajúci gól. „Každý sa proti vám chce vytiahnuť. Hrať za Kanadu prináša aj veľké očakávania, to chápeme. Víťazstvo je výnimočné z mnohých dôvodov. Bol to skvelý mesiac.“

Jeho spoluhráč z olympijského tímu v Soči aj na svetovom šampionáte v Česku Matt Duchene dobre vie, aké je to byť Crosbym. „Náročná pozícia. Vo veľkých zápasoch nemôžete ísť na pol plynu, ale práve v nich sa predviesť,“ tvrdí. „Je to však patriot a v drese Kanady chce hrať najlepšie, ako sa len dá. Druhá vec je, že keď už ste najlepší na svete, chcete si túto pozíciu udržať. A to ho poháňa,“ poznamenal útočník Colorada, ktorý v Toronte dosiahol bilanciu 2+2.

Výber Európy so šiestimi Slovákmi (Gáborík však už vo finále pre zranenie nehral, pozn.) zostavený generálnym manažérom Miroslavom Šatanom z hráčov ôsmich krajín a koučovaný Ralphom Kruegerom nebol ďaleko od toho, aby si vynútil rozhodujúci tretí zápas, na SP 2016 sa však aj tak postaral o najväčší rozruch v pozitívnom zmysle slova. „Máme za sebou veľkolepý turnaj. Skvelí hráči v našom tíme sa dali dokopy na ľade aj mimo neho. Myslím si, že tento tím si zaslúži, aby mal svoju zmienku v histórii hokeja,“ tvrdí kanadský rodák.

„Sme rozčarovaní z tejto prehry, ale stalo sa a už to nezmeníme. Nezvládli sme posledné minúty, a to nás stálo víťazstvo. Na tomto turnaji sme hrali vo výbere Európy, ale reprezentovali sme aj svoje krajiny. Na ramenách sme mali národné vlajky, čo pre nás veľa znamenalo. Som rád, že sme mohli byť súčasťou tohto veľkého podujatia,“ skonštatoval Anže Kopitar.

Hokejisti Kanady vyhrali Svetový pohár Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Strela Zdena Cháru končí za chrbtom Careyho...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Gáborík #kanadská hokejová reprezentácia #Tím Európy